Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 07.09 - 13.09

Големите любовни истории: Ерик Клептън и Пати Бойд

И това далеч не е най-драматичната част от отношенията им.

 

Love преди 3 години

Кои са те?

Носителят на 18 награди Грами Ерик Клептън, 75 и моделът и фотограф Пати Бойд, 76.

Как започва всичко?

Двете знаменитости се срещат докато Бойд е омъжена за приятеля на Клептън – рок звездата  Джордж Харисън.

Градската клюка разказва, че Клептън толкова губи ума си по Бойд, че започва кратък роман със сестра й Паула, колкото да успокои напрежението и да има уважителен повод да се навърта наоколо. Както обаче става ясно, тактиката му не дава резултат. Ако вярваме на писанията по онова време, в един момент той директно заявява на Харисън: "Влюбен съм в жена ти, какво ще направиш по въпроса?",  на което членът на Бийтълс отговоря: "Правете каквото искате. Това не ме притеснява." (Връзката на Харисън с Бойд малко след това се разпада заради изневярата му с не коя да е, а със съпругата на Ринго Стар, Морийн Старки Тигрет.)

"Колкото и да се опитвам, не мога да я излича от ума си", пише Клептън в мемоарите си "Клептън: Автобиографията", добавяйки, че "пожелава Пати, защото тя принадлежи на могъщ и влиятелен мъж, който дава вид да има всичко, което аз нямам."

Колкото и неромантично да е това, Бойд е покорена, когато Клептън й пуска посветената на нея песен "Лейла". В книгата си "Прекрасна вечер: Джордж Харисън, Ерик Клептън и аз" Бойд описва една от тайните си срещи с Клептън, по време на която той я моли да изслуша новото му парче.

"Той пусна магнетофона, усили звука и ми пусна най-завладяващата и трогателна песен, която някога съм чувала ", пише тя. "В песента "Лейла" се разказва за мъж, който се влюбва безнадеждно в жена, която го обича, но е недостъпна. Той ми я изпя два или три пъти, като през цялото време внимателно наблюдаваше лицето ми за реакция. Първата ми мисъл беше: "О, Боже, всички ще разберат, че това е за мен."

Въпреки че по това време Бойд все още е омъжена за Харисън, тя пише, "песента сломи всички мои съпротиви, карайки ме да осъзная, че съм вдъхновила такава страст. Не можех повече да устоя."

Двамата продължават да се срещат тайно, докато Бойд се разделя с Харисън през 1977 г., а след това се женят през 1979 г., след като Клептън й прави предложение с помощта на свой приятел. Бойд пише в мемоарите си, че докато тя и Клептън преживяват поредната си раздяла, предизвикана след една от многобройните му афери (този път с манекенка, с която Бойд се сприятелява и дори я кани в дома си), тя получава обаждане от приятеля си Роб, който на свой ред се обажда на Клептън посред нощ.

"Той иска да се ожени за теб, но ако ти не искаш, тогава"Всеки по пътя си!"

След като установява, че жената, с която е имал връзка, вече не е част от пейзажа, Бойд казва "Да" и се женят в Тусон, Аризона, по време на турне на Клептън. 

Защо ги обичахме:

В разцвета на връзката си Клептън и Бойд олицетворяват онези изпепеляващи истории за музикант и неговия модел-муза, които всички знаем и обичаме. И въпреки турбуленциите (за които ще разкажем по-късно), Бойд казва, че нито за момент не е съжалявала за изживяното: „Това е все едно да се качим на падаща звезда: фантастично преживяване, което причинява огромна болка, но се радвам, че е част от живота ми", пише Пати в книгата си. "И си давам сметка, че никога повече няма да изпитвам тези чувства."

Когато са на върха:

Клептън печели Бойд с "Layla", но това не е единствената романтична песен, която прави за нея. В мемоарите си Бойд припомня една нощ, в която двойката се приготвя да излезе и тя "не може да реши какво да облече". Клептън, докато я чака търпеливо, "си дрънка на китарата" и когато Бойд най-накрая е готова, му задава дежурния въпрос: "Изглеждам ли добре?". Така се ражда песента "Wonderful Tonight". Въпреки че отношенията им са бурни, няма никакво съмнение, че нежността, която изпитват един към друг, отеква в акордите на една от най-добрите любовни песни на Клептън.

Дори Бойд признава, че това е едно от най-щастливите времена в отношенията им: "Той бе толкова сладък - поне в началото на брака ни."

"Да вдъхновявам Ерик, а преди него и Джордж, да пишат толкова въздействаща музика е невероятно ласкаещо. 'Wonderful Tonight" е най-трогателното признание за всички хубави моменти в нашите отношения. Когато нещата се объркаха непоправимо, и за двама ни беше мъчение да я слушаме."

Краят:

Говорейки за нещата, които слагат прът в колелото на брака им, освен изневерите, Бойд признава, че тя се бори със страстта му към алкохола далеч преди да се оженят.

"Въпреки лудата си любов към него, борбата с крайностите и променливите настроения на Ерик, заедно с разрушителността на алкохолизма му, ме кара да се питам дали съм направила грешка, напускайки Джордж", признава красавицата в книгата си.

Обаче това, което тя определя като "последният гвоздей в ковчега" на брака, е аферата на Клептън с италианската телевизионна звезда Лори Дел Санто, която му ражда дете през 1986 г., въпреки факта, че той и Бойд правят отчаяни опити за бебе "от самото начало на връзката си", като дори опитват инвитро.

"Чувствах се зле. Не можех да дишам и сърцето ми биеше толкова силно, че не можех да мисля ", пише Бойд, когато чува новината, че Дел Санто е бременна. „Чух себе си да казвам, че всичко ще е наред и пак ще сме заедно. Бях в шок. Бях на 42 години и се опитвах да забременея от 21 години, а тази жена беше спала с мъжа ми веднъж или два пъти, и вече носеше детето му."

По това време тя не знае, че преди години Клептън успешно е скрил друга афера, увенчана с бебе - дъщеря на име Рут, която се ражда по време на аферата му с мениджърката на звукозаписно студио Ивон Кели през 1984 г.

Заради молбите на Клептън, Бойд решава да съхрани връзката, отчасти, пише тя, тъй като преминава през втори етап на IVF лечение. Но през 1988 г. медиите гръмват, че двойката се разделя завинаги. През април Бойд подава молба за развод.

"Имах онази прекрасна, детска вяра, че любовта ще продължи вечно", казва по-късно Бойд за раздялата им. "Но докато не натрупаш достатъчно житейски опит е трудо да осъзнаеш, че приказките нямат общо с истината. По време на връзката си с Ерик научих, че жените сме много по-емоционални от мъжете и разчитаме силно на чувствата. Не мисля, че мъжете могат да бъдат унищожени от емоциите си. Те се сдържат. Мисля, че Ерик беше такъв."

От своя страна Клептън пише в книгата си, че "вместо връзката ни да е зряла и спокойна, тя бе изградена върху пиянските ми набези в неизвестното".

Къде са сега:

Бойд се среща с бизнесмена Роб Уестън през 1991 г. и след близо 25 години заедно се женят през 2015 г. на церемония в кметството на Лондон, в компанията на приятелите и семействата си.


Пати Бойд и Роб Уестърн

През 1999 г. Клептън, тогава 53-годишен, се запознава с 22-годишната по онова време Мелия Макенъри и двамата дискретно започват да се срещат. Те заживяват заедно през 2002 г., имат три деца.


Мелия Макенъри и Ерик Клептън

More Love