Следва

Sotheby’s празнува хип-хопа с историческа разпродажба

Ким Джоунс е новият шеф-дизайнер на Fendi

Изцяло подвластна на Ким ще е дамската линия на италианците

All fashion преди 3 години

Италианската модна къща Fendi анонсира вчера, че британският дизайнер Ким Джоунс е новият творчески директор на дамските колекции. Преминаването на Ким в компанията ще се отбележи с първата му ready-to-wear колекция за Къщата, съответно за сезон Есен/Зима 2021/2022 и планирана с ревю в рамките на Седмицата на модата в Милано през февруари догодина. Джоунс ще прави и висшата мода на Фенди, в допълнение към класическите колекции.

"Ким Джоунс е изключителен талант, на когото разчитаме от първия миг на постъпването му при нас, да се адаптира отлично към смисъла и наследството на модните къщи в концерна LVMH, като едновременно ги осъвремени, модернизира и одързости", сподели по повод назначението генералният директор на компанията-майка LVMH - Бернар Арно. "В Fendi, убеден съм, неговите визия и страст ще допринесат много за успеха на дамските колекции."


Бернар Арно

Ангажиментът ще съчетае усилията на Джоунс и тези на Силвия Вентурини Фенди, която ще продължи да се занимава с аксесоарите и мъжката линия. Извънредно нетипично, но факт: британецът в тази ситуация ще работи за две от най-големите фешън къщи в света, в Fendi като дамски креативен директор, и в също притежаваната от LVMH Dior, където е творчески директор в мъжкия департамент.

Самият Джоунс също излезе с изявление: "Искам да изразя огромната си благодарност съм господата Арно, Пиетро Бекари, Серж Бруншвик и Силвия Вентурини Фенди за тази невероятна възможност. Да работя за две толкова престижни модни къщи е огромна чест за мен като дизайнер, като особено високо ценя възможността да се присъединя към Fendi, едновременно продължавайки работата си в Dior. Това е изключителна привилегия."

Това е първата стъпка на Джоунс в света на дамската мода след дълга и супер успешна кариера на полето на мъжкия стил. Познат с невероятния си усет за стил, фен на миксирането на култури и изкуства, много чувствителен към обществените очаквания и нагласи, и човекът, въвел тенденцията на уличното облекло в модата, както я познаваме днес.

Джоунс е сътрудничил дотук на модни къщи като Louis Vuitton, където работи по мъжките колекции в периода 2011-18, както и за Alexander McQueen, Hugo Boss, Mulberry и Dunhill. Възпитаникът на The Central Saint Martins, чиято дипломна колекция е изцяло изкупена от Джон Галиано, е абсолютният фаворит на индустрията.


Ким Джоунс и Nike с "ремикс" на Air Max 95


Моментната позиция на Джоунс е идентична с тази на късния Карл Лагерфелд, чиито рожден ден е именно днес, който споделяше две гигантски модни роли до смъртта си през февруари миналата година, и който бе партньор в дизайна на Вентурини Фенди в продължение на десетилетия. Лагерфелд започва работата си за Фенди през 1965, когато Силвия е едва на 5 години.

За Джоунс, Вентурини Фенди казва: "Моето най-топло Добре дошъл на Ким, с когото ме свързват дълбоко приятелство и уважение. Нямам търпение да издигнем заедно Fendi до следващото ниво."


Вентурини Фенди

Единственият все още ангажиран пряко с дизайнерския бизнес член на фамилията Фенди - Силвия, e създателят на култовата Baguette чанта, и всъщност е третото поколение, което се грижи за семейното предприятие, стартирано от дядо й. Припомняме, че фирмата Fendi е на 95 години, след като през 1925 година е отворено първото дюкянче в Рим.

More All fashion