Следва

Madonna mia: има такова ревю, висша мода 2020 от Dolce&Gabbana

Sotheby’s празнува хип-хопа с историческа разпродажба

До този момент хип-хопът, глобална лингва франка, се използва навсякъде, но не и в аукционните зали. Това ще се промени утре, когато Sotheby’s ще представи първата си разпродажба, посветена на хип-хоп културата

All fashion преди 3 години

Широкият спектър от предлагани артикули обхваща буквално всичко - от тийнейджърски любовни писма, написани от Тупак Шакур, до скицника на художника на графити Бъди Ескуайър, и демонстрира, че хип-хопът винаги е бил мултимедиен жанр. "Това е културно движение, което включва и музика“, казва Касандра Хатън, вицепрезидент на Sotheby's и старши специалист, която организира шоуто с Моника Линч, бивш президент на Tommy Boy Records, която добавя: „Всъщност разпродажбата от този вид е малко закъсняла."


Salt-N-Pepa, якета "Push-It" от Salt-N-Pepa. Прогноза: 12,000 - 18,000 Щатски Долара

Въпреки че хип-хопът е реално съществуваща колекционерска категория, досега той не е имал свой търговски "дом“. Традиционно, обяснява Хатън, този свят е много фокусиран върху специфични категории за колекциониране, като автомобили, бижута, книги и съвременно изкуство. Хип-хоп, казва тя, е „сумата от всичките му части и ако извадите нещо, то не е интересно само по себе си.“ Екипът от експерти на Sotheby’s вярва, че създаването на централизирана мултимедийна платформа за този жанр ще е благодат за продавачите и купувачите. „Това, което е наистина важно тук“, казва Линч, „е, че преобладаващото мнозинство от хората, които участват в този търг, са самите художници и творци. Съответно платформата е отлична възможност те да получат своето признание. Повечето от тях вече са много, много популярни, [но] ако това се разшири или им донесе нова аудитория, или хората кажат: „Да, време е да бъдеш повторен“, това би било страхотно.”


Суитчър King Phade, персонализиран суитчър Gucci, около 1 999 г. Прогноза: 3,000 - 4,000 Щатски Долара

„Търгът на хип-хоп в Sotheby's не трансформира нищо“, добавя Хатън. „Ние не го издигаме: хип-хопът е хип-хоп. Независимо дали този търг би бил проведен или не, това е масово изкуство, то е огромна глобална сила от дълго време."


Phase 2, Скулптора на логото, 2002г. Прогноза: 40,000 - 60,000 Щатски Долара

Всъщност, влиянието на хип-хопа върху модата е трайно. Линч си спомня, че е седнал на вечеря срещу Карл Лагерфелд в началото на 90-те години на миналия век и „единственото нещо, за което той искаше да говорим, беше тв-канала TLC“. Аукционът включва артикули, проектирани и носени от MC Sha-Rock и, впечатляващо, якета "Push It" на Salt-N-Pepa. Също емблематична е короната Notorious B.I.G., която той носи на последния си портрет. Хайпбийстовете със сигурност ще полудеят за винтидж куфарите на Louis Vuitton x Supreme. Може би дори по-редки от споменатите са редица якета, шити единствено за екипажи или персонал, като в случая със суичъра Carharrt с лого на Shawn Stussy, проектиран конкретно за служители на Tommy Boy.


Louis Vuitton x Supreme, Monogram Malle Courrier 90 куфар, 2017 г. Прогноза: 70,000 - 100,000 Щатски Долара


Dapper Dan, кожено яке Louis Vuitton, около 1988 г. Прогноза: 3,000 - 5,000 Щатски Долара

Дори партидите, датиращи от 80-те, изглеждат супер модерни в момента. Основното в хип-хоп униформата - анцузи, дънки, тениски, якета, маратонки - е в основата на модерния гардероб. Но нито едно от облеклата или стиловете, уловени от работата на фотографите при подготовката на търга, не би могъл да се определи като водещ. Линч обръща внимание на „Направи си сам персонализацията“ на много от дрехите, както и на „невероятно интересната история на луксозния хип-хоп“.


Легендарният златен и диамантен пръстен на MTV на Fab 5 Freddy, около 1988 г. Прогноза: 20,000 - 30,000 Щатски Долара

„Хип-хоп общността умее да се адаптира“, продължава тя. „Carhartt бяха доста шокирани, когато разбраха, че огромната им клиентска база е от Харлем и Бронкс. Хлъзгавият Рик винаги беше с обувки на Clarks Wallabees. Не мисля, че са пускали на пазара Slick Rick, но знаете ли, хип-хоп общността взе марки, които бяха известни с различна аудитория и ги обърна отвътре навън, с което ги направи свои." Луксът не се определя само от лога; недостигът е част от уравнението. В много случаи, отбелязва Хатън, стремежът към уникално самоизразяване превръща художниците в дизайнери.


[The Notorious B.I.G.] Barron Claiborne, короната, носена от Biggie, когато е сниман като краля на Ню Йорк, 1997 г. Оценка: 200,000 - 300,000 Щатски Долара


Джони Нелсън, "Дамите първо“, Планината Ръшмор пренаправена с Queen Latifah, MC Lyte, Lady of Rage и Roxanne Shante, 2020 Ръчно изработен пръстен за четири пръста от плътно 14-каратово злато. Прогноза: 22,000 - 24,000 Щатски Долара

Продажбата ще бъде въвеждащо изживяване за някои, носталгично - за други. Хатън се надява обаче, че историческият търг ще зарадва всички. „Хип-хопът е приповдигнат. Има някои пазари, на които се правят пари, ако се чувствате недостатъчно добри, недостатъчно красиви, недостатъчно умни или пък богати, и мотивацията ви да купите определени неща е единствено за да изглеждате по-добре, по-умно или по-изтънчено. Хип-хопът е съвсем различен. Напълно ок си с това кой си и създаваш нещо страхотно от нищото. Това е изкуство."


Винтидж знак на платформата на метростанция 125th Street MTA с графити от местни худошници от Харлем, 1980–85. Прогноза: 6,000 - 9,000 Щатски Долара

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 15 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.