Sotheby’s празнува хип-хопа с историческа разпродажба

Sotheby’s празнува хип-хопа с историческа разпродажба

До този момент хип-хопът, глобална лингва франка, се използва навсякъде, но не и в аукционните зали. Това ще се промени утре, когато Sotheby’s ще представи първата си разпродажба, посветена на хип-хоп културата

Широкият спектър от предлагани артикули обхваща буквално всичко - от тийнейджърски любовни писма, написани от Тупак Шакур, до скицника на художника на графити Бъди Ескуайър, и демонстрира, че хип-хопът винаги е бил мултимедиен жанр. "Това е културно движение, което включва и музика“, казва Касандра Хатън, вицепрезидент на Sotheby's и старши специалист, която организира шоуто с Моника Линч, бивш президент на Tommy Boy Records, която добавя: „Всъщност разпродажбата от този вид е малко закъсняла."


Salt-N-Pepa, якета "Push-It" от Salt-N-Pepa. Прогноза: 12,000 - 18,000 Щатски Долара

Въпреки че хип-хопът е реално съществуваща колекционерска категория, досега той не е имал свой търговски "дом“. Традиционно, обяснява Хатън, този свят е много фокусиран върху специфични категории за колекциониране, като автомобили, бижута, книги и съвременно изкуство. Хип-хоп, казва тя, е „сумата от всичките му части и ако извадите нещо, то не е интересно само по себе си.“ Екипът от експерти на Sotheby’s вярва, че създаването на централизирана мултимедийна платформа за този жанр ще е благодат за продавачите и купувачите. „Това, което е наистина важно тук“, казва Линч, „е, че преобладаващото мнозинство от хората, които участват в този търг, са самите художници и творци. Съответно платформата е отлична възможност те да получат своето признание. Повечето от тях вече са много, много популярни, [но] ако това се разшири или им донесе нова аудитория, или хората кажат: „Да, време е да бъдеш повторен“, това би било страхотно.”


Суитчър King Phade, персонализиран суитчър Gucci, около 1 999 г. Прогноза: 3,000 - 4,000 Щатски Долара

„Търгът на хип-хоп в Sotheby's не трансформира нищо“, добавя Хатън. „Ние не го издигаме: хип-хопът е хип-хоп. Независимо дали този търг би бил проведен или не, това е масово изкуство, то е огромна глобална сила от дълго време."


Phase 2, Скулптора на логото, 2002г. Прогноза: 40,000 - 60,000 Щатски Долара

Всъщност, влиянието на хип-хопа върху модата е трайно. Линч си спомня, че е седнал на вечеря срещу Карл Лагерфелд в началото на 90-те години на миналия век и „единственото нещо, за което той искаше да говорим, беше тв-канала TLC“. Аукционът включва артикули, проектирани и носени от MC Sha-Rock и, впечатляващо, якета "Push It" на Salt-N-Pepa. Също емблематична е короната Notorious B.I.G., която той носи на последния си портрет. Хайпбийстовете със сигурност ще полудеят за винтидж куфарите на Louis Vuitton x Supreme. Може би дори по-редки от споменатите са редица якета, шити единствено за екипажи или персонал, като в случая със суичъра Carharrt с лого на Shawn Stussy, проектиран конкретно за служители на Tommy Boy.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.