Следва

Карди Би се развежда с Offset - бракът е "непоправимо счупен"

Тилда Суинтън: "Нещата, които не знате за мен"

Един хубав, напоителен, мъдър разговор за киното, любовта, приятелството, сексът, политиката. С Нейно Величество - Тилда Суинтън!

Celebrities преди 3 години

Актрисата получи награда "Златен лъв" за цялостно творчество на 77-то издание на филмовия фестивал във Венеция. Отличен повод да се позаровим в личността й, дълбока и мъдра, освен талантлива, и безкрайно различна от всичко. И да научим това, което никога не сме знаели за госпожа Суинтън. 


Тилда във вечерта на награждаването й със "Златен лъв" във Венеция

Катрин Матилда Суинтън е възпитаничка на частното девическо училище “Уест Хийт“ в Кент, посещавано по същото време и от Даяна Спенсър. Първият признак на бунтовност у нея се проявява, когато директорът на училището за момчета “Хароу“, в което учат двамата по-големи братя на Тилда, изнася приветствена реч пред учениците, в която казва: "Вие ще бъдете лидерите на бъдещето." В същия момент тя вероятно чува за себе си: “Вие ще бъдете съпруги на лидерите на бъдещето“. Това се случва горе-долу в годините, в които пънк движението разтърсва Англия. Тилда Суинтън е третото дете в семейството, чието родословно дърво може да се проследи векове назад (ІХ век рода Суинтън са съюзници на крал Алфред Велики). Като човек, извънредно любопитен към този идиотски, цветен, мръсен, но красив свят, в който живеем, Тилда интерпретира фактите около родословоието си така: “Всички родове са древни, моето семейство се отличава единствено с това, че много отдавна живее все на едно и също място и има манията да записва всичко“.

Просто въпрос на усещане. И на космополитизъм. В свое интервю за италианското iO Donna, през далечната 2002-ра,  Тилда Суинтън, тогава 42-годишна, споделя толкова много изящна женска мъдрост, че от изданието припомнят този вечен разговор, с една жена, която няма равна. Разбира се, след този разговор следват много други, в най-различни издания, включително тет а тет с любимия й режисьор, в 4 филма на когото се снима - Лука Гуаданино, но думите, изречени преди 18 години сякаш пазят цялата си оригиналност, всичката свобода, предадена чрез тях и автентичната си провокативна сила. Ето какво споделя тя:

За любовта
Да обичаш означава да не се възползваш от самотата на другия и да не позволяваш другият да се възползва от твоята.


Тилда Суинтън в "Човешкият глас", последният късометражен филм на Алмодовар

За самотата
Всички се раждаме и умираме сами. Самотата е най-демократичното нещо, което съществува, и е едно от големите табута на западното общество. Имам нужда от уединение: то е като музика, която мога да чуя. Когато бях дете, се борех с това чувство, но пораствайки и разбирайки красотата му, го оставих да влезе в мен спокойно. Това се случи първо по време на майчинството, когато за първи път усетих силата на процеса на раздяла, и после, когато видях как децата ми се сблъскват с него - с много по-голяма сериозност от възрастните.

За английската висша класа
Ако растете във висшето общество, ще овладеете умението да предвиждате какво ще кажете и какво ще чуете по всеки повод. Няма място за истински емоции. Моята социална класа живее в страх. Страх от външни нападения, страх от загуба на придобитото. По тази причина не бива да се показва уязвимост по никакъв начин и пред никого. И после, тя  води ежедневна борба със себе си, за да си каже на финала: “Ние сме от правилната страна“. Ако започнете да се съмнявате, сте загубени, ако се замислите над моралните проблеми и стигнете дотам да си кажете, че идеята да имаш много повече от другите човешки същества, не е приемлива, всичко рухва.


Суинтън в Caravago на Дерек Джарман

За Дерек Джарман
Той самият беше творческа лаборатория, в която всички бяхме режисьори. От актьорите, през дизайнера на костюми до сценографа - всички заедно правехме нещата, така се раждаха нашите, общи на всички проекти.

За майчинството
Да си майка oзначава да си абсолютно отдадена. Това е нещо като робство, от което все още не желая да се освобождавам.

За майчинството 2
Олимпийски изпълнения се изискват от жените. От тях се очаква да бъдат много неща накуп и винаги и преди всичко да са майки. Защото идеята за жена без майчински инстинкт е недопустима. Но познавам срама на жените, които изпитват големи затруднения след като имат дете, защото осъзнават твърде късно, че това не е бил техният път. Някой им е вкарал в главите, че всичко това е част от необикновен проект. Наричат го преследване на щастието на всяка цена. И лъжат.


Тилда и Онър

За децата, близнаците Ксавие и Онър
Винаги съм твърдяла, че няма разлика между жените и мъжете. Бях благословена с раждането на хетерозиготни близнаци. И не само, че са много различни един от друг, но и изцяло се допълват. Погледнете ги, и двамата са с дълги коси. Бихте ли казали, че едно от тях е момче? Ксавие не се интересува от подстригване и не се страхува от нищо. И не, че не разполага с точното количество тестостерон: играе с влакове, а не с кукли. И е напълно наясно с това кой е.

За половете
Полът се облича и сваля като рокля.


Запознайте се: Онър Суинтън-Бърн, актриса и дъщеря на Тилда Суинтън


За децата 2
Сякаш беше вчера, когато проходиха по плажа на остров Лидо ди Венеция. Бях в журито на филмовия фестивал във Венеция през 1998 г., те бяха на 8 месеца... Сега, от една страна, всичко изглежда същото, темпото е подобно, животът продължава. Разбира се, те вече са големи, но не изчезват от живота ти. Удоволствие е тези двама любопитни човеци да се мотаят около мен. Все по-интересни са, докато растат.


За жените след 40
Когато навърших четиридесет години, моят агент ми каза: “Ако си мислила да влезеш в голямото кино, днес тази възможност се изпари“. Обаче стана така, че най-важните проекти, дори и най-комерсиалните, се случиха след това. Има някакъв перверзен вкус, особено в медиите, в показването на излъгани жени, без надежда, съсипани, свършили: с целулит на задните части, с нервни кризи и лични провали. Още по-добре, ако тази жена е и майка.

За Джордж Клуни
Обикновено на актьорите винаги задават най-баналния въпрос: "Как съчетавате работата и семейния си живот?" Вместо това Клуни трябва да бъде попитан: „Как съчетавате живота си на интелектуален и политически звяр с този на секс символ?“. Джордж притежава привлекателността на Мерилин Монро, той продава същата стока, но има и идеи. И то добри: говорим за човека, който атакува военния бизнес със “Сириана” и който с “Майкъл Клейтън” говори за вредата, която капитализмът нанася на душите на хората.

За героинята, която изигра в “Майкъл Клейтън”, и с която спечели Оскар
Вдъхнових се от Кондолиза Райс, човек без грация и хармония. Жена, която веднъж е направила грима си при служител от щанд в универсален магазин и оттогава този грим никога не е променян. Въпреки че не й отива.


Суинтън в "Майкъл Клейтън", ролята, която й носи Оскар

За Америка
Идеята за стремежа към щастие, който е основополагащ мит за страната, е неморална. А се превърна във водещ принцип на действията на мнозина, дори извън нейните граници. Това е вреден израстък към идеята за щастие, в най-истинския му смисъл. Да се опитваш да си набавиш средствата, които да те направят по-щастлив, по-богат, по-добре поставен в обществото, заобиколен от повече хора, е една от най-големите измами на капитализма.

За Лука Гуаданино
С Лука сме партньори. Беше използвана думата “муза“ за мен от толкова много хора, които си мислеха, че ми правят комплимент, но това не е вярно. Със сигурност не е било така с Лука. Обичам да работя с него около кухненската маса. Винаги казвам, че сме семейство и го вярвам дълбоко: ние сме брат и сестра, другари в играта. Познаваме се от две десетилетия, това е истинско приятелство... Нашите отношения са като разговор, който продължава, като безкраен експеримент, в който всеки път се питам: как и дали ще проработи този капан, в който влизам...

Io sono l’amore (филмът от 2009-та на Гуаданино, в който Тилда играе съпругата на богат индустриалец, която влиза във връзка с по-млад готвач) и поколенческата разлика в любовта
Какъв е проблемът? Моят характер е стереотипът на жена на около 40, с вече поотраснали деца, която не иска повече да е бавачка. И се преражда чрез любовта към по-млад мъж. Става дума за много силно чувство, подобно на това, което се изпитва, когато децата достигнат възрастта, в която се влюбват. Нещо се събужда.


В "Аз съм любов на Гуаданино"

За културата на известността 

Това е токсична култура. Днес всеки може да редактира собствения си живот и да го предостави за обществено потребление. Това е етап от еволюцията, в който родените днес ще познават само дрехите и лицата на тези, които публикуват в инстаграм. И нищо повече. 

За социалните мрежи
Честно казано, макар и символ на демокрацията, не ги намирам за нещо важно. 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.