Следва

6-то издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва скоро, кино и литература за всички!

Георги Ружев представя "A temple less sweet" във Водната кула

Галерия +359 отбелязва 30 години от първата художествена изява на известният визуален артист с еклектичен спектакъл за всички сетива

Events преди 3 години

Най-новият проект на известния художник Георги Ружев ще бъде представен в едно от най-динамично развиващите се пространства за съвременно изкуство в София - Галерия +359,улица "Галичица 21" кв. Лозенец.

Верен на себе си, авторът е подготвил експлозивен коктейл за всички сетива. Изложбата включва видео инсталации, авторска музика, широкоформатни принт инсталации и картини, които изграждат неговия "не чак толкова сладък храм".

"В своята почти 30 годишна практика на визуален артист Георги Ружев е установил една ясно разпознаваема територия на образи, които не описват света, а го създават наново." пише в представянето си артистичният директор на Галерията Ирина Баткова.

Тя определя творчеството на Жоро Ружев като калейдоскопичната лавина от образи, запечатали не просто определени сюрреалистични моменти от истории, а целите истории, които ни потапят в свят едновременно познат и непознат, фрагмент от някакво паралелно съществуване.

Важна част от работата на Георги Ружев е фокусирана в музиката, която той композира за всеки един от проектите си. Тя е създадена с помощта на стари синтезатори и музикални инструменти, а за видеата е използвана отдавна излязла от производство аналогова техника. Този специфичен подход към изграждане на цялостна перформативна среда, съставена от звук и образ, е характерен за Ружев още от средата на 90 години, когато работата му беше съвсем новаторска за българската арт сцена.

Във всяка изложба лицето на автора се появява в разнообразни сюжети, но образът му не е константен – той се превъплъщава в личности от различни социални, религиозни и политически полета, генерирали днешните поп културни икони. Този акт не е част от дискусията, свързана с кризата на самоидентификацията на съвременния човек, а е декларация, че творецът има привилегията да бъде този, който той сам реши.

Дисекцията на видимото в последния проект на Георги Ружев не се опитва да намери „истината" за света, той очертава параметрите на невъзможността да се конституира тази „истина". Защото разбирането на света е на границата между физическото съществуване и обремененото от образователни, културни и политически модели, сетивно възприятие на това съществуване. „A temple less sweet" създава измерение, в което тези модели нямат място, а историите са без начало и край и се развиват неограничено в пространството и времето.

Изложбата ще бъде експонирана в пространството на Водната кула в Лозенец от от 17 часа на 17.09 до 17.10 2020.

Събитието можете да следите на следните два линка:

https://plus359gallery.com/2020/09/15/a-temple-less-sweet/

https://www.facebook.com/events/266662860984665/

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.