Следва

Филмите, за които всички ще говорят тази есен

6-то издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва скоро, кино и литература за всички!

Cinelibri 2020 започва през октомви, вече се настройваме и нямаме търпение!

Movies & TV преди 3 години

Красива церемония ще ознаменува началото на Синелибри 2020, който тази година ще се състои под мотото “Възпитание на чувствата“ между 18 октомври и 8 ноември. Откриването на Синелибри се явява първото събитие, за което зала 1 на Националния дворец на културата отваря врати след старта на карантината, наложена от пандемията Covid-19. В духа на темата на фестивала на 18 октомври от 19:00 ч. зрителите ще станат свидетели на ефектен музикален пърформанс-изненада, който търси отговор на въпроса: "Защо си ми, любов, кажи?“

Откриването на международния кино-литературен фестивал ще бъде съпроводено с премиерна прожекция на ексцентричната криминална комедия "Кръстницата“ (Mama Weed) с режисьор Жан-Пол Саломе, в която блести иконата на френското кино Изабел Юпер. Отдавна доказала умението си да се превъплъщава като хамелеон в най-различни образи, звездата от "Мадам Бовари“ и "Пианистката“ влиза в ролята на преводач в полицейски отдел и наркодилър в шеметната адаптация по романа на Ханелор Кейър. Ето и трейлърът: 

Фестивалът ще предложи 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери у нас, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма. Над 20 от тях ще бъдат излъчени и онлайн чрез платформата Neterra TV+. Освен че включва серия от специални кино-литературни срещи на живо и възпоменателни чествания, фестивалът предвижда и няколко образователни уебинара с участието на Георги Тенев, Светлозар Василев, Николай Йорданов и Анди Делиана. Отново ще зарадваме публиката с галавечери на културите, които тази година приобщават кинотворби от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия.

В рамките на 21 дни в София се очакват над 300 присъствени прожекции във всички арт кина, няколко алтернативни пространства, културни институти, а също и в Парк Център София. Програмата на Синелибри извън столицата обхваща следните градове и интервали: Пловдив (24 октомври – 8 ноември), Варна (28 октомври – 8 ноември), Бургас (22 октомври – 1 ноември), Велико Търново (23 октомври – 6 ноември), Габрово (23-27 октомври), Благоевград (22 октомври – 1 ноември) и Стара Загора. Предстои да бъдат обявени всички кинопремиери и съставът на журито в международния конкурс за пълнометражен игрален филм.

В конкурса за късометражен филм са селектирани 8 заглавия, 6 измежду които са на български екипи: анимационния "Пеперуда и мишка“, "Свещеникът“ по разказ на Деян Енев, танцовото изкушение "Не казвай на мама“, "В плен“ по мотиви от творчеството на Достоевски, документалната анимация "Чужденецът" и "Смъртоносна любов“ на Елена Петрова, вдъхновен от съдбовната връзка Яворов - Лора. Чуждестранното участие включва италианския филм "Marta Mia”, базиран на кореспонденция на Луиджи Пирандело, и руския "Бедните хора“, създаден по мотиви от творчеството на Лев Толстой и Виктор Юго. Празничната церемония по награждаване, последвана от прожекции на отличените филми, ще се проведе на 1 ноември 2020 г. Наградата на стойност 2000 лв. е осигурена от TatraTea.

Билетите за откриването вече са в продажба на касите на EPAYGO, на касата на НДК и на уебсайта на фестивала. Всички филмови прожекции и съпътстващи събития на живо ще се проведат при строго съблюдаване на здравните мерки в посочените градове.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма "Култура”, Национален фонд "Култура”, Национален филмов център, Фонд "Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 3 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.