Следва

Колекция Пролет 2021 на Tom Ford - диско, блясък и носталгия

Да "направим" брадичката - опреативни, инжекционни и домашни методи

Една от най-трудните за моделиране части на лицето се радва на най-малко внимание от страна на хирурзи, дерматолози и селфи маниаци

 

Face преди 3 години

Според базираният в Ню Йорк пластичен хирург д-р Мелиса Дофт, броят на субменталните липосукции (известни също като отстраняване на мазнините около брадичката) се е утроил, тъй като охлабването на мерките за борба с COVID-19 най-сетне й позволяват да отвори кабинета си. „Първоначално това е по-скоро допълнителна манипулация [към основното лечение], но сега много жени я избират като единствена процедура", казва д-р Дофт.

"За някои пациенти това е стъпка, която обмислят от дълго време и сега, когато работят от вкъщи, вече не се страхуват, че ще трябва да прекъснат работа заради отоците и синините ", обяснява лекарят. „Мисля, че COVID-19 ни дава време да си помислим трезво кои части от телата си сме готови да променим."

Докато стандартните липосукции на брадичката струват около 4 000 долара, когато се правят в кабинета на д-р Дофт под местна упойка, сега има повече възможности и алтернативи от всякога да изваем линията на челюстта. В търсене на най-добрите терапии, Шерил Уишховър разговаря с дерматолога д-р Ава Шамбан, с основателката на клиники GoodSkin - Лиза Гудман и с пластичния хирург д-р Лара Девган за всички възможни начини да изваем наистина "изписана" челюст. 

Когато Нюйоркската писателка Аликс Тюнел навършва 28, тя решава да се поглези с козметична процедура, която обмисля от години. „Брадичката ми беше зле оформена и имах два малки дебели джоба, сякаш висящи от челюстта, които задължително редактирах на снимките, от момента, в който Facetune излезе на пазара. Мразех страничният си профил, просто защото никак не ме представяше в добра светлина."  Съответно дамата посещава добре известния пластичен хирург в Източен Ню Йорк, д-р Дара Лиота и под упойка отстранява мазнините с липосукция. През следващите месеци по препоръка на докторите, Аликс е инжектирана с ботокс и филъри по усъвършенствани методи, макар и извън протокола, за да продължи извайването на новата й, далеч по-фотогенична челюст. Резултатите от процедурите са дискретни, но отговарят на заданието. "Не редактирам снимките си, не ме е срам от профила ми и като цяло нещата са доста по-ок". 

Макар да предприема тези терапии преди да навлезе в трийсетте си години и е обективно млада, Тюнел не е сама в своята фиксация върху зоната, която доскоро бе запазена марка на именити актриси и принцесите на Дисни. Ава Шамбан, доктор по медицина, базирана в Лос Анджелис и клиничен професор по дерматология в Медицинския факултет на UCLA-Geffen, казва, че сега челюстта е най-горещатата област в сферата на естетиката. „Може би е свързано с факта, че вече сме коригирали толкова много други проблеми", казва тя. Сега, когато всички изгладиха гневните си линии (тези между веждите) и запълниха назолабиалните бръчки и вдлъбнатините около усмивката, свеждаме погледа по-ниско на лицата си. Тенденцията е толкова разпространена, че големите компании за производство на филъри инвестират милиони, за да получат продуктите им одобрение от FDA за използване в тези зони, въпреки че лекарите ги прилагат от години за тази цел.

Производителят на Botox, Allergan, иска одобрение от FDA за инжектиране с цел отпускане на т.нар. масетери (дъвкателните мускули, които могат да направят челюстта да изглежда квадратна) и на вратните жили (това са онези връзки на врата, които могат да издължат челюстта). Брандът също така произвежда Juvéderm Volux, нов пълнител с хиалуронова киселина с по-плътна консистенция, специално формулирана за челюстта и брадичката. Volux е одобрен в Обединеното кралство и някои други части на Европа и в крайна сметка трябва да разбие пазара и в САЩ. Allergan също планира да започне проучвания, използвайки инжекционната си формула Kybella, разтваряща мазнините в челюстите (вече е одобрена за брадичката), а преките им конкуренти от Merz провеждат проучвания върху филъра си за челюст Radiesse.

Причините за отпускането и обезформянето на т.нар. „джек" (обобщено наименование на областта челюст плюс шия), обикновено варират според възрастта. При по-младите жени се дължи на липса на кост или обем под средата на челюстта или брадичката. При по-възрастните жени същото състояние се причинява от разграждането на еластин и загубата на мазнини и костна маса. Лицевата тъкан няма добра поддържаща структура и провисва ужасяващо, предизвиквайки отпусната кожа и лоша дефиниция на брадичката.


Хиалуроновата киселина, супергероят на нашето време


Нужно е да отбележим, че зоната е много по-сложна за работа поради местоположението и анатомията й, защото е богата на нервни окончания и кръвоносни съдове. Лечението обикновено включва множество подходи едновременно, като лазери, инжекции и здравословна доза реалистични очаквания. Лифтинг на шията, познат и като „лифтинга след 50-те години" все още е златният стандарт. Независимо кой подход изберем, е задължително да се доверим на опитен лекар с богата практика.

Ако заложите на инжекционния подход, филърът е вашият „работен кон", често използван в средата или за външните краища на лицето, непосредствено преди самата челюст. Например, „ ако има голяма мастна подложка към ухото, когато тя се спусне, това кара лицето да потъне или да се свлече напред", казва Лиза Гудман, лекар и основател на клиниките GoodSkin в Лос Анджелис и Ню Йорк. След третиране на въпросните съседни зони, филърът се инжектира дълбоко в дермата по протежение на челюстната кост, но само ако е необходимо.

Що се отнася до това кой филър точно да изберем, това зависи от резултатите, които гоним и колко бързо ги искаме. Juvéderm Voluma XC и Restylane Lyft са на основата на хиалуронова киселина, което означава, че могат да дадат бързи, но временни резултати, с продължителност между една и две години. Radiesse, направен от калциев хидроксилапатит, не се разгръща веднага, но може да стимулира производството на колаген за укрепване на тъканите, което продължава до 18 месеца. Всички тези филъри имат сходна плътност - най-добрата за областта на челюстта - и всички могат да дадат бързи резултати. Обикновено филърът струва между $ 1000 до $ 1300 на сесия.

Премахването на мазнините под брадичката и в челюстта е другият начин да изфините лицето и да оформите челюстта. Ulltherapy и Kybella, които използват съответно ултразвук и химикал за унищожаване на мастните клетки, са одобрени за употреба върху така наречената двойна брадичка. Но някои лекари поставят под въпрос тяхната ефективност за нещо повече от леко стягане, тъй като не са достатъчно агресивни, за да доведат до по-радикални промени. Също така, Ultherapy и Kybella могат да бъдат доста скъпи, започвайки от $ 1000 за Kybella и $ 2500 за Ultherapy.

„Реална промяна може да се случи, когато пластичният хирург приложи липосукция или отстрани т.нар. мастна подложка, представляваща подутина с размер на орех в долните бузи, от която усмивката ви сякаш виси. Представете си куче булдог или доста закръглено бебе", казва д-р Лара Девган, пластичен хирург в Ню Йорк, която наскоро демонстрира 15-минутната процедура в своя Instagram, като й сложи хаштаг #необичайна. Отстраняването на т.нар. букална мастна тъкан включва малък разрез в устата и изисква известен болничен престой. „Това е популярна процедура сред знаменитости и модели, защото прави лицето дефинирано и стегнато, като изваяно", казва Девган. „Няма видими белези и никой никога няма да разбере, че сте го направили." Липосукцията под брадичката и отстраняването на мазнината струват от 8 до 12 000 долара, но резултатът е завинаги.  

Вероятно най-голямата иновация за оформяне на челюстта през последните години е актуализация на старата технология: резорбируеми хирургични конци, които могат да бъдат изтъкани под кожата, повдигайки челюстите, като резултатите траят от една до три години. Има два вида конци, одобрени от FDA за лифтиране в тази зона, които са подобни на разтворимите конци, използвани при операции. Вътрешните „бодли" или „шишарки" по нишките ги „заключват" на място в тъканта и така се стимулира колагена. Методът осигурява както незабавно, така и дългосрочно повдигане и струва около и малко над 3000 долара. 

При такова лечение обаче, усложненията могат да бъдат обезпокоителни и резултатите не особено впечатляващи, съответно сред експертите съществува разединение дали изобщо трябва да се ползва. „Мисля, че ефектът от лифтинга с конци е напълно преувеличен и че те не създават траен ефект", казва Девган. Проучване от 2018 г. в Aesthetic Surgery Journal установява, че 34 процента от група от 160 пациенти са имали някакво усложнение, вариращо от зачервяване до преместване на нишките.

Гудман добавя, че т.нар "резба" е изключително популярна в GoodSkin, но признава и следното: „Това е може би най-зависимата от крайните резултати процедура на всички времена. Имахме всеки проблем, който можеше да възникне, научихме си уроците по трудния начин, след което потърсихме помощ от корейски пластични хирурзи." Специалистът твърди, че типът и техниката на конците в нейната клиника, която включва фиксирането им към скалпа, може да осигури ефект от една година или повече.

Изострете челюстта си у дома

Skinesis The Facialift - Sarah Chapman

59 щатски долара

Това подвижно устройство изглежда като че се връщаме от космическата ера за да нарамим средновековно оръжие, но масажиращите щипки могат да помогнат за отпускане на напрегнатите мускули в челюстта, да насърчат повдигането на кожата и да намалят подпухналостта от задържането на вода.

Уред за лифтинг  GUA SHA


28 щатски долара

Знаете ли, че намалената функция на лимфните възли на кожата може да доведе до отпускане? За да предотвратите това, направете лимфодренажен масаж по челюстта и шията с този инструмент от традиционната китайска медицина.

Устройство за тониране на лице на Trinity


325 щатски долара

В клинично проучване 85% от потребителите са забелязали подобрения в контурите на лицето си, когато този инструмент с микроток за домашна употреба се използва в продължение на пет минути всеки ден.

Ретуш от Intraceuticals Lift


56 долара

Вдъхновена от дефинираната V-образна челюст, така желана в Азия, тази лека течна формула съдържа пептиди, които помагат на кожата да остане опъната, плюс фермент, който стяга отпуснатостта за 30 минути.

CLINIQUE SMART CLINICAL MD DUO RESCULPT + REVOLUMIZE


109 лева  

Едната страна на този двукамерен буркан запълва кожата с хидратираща хиалуронова киселина, докато другата съдържа рескулптурираща формула с мрежа от полимери, които заздравяват повърхностното отпускане.

PHILOSOPHY ULTIMATE MIRAKLE WORKER FIX FACIAL SERUM ROLLER UPLIFT & FIRM


76 щатски долара

В осемседмичен потребителски тест участниците се съгласяват единодушно, че този серумен рол он от неръждаема стомана прави брадичката и врата им по-стегнати.

AGE DEFENSE NECK CREAM


62 щатски долара

Кофеинът и микро-водораслите помагат за уплътняване на шията, докато сместа от масла дълбоко хидратира.

Материалът е базиран на история в сп. ELLE.

More Face