Следва

Emmy 2020: всички номинирани, наградени и кой какво избра да облече от вкъщи

Иван Кюранов: през призмата на пикселите

Искреност, преди всичко!  

People of art преди 3 години

От едната снимка ни гледа цветнокожо момче, от другата - красиво остарял овчар. Запитахме се „кой професионалист ги е щракнал?“. Авторите се оказаха любители, а фотосите – увековечени с Huawei. Достатъчно основание да поканим на разговор Иван Кюранов от журито на конкурса – разговор за фотография и изкуство, и за живота такъв, какъвто е хубаво да бъде.

VS: Представи ни се, най-добре чрез творчеството си. 
Иван Кюранов: Завършил съм Живопис в НХА, имам специализация по съвременно изкуство в БРЕРА, Милано, и преподавам фотография в Академията. Първата ми важна художествена творба, в която прибягвам до фототехники, е ”Войната продължава“/”The War Goes On”, 1995 г., концептуално фотопроизведение, участвало в изложбата в НДК "Пластическият образ на 90-те“, курирана от Руен Руенов и Свилен Стефанов.

Други ключови творби от този период са "Винаги ще те обича! Твойта кукла”/“Will Always love you! Your Doll”, 1996; ”Kinder SexSurprise”, 1997 г.; "Без заглавие“, (“Pen Up”), 1998 – 2017; “For BREIL”, 2000 г.; “Non-stop Landscape”, 2000 г.; документално-социалната серия "Младите Войни“/”Young Warriors” 2000-2005 г.; “Bella Italia” 2020 г.


Иван Кюранов “Bella Italia”

VS: Беше в журито на конкурса за фотография на Huawei Next-Image Awards 2020. В последни години много се снима с телефон. Дали можем да го наречем нов жанр, или школа?
И.К.: Снимането с телефон е съвременната линия на развитие, при която фотографията придобива още и още екстри – както в софтуера, така и по отношение на добавяне на оптика. При смартфоните това се случва с впечатляващи резултати. Почитател съм на по-традиционните представи за фотография, но искрено се радвам от постиженията на техниката и ги използвам с удоволствие. Снимките с телефон са забавление, с което всеки от нас вече е свикнал в ежедневието. Имат забавен характер, част от тях са непринудени и са истински попадения. Така се почва и стига до сериозната фотография със смартфон. Моменти, които не могат да се уловят с фотоапарат, остават запечатани в паметта на телефона и облака едновременно, а по-късно могат да се използват и с професионални цели, за конкурси, проекти и т.н.

"Искрено се радвам от постиженията на техниката и ги използвам с удоволствие.“


Първо място на конкурса на Huawei - Next Image: Светлин Йосифов / "Color Boy-Suri“

VS: Трябвало е да избирате между 8500 кадъра. Какви бяха разговорите между вас и колегите в журито и с какво се отличаваха победителите?
И.К.: В конкурси от този тип голяма част от снимките отпадат на първи етап. Отнема доста време, но остават около 300 снимки, които се журират с голямо внимание. Впоследствие се вижда кои притежават безспорни качества и в същото време се различават от типовите визуални клишета. Победителите тук се отличаваха с много високо качество на снимане, но трябва да кажа, че и в снимките от финалната селекция имаше такива, които заслужават награди. Все пак, критериите изискват да оценим най-високо тези фотографии, които притежават високо качество на изображението, перфектна композиция и също така демонстрират познаване на техническите възможности на камерата и умело боравене с тях.

VS: Засипани сме със стотици изображения всеки ден. В ера, където картината е цар и господар, как може прохождащ фотограф да се отличи?
И.К.: Това е въпрос на индивидуални качества, интелект, находчивост, положени усилия. Възможно е млад човек да няма художествено образование, но да има вроден талант за композиция, картина, кадър, естетика. Това все пак се случва рядко, затова образованието е много важно. Също и контакта с личности – фотографи, художници, критици, философи. Във времена, в които техниката снима и сама, все по-важно се оказва кой стои зад нея. Конкурси като този са един от начините това да се случи, защото се разглежда огромно количество снимки на любители и така талантът може да бъде забелязан от опитното око.

"В момента изпробвам възможностите на Huawei P40 Pro и съм много впечатлен...“


Второ място: Иво Данчев  / “Shepherd”

VS: Две от трите фотографии, отличени с награда, са портрети. Търсим ли герои във фотографията и как новите технологии спомагат да ги открием?
И.К.: Герои могат да бъдат и търсени, и намирани, особено героите на "деня“, обикновените хора. Фотографията и смарт-фотографията с високи качества, например обективите "Лайка“ и високата резолюция на камерата Huawei P40 Pro, правят възможен достъпа до обекти и места за по широк кръг от хора – любители и професионалисти фотографи. Това дава много интересни и положителни резултати, както в художествената, така и в документалната фотография.

VS: Става все по-удобно да се заснеме идеалният кадър. Доколко трудността се вплита в творчеството и как съвременната техника освобождава?
И.К.: Лично аз съм почитател и на двете технологии – цифровата и лентовата/аналогова. И двете имат преимущества и могат да се използват в различни случаи и ситуации. В повечето случаи – дигитални фотоапарати и камери, имплантирани в телефоните. Но има проекти, за които определено лентата, голямоформатната фотоплака, поне за мен, има незаменимо усещане, начин, по който предава атмосферата. С аналоговата техника се работи трудно, но резултатът си заслужава усилията. Улесненията на дигиталните фотоапарати са само на пръв поглед, следва тежък труд на компютър по архивиране, селектиране и обработване на кадрите. Спестява се досега с отровна, канцерогенна химия, на която в повечето случаи в миналото бяха изложени фотолаборантите.

VS: Снимаш ли с телефон и би ли направил своя изложба с такива фотографии? 
И.К.: Снимам с телефон още от първите появи на телефони с фотоапарат, такъв беше моят Sony Ericsson K800 с камера Cyber Shot с 3.2MP и Zeiss обектив. В момента изпробвам възможностите на Huawei P40 Pro и наистина съм впечатлен. Мисля, че е напълно реално с този смартфон да бъдат реализирани проекти за художествена изложба или видео творба.
В момента работя по този въпрос усилено.

"Такива фотографии забелязах и в този конкурс - непринудени, естествени, искрени като отношение.“


Трето място: Лидия Станулова /  “Northern king”

VS: В последната си работа съчетаваш картина и звук. Също така си и художник. Колко е важно да потапяме крака в други дисциплини и доколко това обогатява творчеството ни?
И.К.: Съвременното изкуството се обогатява и развива, смесвайки се с елементи и визуални принципи от различни изящни и приложни изкуства още от средата на 20-ти век. Примери за това са изкуството на инсталацията, фото-инсталацията, пърформънса, видеоарта, нет-арта, мултимедийното изкуство. Смесва се и с технологиите, като има цели групи, които използват високотехнологични научни постижения, организирайки ги в специализирани изложби. Пример за това са изложбата от 2000 година “TECHNE Between Аrt and Тechnology”, фестивалът “ARS Elektronica”, както и групата “Studio Azzuro”.

Допускането на всякакви смесени техники, както и влияния от други форми на изкуство, като киното например, литературата и др., е определено обогатяващо за самото изкуство, меко казано интересно и любопитно за публиката.
 


Huawei Next-Image Awards 2020: 5 съвета от Крис Захариев за победа във видео категорията



VS: И последно - защо е важно да участваме в конкурси? 
И.К.: Важно е за фотографите, защото така могат да се съизмерят един с друг, независимо дали работят на свободна практика или за някое издателство. Освен това има привлекателни награди. Естествено, това работи и в полза на кариерата им. Освен това в такива конкурси могат да бъдат забелязани/открити нови имена, които да намерят призвание. Впоследствие се организират изложби, каталози... Изложбите пътуват по света, а вече са и виртуални.

Лично аз предпочитам да създавам авторски произведения по моя идея, тъй като с годините забелязах, че трудно се вписвам в зададени теми. Но определено в днешния свят, при това бурно развитие на технологиите, е изключително интересно да се журират снимки на непрофесионалисти, направени с телефон. Понякога интересните идеи и подходи се случват при фотографи, които не са обременени с професионално образование, особено ако е в областта на комерсиалната фотография. Такива фотографии забелязах и в този конкурс - непринудени, естествени, искрени като отношение. Убеден съм, че искреността е едно от най-важните неща в творчеството!

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Здравка Евтимова

Interviews преди 3 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

Летопис на смутното време: Мариан Башур

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра