Следва

Уилоу Смит, другото име на идеалната коремна преса

7 признака, че може да имате Covid, без да подозирате

Just to be sure

 

Health преди 3 години

Независимо дали карате „лоша настинка" тази зима или отскоро кашляте без изгледи за излекуване, съвсем естествено е да се чудите дали може да сте изкарали COVID-19, без да знаете. Разговорът е особено актуален сега, когато експертите по инфекциозни болести казват, че вирусът отдавна се разпространява сред нас далеч преди градовете да бъдат блокирани и да се въведат мерки за дистанция.

"С напредването на времето става очевидно, че говорим за вирус, който е широко разпространен сред нас, особено в по-гъсто населените райони, от доста по-рано, отколкото предполагаме", казва д-р Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни болести и професор във Vanderbilt University School of Medicine .

И така, възможно ли е да имате COVID-19, без да знаете? Да! „Повечето хора, които имат коронавирус, го изкарват без усложнения на инфекцията, т.е. трудно е вирусът да бъде различен от настинката или грипа", обяснява експертът по инфекциозни болести Амеш А. Адаля, доктор по медицина, старши учен в Център "Джон Хопкинс". Освен това някои хора нямат никакви симптоми. Такива са до 40% от инфекциите, според оценка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).


Gucci дарява 2 милиона евро за борбата с пандемията


За съжаление, няма начин да разберете със 100 процента сигурност дали болестта от миналата зима е била COVID-19 и дали случайно не сте един от многото асимптоматични случаи.  Все пак експертите посочват някои признаци, които служат за предупреждение, че може би вече сте имали COVID-19. Ето най-ярките примери и тълкуванието на експертите как те рефлектират върху имунитета:

1. Имате „лоша настинка".

В началото на пандемията хората вярват, че COVID-19 не е установяван в САЩ преди февруари/март 2020 г. Ново изследване на Тексаския университет обаче сочи друго. Учените анализират тампони от гърлото, взети миналата зима от хора, при които подозират случаи на грип. Тестовете са направени в Ухан, Китай (откъдето произхожда новият коронавирус) и Сиатъл, Вашингтон (където първият случай на COVID-19 е потвърден в САЩ).

Изследователите откриват, че за всеки два случая на грип има по един случай на COVID-19, т.е. COVID-19 вероятно пристига в САЩ около Коледа.

„Разпространението на вируса в селските райони отнема повече време, така че ако живеете във ферма и тази зима подсмърчате, сигурно просто сте настинали. Но ако сте в Ню Йорк или друг по-голям град, може да изкарате инфекция на COVID без никога да разберете", казва д-р Шафнър.

Наистина е трудно да се разграничи настинката от леката форма на COVID-19 без тест, в зависимост от това какви симптоми изпитвате, но настинките обикновено не причиняват задух, силно главоболие или стомашно-чревни симптоми, докато COVID-19 може да ги причини. Ето пълният списък на официалните симптоми на CDC:

· Треска или студени тръпки
· Кашлица
· Задух или затруднено дишане
· Умора
· Болки в мускулите или тялото
· Главоболие
· Нова загуба на вкус или мирис
· Възпалено гърло
· Запушване или хрема
· Гадене или повръщане
· Диария

2. Губите обонянието или вкуса си внезапно.

Загубата на мирис и вкус е много отличителна черта на COVID-19. Въпреки че този симптом не се среща при всички, той е силно свързан с новия коронавирус.

Предварителните данни на Американската академия по отоларингология и хирургия на главата и шията (AAO-HNS) установяват, че при пациенти с COVID-19, загубили обонянието си, 27% имат „известно подобрение" в рамките на около 7 дни, а повечето се подобряват в рамките на 10 дни.

Заслужава да се отбележи, че е възможно временно да загубите тази си сетивност и при други респираторни заболявания, като настинка, грип, инфекция на синусите или дори при сезонни алергии. Но експертите изтъкват, че симптомът може да се задържи при някои хора и да продължи месеци след възстановяването от COVID-19.


Burberry лансира маска-трепач


3. Забелязвате необясним косопад.

Това не е широко изследвано в контекста на COVID-19, но много хора, които се възстановяват от вируса, съобщават за проблеми с косопад. Актрисата Алиса Милано, която страда от симптоми на COVID-19 в продължение на месеци, споделя видеоклип в Instagram в началото на август. Там се вижда как след баня тя обира от сифона буквално цели снопове коса.

„Определено има хора, които са се заразили без да забележат."

Членовете на фейсбук групата Survivor Corps, на хора, прекарали COVID-19, също говорят за косопад месеци след възстановяване от вируса. Това се дължи на състояние, известно като телогенен ефлувиум, и може да бъде причинено от множество фактори, включително бременност, екстремен стрес, загуба на тегло и заболявания, различни от COVID-19. 

Малко вероятно е обачи просто да загубите повече коса от обикновено, без да имате други симптоми на COVID-19, като кашлица или треска.Също така е важно да знаем, че загубата на коса може да се причини от стрес, а хората днес изживяват силен стрес поради пандемията. Ако имате косопад, възможно е това да се дължи на неизвестна инфекция, причинена от COVID, както и на натрупването на нервно напрежение заради несигурните времена или пък причината да е в друг сериозен проблем.

4. Понякога не можете да си поемете дъх.

Изследвания, публикувани в списанието JAMA, показват, че хората с COVID-19 могат да имат усложнение след вируса под формата на задух. Не е напълно ясно защо се появява или колко дълго продължава, но вероятно се дължи на трайно възпаление в белите дробове.

„Това е един от добре известните дълготрайни ефекти при хора, които са били диагностицирани с COVID-19", казва д-р Шафнър. „Ако имате задух, с голяма достоверност можем да предположим, че гадният грип от мниналата зима, всъщност е COVID." Ако изпитвате задух, обадете се на личния си лекар за напътствие или поискайте консултация с пулмолог. Може да ви предпишат подходящите лекарства и терапии (като например инхалатор), които да ви облекчат. 

5. Имате кашлица, която не изчезва.

Продължителната кашлица е друг симптом, за който съобщават хората, участвали в изследването JAMA. Кашлицата често е суха, без храчки или слуз, и е доста често срещан симптом: Данните от CDC установяват, че 43% от хората, които са с COVID-19, все още кашлят 14 до 21 дни след излизането на положителния тест за вируса.

6. Наистина, наистина сте уморени.

Това е един от най-дълготрайните ефекти след установяване на COVID-19, според проучването на JAMA. То установява, че 53% от пациентите се борят с умората около 60 дни след първите признаци на вируса.

„Виждаме хора, които изкарват привидно леко заболяване и имат последваща умора за неопределен период от време", казва д-р Адаля. Но, казва той, в момента не е напълно ясно защо това се случва. Това може да е реакция на имунната система или просто начинът, по който вирусът работи в тялото.

Имайте предвид, че умората е наистина често срещан проблем и може да е признак за много различни здравословни проблеми (включително, разбира се, недоспиване). Подобно на загубата на коса, хората, които изпитват умора поради COVID-19, също докладват и за други изразени симптоми на вируса в миналото. 

7. Имате необичайни симптоми, които изглежда продължават вечно.

Експертите подчертават, че COVID-19 все още е нов вирус, така че лекарите и учените постоянно откриват нови и непознати до сега факти за него. Изследванията на трайните щети, причинени от вируса продължават и понастоящем е трудно за лекарите да кажат, че наличието на определени симптоми са сигнал за инфекция с COVID-19, докато други не са. 

Струва си да се спомене, че някои хора имат сърдечни проблеми след заразяване с вируса. Едно малко проучване на 100 души, които се възстановат от COVID-19, публикувано в JAMA Cardiology, назначава ЯМР на бивши пациенти и установява, че 78% имат някаква анормална сърдечна находка, която не е непременно свързана с тежестта на заболяването, но все пак се среща често след него. Това може да се прояви по много различни начини, включително чрез случайно сърцебиене, но може да бъде и незабележимо.

Разбира се, има много други усложнения, за които експертите все още дори не знаят. Ако се чувствате отпаднали и симптомите ви са постоянни, д-р Шафнер съветва да се консултирате с вашия лекар, независимо дали смятате, че състоянието ви е свързано с COVID-19 или не.

Ами тестовете за антитела?

Въпреки че тестът за антитела може да ви каже дали сте прекарали COVID-19, това не е точно на 100 процента. „Тестовете за антитела се подобряват, но много от тях все още са ненадеждни", казва д-р Шафнър. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) издава разрешение за спешната им употреба през пролетта, но по-късно премахва някои тестове от списъка поради „значителни проблеми с клиничните резултати".

CDC също така подчертава, че тестовете за антитела „не са 100% точни и може да възникнат някои фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати". Така че е възможно да излезете положителен за антитела COVID-19, но в действителност такива да не са налице.

Факторите за това? Първо, има други коронавируси, за които е известно, че причиняват обикновена настинка и могат да бъдат засечени от вашия тест, изкривявайки резултатите. Нещо повече, ако сте в първите дни на инфекцията, антителата може изобщо да не бъдат открити, тъй като имунната ви система все още не е изградила отговор.

Означава ли че ако евентуално сте прекарали COVID-19 в миналото, няма да се заразите отново?

Въпреки че горните признаци могат да са индикация за вече прекаран COVID-19, както лекарите изрично уточняват, те могат да са причинени и от други заболявания. „Със сигурност продължителната кашлица и умората са характерни последици от грип, но наличието им съвсем не означава, че говорим за COVID-19", казва д-р Шафнър.

В крайна сметка, ако нямате положителен тест за COVID-19, когато сте болни, е трудно да се каже с пълна сигурност дали сте се срещали с вируса. И все пак, „определено има хора, които са се заразили без да забележат", казва д-р Адаля.

Имайки предвид всичко това, трябва да запомните основното: Дори и да сте имали COVID-19 в миналото, това не означава непременно, че няма да се заразите отново. CDC изрично заявява, че понастоящем не е ясно дали хората могат да бъдат повторно заразени с вируса. А първият случай на реинфекция съвсем скоро бе потвърден в Хонконг.

Ето защо е задължително да практикувате всички методи за превенция като носенето на маска, редовното миене на ръцете и социалното дистанциране, за да защитите себе си и другите.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.