7 признака, че може да имате Covid, без да подозирате

7 признака, че може да имате Covid, без да подозирате

Just to be sure

 

Независимо дали карате „лоша настинка" тази зима или отскоро кашляте без изгледи за излекуване, съвсем естествено е да се чудите дали може да сте изкарали COVID-19, без да знаете. Разговорът е особено актуален сега, когато експертите по инфекциозни болести казват, че вирусът отдавна се разпространява сред нас далеч преди градовете да бъдат блокирани и да се въведат мерки за дистанция.

"С напредването на времето става очевидно, че говорим за вирус, който е широко разпространен сред нас, особено в по-гъсто населените райони, от доста по-рано, отколкото предполагаме", казва д-р Уилям Шафнер, специалист по инфекциозни болести и професор във Vanderbilt University School of Medicine .

И така, възможно ли е да имате COVID-19, без да знаете? Да! „Повечето хора, които имат коронавирус, го изкарват без усложнения на инфекцията, т.е. трудно е вирусът да бъде различен от настинката или грипа", обяснява експертът по инфекциозни болести Амеш А. Адаля, доктор по медицина, старши учен в Център "Джон Хопкинс". Освен това някои хора нямат никакви симптоми. Такива са до 40% от инфекциите, според оценка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).


Gucci дарява 2 милиона евро за борбата с пандемията


За съжаление, няма начин да разберете със 100 процента сигурност дали болестта от миналата зима е била COVID-19 и дали случайно не сте един от многото асимптоматични случаи.  Все пак експертите посочват някои признаци, които служат за предупреждение, че може би вече сте имали COVID-19. Ето най-ярките примери и тълкуванието на експертите как те рефлектират върху имунитета:

1. Имате „лоша настинка".

В началото на пандемията хората вярват, че COVID-19 не е установяван в САЩ преди февруари/март 2020 г. Ново изследване на Тексаския университет обаче сочи друго. Учените анализират тампони от гърлото, взети миналата зима от хора, при които подозират случаи на грип. Тестовете са направени в Ухан, Китай (откъдето произхожда новият коронавирус) и Сиатъл, Вашингтон (където първият случай на COVID-19 е потвърден в САЩ).

Изследователите откриват, че за всеки два случая на грип има по един случай на COVID-19, т.е. COVID-19 вероятно пристига в САЩ около Коледа.

„Разпространението на вируса в селските райони отнема повече време, така че ако живеете във ферма и тази зима подсмърчате, сигурно просто сте настинали. Но ако сте в Ню Йорк или друг по-голям град, може да изкарате инфекция на COVID без никога да разберете", казва д-р Шафнър.

Наистина е трудно да се разграничи настинката от леката форма на COVID-19 без тест, в зависимост от това какви симптоми изпитвате, но настинките обикновено не причиняват задух, силно главоболие или стомашно-чревни симптоми, докато COVID-19 може да ги причини. Ето пълният списък на официалните симптоми на CDC:

· Треска или студени тръпки
· Кашлица
· Задух или затруднено дишане
· Умора

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.