Следва

Юпитер от Козирог във Водолей, какво очаква всеки знак през 2021-ва

Големите любовни истории: Мария Калас и Аристотел Онасис

Поразителна и едновременно сърцераздирателна, страстта, която свързва най-голямата оперна певица и легендарния магнат никога не престава да очарова. Дори и след появата на вдовицата Кенеди.

Celebrities преди 3 години

Една съвременна гръцка трагедия - така може да бъде обобщена десетгодишната мъчителна любовна история между Аристотел Онасис и Мария Калас, която след небивал лукс ще доведе до двойна гибел. Накратко - това е история за суета, господство и жажда за власт от едната страна (Онасис) и отчаяна нужда от любов от другата (Калас). Два различни начина за живот "bigger than life”, крепящи се на компромиси, достигащи болестно състояние - деструктивно неравновесие, при това изключително крехко. Което се разбива на пух и прах впоследствие.


Мария Калас - икона на абсолютната женственост


Когато се случва внезапния и донякъде вятърничав брак между гръцкия бизнесмен и най-известната в света вдовица Джаки Кенеди. Фатална подводна мина за духа и душевното състояние на Мария, дори и много хора да твърдят, че Онасис никога не престава да я обича и да се среща с нея тайно дори и след сватбата с "американката“.

Фаталната среща

През лятото на 1957 г. Мария Калас е просто най-известната оперна певица в света. Тя е сопраното с превъзходна техника на пеене, жената с единствения и неповторим тембър, Дивата. "Божествената“ обикаля най-големите сцени по света с коронните си Травиата, Ана Болейн и Тоска. Нейните триумфи, един след друг, я превръщат не просто в театрална звезда, а и в звезда на светските хроники. С гръцкия бизнесмен я запознава журналистката Елза Максуел, която тайно го обича, но не се и надява да се получи нещо между тях. Мястото на сакралната среща? Лидо във Венеция, 1957 година.


Мария Калас, Аристотел Онасис и Елза Максуел, Лидо ди Венеция, 1957г.

Магнатът е човек, постигнал абсолютно всичко сам, след като се ражда много беден. Става милиардер след Втората световна война, като купува и препродава кораби, най-вече за изключително богатото Княжество Монако. Във въпросната 57-ма и двамата са женени. Двете егигантски фигури не се влюбват веднага, все пак това е присъщо на друг тип хора. И все пак, две години по-късно страстта между тях е неудържима. 


Калас и Онасис в Монако

Най-известните гърци в света

След първата среща, Мария се превръща във фикс идея за Онасис. Той я ухажва безсрамно - залива я с цветя и бижута, прибавяйки в арсенала и свръхскъпо палто от чинчила, което стига до петите й. Известното сопрано е все още омъжено за своя мениджър - богатият Джовани Батиста Менегини от Верона, но коя жена може да удържи на постоянния натиск и обожанието на атрактивен мъж като Аристотелис, при това години? 


Калас с първия си съпруг: венецианският индустриалец Джовани Батиста Менегини. Въпреки 28-годишната разлика двамата се обичат страстно до срещата с на Мария с Онасис.

През лятото на 1959-та бизнесменът кани група изключителни личности на луксозния си кораб "Кристина“. Присъстват Грейс Кели и принц Рение, Джани и Марела Аниели, Уинстън Чърчил и Калас със съпруга си Менегини.


Мария и Аристотел на кораба "Кристина", 1959г.

На фона на непочтеното безразличие на всички, Мария и Ари ( умалително име, което той много харесва) не спират да се забавляват и от този момент техните два живота ще се променят завинаги. Влюбена до полуда, Мария се хвърля с главата напред в новата си връзка. Напуска с гръм и трясък съпруга си и голямата сцена. Прекаленият стрес и многото световни турнета я отдалечават от нейния любим магнат и тя започва да губи гласа си. За Онасис, от друга страна, Калас е желаният трофей, който му помага да се изкачи до върха на световния елит. Ето защо всяка папарашка засада е повече от добре дошла: от ексклузивните клубове на Монте Карло до луксозните парижки хотели, винаги прегърнати от други звезди на времето, които се отнасят с тях като със скъпоценни бижута.


В Монте Карло през 60-те с Грейс Кели и принц Рение

Трагичният епилог

Десетте години връзка между тях обаче, са всичко друго, но не и идилия. Потърпевшата страна е Мария, която с времето се отдалечава все повече от световните сцени и таи надежда да се венчае за своя любовен блян. Тя се отдава напълно на своя Ари, който пък от своя страна й изневерява непрекъснато и й обещава сватбените цветя, които никога не пристигнат.


Истории от живота: Тина, безмълвната съпруга на Онасис


За засилване на трагизма се пускат и слухове за техен син - Омир, мъртвороден през 1960 година. После идва скандалният ход на Онасис, който разтърсва света - той зарязва Мария, за да се ожени за Джаки Кенеди. Разбира се, тук става въпрос за брак, продиктуван не от любов, а (отново) от икономическите и социални интереси на бизнесмена, който се стреми да разшири империята си, обхващайки и Съединените щати. Мария е смазана, буквално на ръба. Приема съдбата си и като една истинска Медея (синдромът на Медея), точно като малко момиченце се влюбва отчаяно в Пиер Паоло Пазолини и неговия гений, но очевидно не успява да превъзмогне голямата си любов и по-скоро се възхищава на голямата име на киното чисто интелектуално. 


Удивителният живот на Жаклин Кенеди Онасис в 91 кадъра



Сватбата на Аристотел Онасис и Джаки Кенеди, 1968г.


Мария Калас и Пиер Паоло Пазолини

В Париж, Мария построява своята кула от слонова кост, апартамент, в който приема приятели, но от който излиза все по-рядко, предвид факта, че Онасис продължава да я търси и иска да се среща тайно с нея. Това продължава до 1973 година, когато единственият син на бизнесмена, Александър, 24, загива в самолетна катастрофа. Инцидентът съсипва Аристотел, чието здравословно състояние бързо се влошава. Хоспитализиран в Париж през 1975 година, заради хроничната си невромускулна болест, от която страда и притискайки към себе си червеното одеяло Хермес, подарък от Мария, той умира от респираторни усложнения след операция.

През ноември същата година Пазолини също умира - двойна загуба за Калас, която довежда до нейния фатален край. Покосена от силна депресия, тя почива през март 1977 година. Навършила 54... 

More Celebrities