Следва

Юпитер от Козирог във Водолей, какво очаква всеки знак през 2021-ва

Големите любовни истории: Мария Калас и Аристотел Онасис

Поразителна и едновременно сърцераздирателна, страстта, която свързва най-голямата оперна певица и легендарния магнат никога не престава да очарова. Дори и след появата на вдовицата Кенеди.

Celebrities преди 3 години

Една съвременна гръцка трагедия - така може да бъде обобщена десетгодишната мъчителна любовна история между Аристотел Онасис и Мария Калас, която след небивал лукс ще доведе до двойна гибел. Накратко - това е история за суета, господство и жажда за власт от едната страна (Онасис) и отчаяна нужда от любов от другата (Калас). Два различни начина за живот "bigger than life”, крепящи се на компромиси, достигащи болестно състояние - деструктивно неравновесие, при това изключително крехко. Което се разбива на пух и прах впоследствие.


Мария Калас - икона на абсолютната женственост


Когато се случва внезапния и донякъде вятърничав брак между гръцкия бизнесмен и най-известната в света вдовица Джаки Кенеди. Фатална подводна мина за духа и душевното състояние на Мария, дори и много хора да твърдят, че Онасис никога не престава да я обича и да се среща с нея тайно дори и след сватбата с "американката“.

Фаталната среща

През лятото на 1957 г. Мария Калас е просто най-известната оперна певица в света. Тя е сопраното с превъзходна техника на пеене, жената с единствения и неповторим тембър, Дивата. "Божествената“ обикаля най-големите сцени по света с коронните си Травиата, Ана Болейн и Тоска. Нейните триумфи, един след друг, я превръщат не просто в театрална звезда, а и в звезда на светските хроники. С гръцкия бизнесмен я запознава журналистката Елза Максуел, която тайно го обича, но не се и надява да се получи нещо между тях. Мястото на сакралната среща? Лидо във Венеция, 1957 година.


Мария Калас, Аристотел Онасис и Елза Максуел, Лидо ди Венеция, 1957г.

Магнатът е човек, постигнал абсолютно всичко сам, след като се ражда много беден. Става милиардер след Втората световна война, като купува и препродава кораби, най-вече за изключително богатото Княжество Монако. Във въпросната 57-ма и двамата са женени. Двете егигантски фигури не се влюбват веднага, все пак това е присъщо на друг тип хора. И все пак, две години по-късно страстта между тях е неудържима. 


Калас и Онасис в Монако

Най-известните гърци в света

След първата среща, Мария се превръща във фикс идея за Онасис. Той я ухажва безсрамно - залива я с цветя и бижута, прибавяйки в арсенала и свръхскъпо палто от чинчила, което стига до петите й. Известното сопрано е все още омъжено за своя мениджър - богатият Джовани Батиста Менегини от Верона, но коя жена може да удържи на постоянния натиск и обожанието на атрактивен мъж като Аристотелис, при това години? 


Калас с първия си съпруг: венецианският индустриалец Джовани Батиста Менегини. Въпреки 28-годишната разлика двамата се обичат страстно до срещата с на Мария с Онасис.

През лятото на 1959-та бизнесменът кани група изключителни личности на луксозния си кораб "Кристина“. Присъстват Грейс Кели и принц Рение, Джани и Марела Аниели, Уинстън Чърчил и Калас със съпруга си Менегини.


Мария и Аристотел на кораба "Кристина", 1959г.

На фона на непочтеното безразличие на всички, Мария и Ари ( умалително име, което той много харесва) не спират да се забавляват и от този момент техните два живота ще се променят завинаги. Влюбена до полуда, Мария се хвърля с главата напред в новата си връзка. Напуска с гръм и трясък съпруга си и голямата сцена. Прекаленият стрес и многото световни турнета я отдалечават от нейния любим магнат и тя започва да губи гласа си. За Онасис, от друга страна, Калас е желаният трофей, който му помага да се изкачи до върха на световния елит. Ето защо всяка папарашка засада е повече от добре дошла: от ексклузивните клубове на Монте Карло до луксозните парижки хотели, винаги прегърнати от други звезди на времето, които се отнасят с тях като със скъпоценни бижута.


В Монте Карло през 60-те с Грейс Кели и принц Рение

Трагичният епилог

Десетте години връзка между тях обаче, са всичко друго, но не и идилия. Потърпевшата страна е Мария, която с времето се отдалечава все повече от световните сцени и таи надежда да се венчае за своя любовен блян. Тя се отдава напълно на своя Ари, който пък от своя страна й изневерява непрекъснато и й обещава сватбените цветя, които никога не пристигнат.


Истории от живота: Тина, безмълвната съпруга на Онасис


За засилване на трагизма се пускат и слухове за техен син - Омир, мъртвороден през 1960 година. После идва скандалният ход на Онасис, който разтърсва света - той зарязва Мария, за да се ожени за Джаки Кенеди. Разбира се, тук става въпрос за брак, продиктуван не от любов, а (отново) от икономическите и социални интереси на бизнесмена, който се стреми да разшири империята си, обхващайки и Съединените щати. Мария е смазана, буквално на ръба. Приема съдбата си и като една истинска Медея (синдромът на Медея), точно като малко момиченце се влюбва отчаяно в Пиер Паоло Пазолини и неговия гений, но очевидно не успява да превъзмогне голямата си любов и по-скоро се възхищава на голямата име на киното чисто интелектуално. 


Удивителният живот на Жаклин Кенеди Онасис в 91 кадъра



Сватбата на Аристотел Онасис и Джаки Кенеди, 1968г.


Мария Калас и Пиер Паоло Пазолини

В Париж, Мария построява своята кула от слонова кост, апартамент, в който приема приятели, но от който излиза все по-рядко, предвид факта, че Онасис продължава да я търси и иска да се среща тайно с нея. Това продължава до 1973 година, когато единственият син на бизнесмена, Александър, 24, загива в самолетна катастрофа. Инцидентът съсипва Аристотел, чието здравословно състояние бързо се влошава. Хоспитализиран в Париж през 1975 година, заради хроничната си невромускулна болест, от която страда и притискайки към себе си червеното одеяло Хермес, подарък от Мария, той умира от респираторни усложнения след операция.

През ноември същата година Пазолини също умира - двойна загуба за Калас, която довежда до нейния фатален край. Покосена от силна депресия, тя почива през март 1977 година. Навършила 54... 

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 14 часа

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.