Следва

Най-кратките бракове в историята на Холивуд

Д-р Павел Панов за продуктите, които гарантирано правят усмивката ни "холивудскa"

Smile! 

Health преди 3 години

Д-р Павел Панов е човекът, който се грижи за здравето и красотата на усмивките ни. Вече го познавате, той е основател на Panov Dental една от най-модерните и престижни дентални клиники в Столицата. С огромния си опит, професионализъм и внимателен подход, той и екипът му са винаги насреща с винаги най-добрите съвети и практики. Вече представихме д-р Панов в един увличащ разговор за личната дентална хигиена - методи, чести грешки и важни детайли. Днес отново питаме д-р Панов за неговата лична препоръка за да са усмивките ни блестящи, като този път темата е МАРКИ продукти.  

Вече знаем, че личната орална хигиена се състои в три стъпки и включва няколко продукта: четка и паста за зъби, конец (или интердентална четчица), вода за уста и още 1-2 неща, с които да поддържаме устна хигиена през деня. Всички подробности кога-как-защо да сме постоянни и старателни в почистването на зъбите са ни ясни, сега на ход са Най-добрите и съществено важни продукти на българския пазар за поддържане на здрави зъби и холивудска усмивка?

V.S. Започваме с четката за зъби. Определено знаем, че електрическите четки са топ изборът днес. Д-р Панов, кой все пак е най-добрият модел електрическа четка?
Д-р Панов: От четките аз бих избрал някоя от звуковите четки на Philips Sonicare - те са топ уреда за почистване на зъби. Освен заради иновативната звукова технология, комбинираща маховидни и пулсиращи движения, електрическата четка е по-ефективна заради малкия размер на главата. Малката глава на четката достига до най-задните зъби и до най-труднодостъпните места, почиства качествено дъвкателните, вътрешните и външните повърхности на зъбите.

А коя паста за зъби, от стотиците по щандовете, е най-ефективна?
При избора на паста за зъби аз лично предпочитам Elmex, Lacalute и Sensodine.

Кой е най-добрият конец за зъби?
Единствената ми препоръка е Oral-B кръгъл навосъчен конец, защото той е много по-хлъзгав, много по-лесно влиза между зъбите и не наранява венеца. Напомням, че конецът за зъби не е алтернатива при хора с пародонтит. Те трябва да използват само интердентални четчици, за които задължително се консултират със специалист. Друг продукт, подходящ за целта е AirFloss - уредът на Philips за почистване на междузъбното пространство с помощта на струя вода. 

Следва вода за уста?
От разтворите за изплакване препоръчвам към такива, които имат хлорхексидин - например Eudril - за пациенти с пародонтит или хирургични манипулации. При всички други случаи можете да използвате каквато и да е вода: с мента, с кислород, с билки - най-достъпният и добър избор е класическият Листерин. Идеята на този продукт е да дезинфекцира като цяло устната кухина, затова той обикновено се разрежда 1:1. Накрая на хигиенизирането се изжабурваме с вода за уста за около 2 минути и така завършваме цялостния процес по лична дентална хигиена.

Има ли още някое средство, тайно за нас, но което да спомогне за иделния вид на зъбите и усмивките ни?
Винаги имайте пакетче дъвки без захар в себе си, това вече го знаете, а още нещо, което аз харесвам и препоръчвам са душовете за уста. Добро средство за хигиена, особено за междузъбните пространства и при хора, които имат пародонтални джобове, пародонтална история или се лекуват от пародонтит, също за тези, които имат по-широки междузъбни пространства. Устният душ може да се ползва с вода, която се впръсква под налягане в междузъбните пространства или с разтвор (Eudril или Листерин). Това, обаче, е просто една екстра. Душовете не заменят и не изключват ползването на вода за уста, конец или интердентални четки.

За финал искам да допълня, че важно и препоръчително е винаги да взимате ясното мнение на своя зъболекар, тъй като всеки случай е строго индивидуален и нуждите на всеки пациент са различни. Личната орална хигиена е от безпрецедентна важност, но не трябва да се пренебрегва и клиничната. Ключът към така желаната холивудска усмивка е в баланса и отговорността и към двете.

Като специалист в областта на естетичната стоматология, основател и настоящ президент на Българското Дружество по Естетична Стоматология и носител на множество награди и признания, д-р Панов дава максимално изчерпателни и полезни съвети, с които виждаме резултати незабавно. А сега се запътваме към най-близкото място, от което да си набавим препоръчаните топ продукти!

За задължителната контрола след това, записваме час в премиум денталната практика Panov Dental. Усмихни се ли казахме? Успех! 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.