Следва

FASHION LOCATION: Olio D`Oliva, Италия в София

We love it: халат и пижама, сертифицирани от PETA

Go Green!

All fashion преди 3 години

Модната ни самоличност вече се определя не от категориите “повече минималист“ или “повече максималист“, а от типа домашно облекло, което предпочитаме. За тези, които се чувстват привлечени към луксозни роби, а не към анцузи и йога клинове, на пазара има ново предложение - устойчиво, веган и много красиво!

Брандът niLuu лансира в края на лятото колекция от дълги роби, калъфки за възглавници, маски за очи и лице (с цени между $60 и $920). NiLuu създава продукти с PETA сертификат, което означава, че са изцяло веган и cruelty-free. “Коприната“ им е направена чрез етичен процес, който тотално изключва традиционното участие на копринени буби. Основателката Нилуфер Брако, базирана в Маями, се вдъхновява от културната традиция на луксозния текстил от родната й Турция.

Посветени на природата, niLuu даряват 1% от годишните си приходи на екологичната организация с нестопанска цел 1% Percent for the Planet. Пред BAZAAR Брако разказва за лансирането на марката, свързаността й с колективния ни “халат-период“ по време на пандемията, съзнателното създаване на продуктите и какво предстои, според нея, на niLuu.

Защо реши да лансираш колекция домашно облекло и пижами? Беше ли това планът ти и преди COVID?
Определено работим по това отпреди COVID, от януари 2019 г. По времето, в което вирусът прерасна в пандемия, бяхме вече на път да представим марката, по план през май. Чудех се дали има смисъл да правя всичко това с цялото негативно влияние върху икономиката не само в Щатите, а и по целия свят.

След цялото фундаментално съмнение реших да действам, защото исках да уважа ангажимента, който бях поела към доставчика на текстил и ателието, което шие продуктите. Мислех и че онлайн бизнесът ще се развива през пандемията и карантината. Все пак, Ковид се отрази лошо. Карантината в Турция спря производството и доставките, но полека превъзмогнахме проблемите и успяхме официално да представим бранда през Август.

Макар изборът да развиваме колекции с домашно облекло, пижами и бельо да излежда перфектно съобразен с време, в което най-използвната фраза е stay-at-home, реалността е такава, че бях вдъхновена да създам тези неща. От една страна, комфот и нежно усещане върху кожата, от друга - прекрасни принтове. Изключително удобни и богати на цветове, по начин, по който само коприната може да бъде, но без никакво насилие върху животни.

Какво или кой те вдъхнови за тази колекция?
Вдъхновена съм от живота на местата, които обичам. От безкрайното лято на Маями, от откритите клубове на брега на Босфора в Инстанбул и навсякъде по егейския бряг (като Бодрум), гръцките острови също. Барчетата и ресторантите в Монтаук през лятото и бягство от зимата на любими места като Сен Бартелми на Карибите. Вдъхновяват ме също марки като Dolce&Gabbana, които умеят да превърнат нещо съвсем неглиже и ежедневно (като пижама) в страшно готин тренд.

Какво ти самата искаше да носиш през последните няколко месеца?
Лесно е, докато си стоим вкъщи през цялото време и говорим с хора само по Zoom, да се поотпуснем малко - да носим едни и същи неща вкъщи и навън. Понякога си слагаме спортно екипче, за да тренираме, но излиза, че оставаме с него цял ден.
След няколко дни подобно обличане започнах да се изнервям. Харесвам се и се чувствам добре, когато съм в приличен вид. Така че, разбира се, се наслаждавах на нашите кимона, носейки ги всеки ден. Дали сутрин, докато пия кафе, или с дънки и тениска, докато работя и съм в конферетни разговори. Изглежда, това, което харесвам, е удобният шик.

Защо пожела брандът ти да е веган?
Целите ми всъщност са да създавам продукти по възможно най-устойчиви практики. Без експлоатиране на животни и подобни неща. Чувствам дълбока любов към животните и всички живи същества. Освен това съм много разтревожена за бъдещето на планетата ни, най-много за климатичните промени. Учих много за екологията и устойчивостта и съм много окуражена от това, че повече марки избират устойчиви практики. Ако можеш да направиш този избор, защо не? За niLuu потърсих и избрах да работя с материи, които са устойчиви и веган. И съм много горда.

Какъв е процесът на създаване на веган коприна? Какво значи да си одобрен от PETA?
Едно трябва да е ясно: веган коприната не е коприна. Изглежда и се усеща като такава, но нито една копринена буба не е убита при създаването на плата. В нашия случаи изпозваме купро (медна прежда), като взимаме власинките, обграждащи памучите семена, които обикновено се премахват при събирането на памука. Суровият материал се трансформира в много тънки и дълки влакна, които са базовият материал на медната прежда. Купрото ни е марка Bemberg, ексклузивно създадено в Япония от Асахи Касей. Bemberg се произвежда в затворени съоръжения с минимално използване на вода и минимално отделяне на отпадъци. Всъщност отпадъците се използват за производство на електроенергия, в съответствие с устойчивите практики.

След това нашите тъкани се произвеждат в Турция от İpeker - лидер в устойчивостта и работи за разработване на веган сертифицирани тъкани. Интересното е, че İpeker всъщност е бил производител на коприна, самата дума “İpek” означава “коприна“ на турски. Тъй като съзнанието за устойчивостта се развива, те осъзнават, че традиционната коприна не е нито устойчива, нито хуманна и започват да разработват алтернативи, които могат да осигурят същите или по-добри характеристики: богатство на цветовете, усещане, комфорт.

И накрая, да бъдеш веган-одобрен от PETA означава точно това. Че в процеса на производство на нашите продукти не са използвани животни и животински продукти. Щастливи сме, че получихме това признание.

Коя е абсолютната икона на niLuu?
Бих казала Лорън Хътън. Жена с невероятно елегантен и семпъл стил през последните пет десетилетия. Също и Кейт Хъдсън, с нейния свободолюбов и същевременно земен и устойчив Уест-коуст стил.


Лорън Хътън


Кейт Хъдсън

Къде би искала да видиш бранда си след пет години?
Навсякъде! Шегата настрана, бих искала да ни видя като част от значимия разговор за устойчивата мода. Искам да представя експанзивна продуктова линия, която да покаже пълния потенциял на платовете ни. Топове, панталони, къси панталони, шалове... Също, бих искала да развия и колекция от лен. Спането с нашите калъфки е райско преживяване – надявам се скоро да имаме още спално бельо, с което да ги комбинираме.


 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.