Следва

София Лорен: "Мислех, че всичко ще изпадне от роклята й". Историята зад легендарната снимка с Джейн Мансфийлд

Истинската история зад сватбените одежди на Грейс Кели и библията в ръката й

Когато става дума да най-известните рокли на 20-ти век, сватбената рокля на Грейс Кели за бракосъчетанието й с принц Рение от Монако, със сигурност оглавява списъка.

 

Celebrities преди 3 години

Роклята на една от най-бляскавите холивудски актриси на всички времена, влязла в кралското семейство на Монако през парадния вход, и днес вдъхновява хиляди жени по света, включително Кейт Мидълтън, чиято рокля, сътворена от дизайнерката на Маккуин Сара Бъртън през 2011 г. елегантно препраща към оригинала.


Royal Wedding #1: Да си припомним сватбата на Уилям & Кейт в 100 кадъра



Грейс Кели и принц Рение на Монако излизат от катедралата Свети Никола след церемонията

Когато се омъжва през 1956 г. Грейс Кели е не само на върха на кариерата си като актриса, но й предстои да стане принцеса в действащ княжески двор, ето защо роклята задължително трябва да импонира на момента, с цялата му тържественост и важност. Сватбата се излъчва от множество европейски канали и се наблюдава от над 30 милиона зрители, повечето от които застават пред екрана само за да зърнат дрехата на булката, проектирана от носителката на множество награди "Оскар" за сценично облекло Хелън Роуз.


Грейс вдига тост за здравето на гостите след края на цивилната церемония в деня преди църковното бракосъчетание  

Госпожа Роуз работи върху гардероба на Кели в четири от филмите й, което обяснява защо актрисата й се доверява изцяло. Сватбената рокля, подарена от MGM Studios на най-ярката им филмова звезда, е ръчно изработена от коприна в цвят слонова кост и 100 ярда (92 метра почти) копринена тафта.


Грейс Кели в двореца на принца преди сватбата

Създаването на този истински моден шедьовър с високо деколте, вталено дантелено сетре и копринена пола от тафта с хиляди ръчно ушити перли и дълъг три фута шлейф, отнема месеци. Под дантелата са вмъкнати корсет и подплата тип комбинезон, върху който са надиплени тюлени пачки под плисираната коприна, придаващи така търсения обем в долната част.


Красота: 45 топ модела и техните вълшебни булчински рокли


Бъдещата княгиня решава да не носи диадема в сватбения си ден и вместо това избира украса с дантела и перла на Джулиет Кап, върху която да се крепи воалът й. Самият воал е изработен от толкова ефирна тъкан, която да прави лицето й възможно най-видимо за 600-те гости и милионите тв-зрители. Впечатляващ акцент са двете малки влюбени птици, избродирани по краищата на булото.

Традиционният булчински букет е заменен с библия в ръцете на булката - традиция, въведена от множество вярващи и дълбоко религиозни представителки на висшето общество. Библията е украсена с коприна, дантела и перли, и Грейс я носи заедно с малък стрък момина сълза.

Кели избира пантофки с нисък, 6-сантиметров ток, за да не се извисява над съпруга си, който определено не блести с висок ръст. Обувките са проектирани от Дейвид Евинс с перли, дантели и нейното име, релефно избродирано върху лявата обувка (а името на принц Рение III - върху дясната), с вградена медна монета за късмет.

Докато към впечатляващата й визия са насочени всички камери, малко известен факт е, че Грейс Кели има и втори сватбен тоалет, който носи предния ден. Тогава е гражданската сватбена церемония в Двореца на Монако, за която тя избира костюм от елегантен розов брокат в две части, изработен от тафта и покрит с френска дантела Alençon, също дело на Хелън Роуз. Накратко - шик и минимализъм - перфектната увертюра към премиерата на една от най-изнестните сватби на всички времена.


Скица на Хелън Роуз от цивилната сватбена рокля на Кели

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.