Следва

5 късометражни филма, заснети с P40 Pro в рамките на Huawei Smartphone Film Festival 2020, бяха излъчени пред публика на голям екран

Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов

Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това не всичко, създадено от него, е добре познато на публиката

Events преди 3 години

Живял почти девет десетилетия, художникът оставя наследството, което свидетелства за стремежa му към познаване на различни материални и духовни „светове“. Един от тях е този на книгата. Узунов като мнозина други художници от този период отделя немалко време да изследва връзката слово–образ. Този процес започва още преди да постъпи в Художествено-индустриалното училище (ХИУ) в София (1919 г.) и продължава до края на живота му с различна степен на интерес. Работата му в посока създаване на произведения за печатни издания се увеличава след приключване на подготовката му в Художествената академия в Мюнхен (1922–1923).

Престоят в чужбина му дава възможност да общува с водещи чуждестранни и български творци не само в областта на изобразителното изкуство, но и с такива от света на литературата. Завърнал се у нас, Узунов разширява кръга от писатели, с които общува, и постепенно се превръща в един от предпочитаните художници, които подготвят корици, илюстрации към книги и портретни скици, на и за автори като: Светослав Минков, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Чавдар Мутафов, Ангел Каралийчев, Чичо Стоян (Стоян Попов), Йордан Кюранов, Атанас Душков, Славчо Красински, Димитър Пантелеев, Емилиян Станев, Николай Зидаров, Павел Матев и не на последно място Ален Боске.

В настоящата изложба, подредена в ХГ „Дечко Узунов“, се прави опит за първи път след ретроспективната изложба, посветена на стогодишнината от рождението на художника от края на ХХ в., да се представят както оригинални илюстрации, така и такива, останали само между страниците на печатните издания. В изложбата може да се види една от малкото на брой ранни илюстрации, запазени във фонда на галерията. Тя е създадена около 1922 г. и представлява неотпечатан образ към стихосбирката на Николай Лилиев „Лунни петна“. Останалите творби са от периода 40-те – 60-те години на ХХ в. Сред тях има различни варианти на илюстрации към някои от познатите и обичани приказки на Емилиян Станев „Бодливият трън“, Ангел Каралийчев „Житената питка“ и Николай Зидаров „Героична Куба“.


Илюстрация към „Житената питка“ от Ангел Каралийчев, ок. 1960, акварел върху картон, 38 х 28 см


Илюстрация към „Житената питка“ от Ангел Каралийчев, ок. 1960, акварел върху картон, 38 х 28 см


Корица към „Часовник“ от Светослав Минков, 1924

Портретните скици, създадени от Узунов на над 20 писатели, в изложбата са включени като репродукции от литературния сборник „Пет години“, посмъртната стихосбирка на Димчо Дебелянов „Стихотворения“, сборника за деца „Пауново перо“, книгата на Ханс Еверс „Из дневника на едно портокалово дърво“ и тази на Юджийн О’Нийл „Човекът на милионите“, тъй като оригиналите не са се запазили.


Корица към „Пет години“ /литературен сборник/, 1925

В експозицията са представени в оригинал част от книгите, илюстровани от Дечко Узунов в различни периоди на творчеството му.


Георги Рачев (1882–1947), портрет репродуциран в „Пауново перо“ сборник за деца, 1931

Произведенията в изложбата са част от колекцията на ХГ „Дечко Узунов“ и Национален литературен музей. Книгите за експозицията са предоставени от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Столична библиотека и колекция „Тони Николов“.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?