Следва

Dolce & Gabbanna, Spring 2021 READY-TO-WEAR

FASHION LOCATION: Olio D`Oliva, Италия в София

Когато Италия ни липсва, отиваме в Olio D`Oliva... 

All fashion преди 3 години

Пицарията е едно от най-италианските кътчета в София. Собственикът, Карло Алберто Ди Принчипе, създава визия за мястото, съчетавайки елегантната атмосфера на своя винен магазин 100% Italiano на ул. "Цар Асен" 14, с уютната обстановка на пицария Olio D`Oliva на ул. "Цар Самуил" 60. Марката "100% Italiano” селектира малки занаятчийски компании, специализирани в био продукти и спомагащи за опазването на паметта и занаята за бъдещите поколения. Продуктите са изключително характерни за отделните региони на Италия. И точно те са, които Росен, симпатичният пицар-артист в Olio D'Oliva използва, за да пече пиците си - единствена, но безгрешна марка на лаконичното меню. Това не е просто италианско ресторантче на пъпа на София, това е фокусът на една философия, която високо ценим - да се използват единствено качествени автентични и ексклузивни италиански продукти. Защото храната и преживяването, свързано с нея, е обич. Обич към живота, към другите и към себе си.

Разкажете ни историята на Olio D'Oliva?
Olio D'Oliva е създаденa през 2015 г. с желанието да представи на света вкусната италианска пица, приготвена в пещ на дърва. Още от самото начало, предвид опита на Карло в ресторантьорството, фокусът е върху качеството на суровините и италианския произход на продуктите. Впоследствие пицарията преминава под управлението на други лица, за да се завърне в ръцете на собственика по време на локдауна. Но в трудните моменти, упоритите не се отказват. Приехме го като ново предизвикателство, подкрепено със свежи идеи! Пицария Olio D'Oliva се обедини с марката 100% Italiano, линия от магазини за вино и зехтин, която цели да представи качествената продукция на малки италиански производители на вино, бира, зехтин, сладкиши. Всичко това може да намерите при нас на достъпна цена и ексклузивно за България.

Разкажете ни историята на Карло? Един италианец в България винаги е хубава история.
Карло е гражданин на света и също така повече от 10 години живее и работи в София, място, което вече познава добре и където има много приятели. Това е историята на динамичен и иновативен човек, винаги готов да действа. Интересното е това, че той умее толкова добре да експериментира, че за него "всеки ден е Великден”. „Ogni ciambella gli riesce col buco”, това е италиански израз за човек, който винаги успява да осъществи намеренията си, от информационните технологии до модата, преминавайки и през ресторантьорството.

Какво е основното меню тук, кои са акцентите му, с какво се гордеете?
Менюто се съсредоточава върху пицата. Рецептата за нея включва само 100% италиански съставки от водата до солта, също така маята и изключителното полупълнозърнесто брашно „Antico Molino Rosso”. Тестото зрее 72 часа и за тези, които желаят може да бъде обогатено със спирулина или активен въглен, защото това, което предлагаме е здравословна, вкусна и био храна.

Как стана така, че Росен, този феноменален майстор, се озова в ресторанта?
Ние вярваме в съдбата. Търсенето беше трудно и след внимателен подбор познахме нашия човек в лицето на Росен. Защото, ако качествените продукти са важни, ръцете на този, които знае как да подчертае качествата им, са още по-важни.

Какво вино пием, акцентите във винената листа?
Пием италианско вино, произведено предимно от био изби. Това са малки щателно подбрани производители, които представят от север до юг истинското "made in Italy” вино, направено с любов към земята и страст към работата. Искаме да запознаем света със здравословни и натурални продукти, които продаваме ексклузивно за нашите занаятчии с усет за добрия вкус.

На щанда имате паста, брашно, сосове и други неща, от които се пълнят душите. Какви предлагате, с какво са характерни продуктите, вашите любими.
Освен че сме пицария и магазин за вино, предлагаме зехтин и други италиански продукти. Държим много на селекцията на зехтин, тъй като качественият екстра върджин зехтин е не само добавка за подправяне, а истинска храна, богата на полезните за здравето полифеноли. Дори лешниковият ни крем "Oliotella” се приготвя с екстра върджин зехтин. Когато го пробвате, ще ви изуми!

Ако поискам съвет от вас какво да напазарувам за една бърза вечеря за двама, ако реша да не нося пица за вкъщи, а да забъркам нещо с ръцете си, какво бихте ме посъветвали да бъде?
Като за начало да пробвате задължително от пълнозърнестите гризини или тези с розмарин, които чудесно се съчетават с маринованите ни зеленчуци, за да започнете след това с приготвянето на отлично ястие с паста "Martelli”, комбинирана с един от нашите готови сосове "Finagricola”. Ястие, съчетаващо натуралност и семплост.

Какво е кафето ви, какви видове правите типично италианско ли е?
Избраното от нас кафе "Hardy” е класическо италианско, с интензивен и завладяващ аромат и плътен, но характерен вкус. Може да го опитате в Olio D'Oliva или да го купите и пробвате у дома. 

Кога можем да изпием първото си кафе в Olio D`Oliva? А последната чаша вино?
Може да започнете с чаша хубаво вино или бира в 17:00 ч. и да завършите със страхотно кафе в 22:00 ч.! Или пък да изпиете ароматно кафе в 17:00 ч. и да приключите с високоценената грапа в 22:00 ч. Комбинациите с вкусната ни храна са много.

Най-добрият италиански зехтин в България?
Само се замислете, че в Италия има 528 различни сорта маслини. Търсим най-характерните и представителни за регионите на Италия, защото всяко ястие изисква своя зехтин. Тайната е в правилната комбинация, способна да подобри качеството на всяко ястие. Със сигурност се гордеем с италианската маслина "Itrana", горчива и пикантна, синоним на качествен екстра върджин зехтин.

Трите тайни на автентичната италианска храна?
Да се избират само висококачествени продукти, да се обръща сериозно внимание на времето за приготвяне на ястието и то самото да бъде сготвено така, както бихме го направили за себе си.

Идва гост и моли да го изненадате - какво ще поднесете, с какво ще съчетаете, с какво ще привършите и защо?
Това, което правим за всички наши клиенти, посрещане с комплимент за добре дошъл с нашата фокача, която се потапя в екстра върджин зехтин и балсамов оцет. После бихме избрали да сервираме пица "Burrata in giallo” с чери домати натюр, аншоа от Четара и бурата, съчетани с чаша хубаво пенливо вино по класически метод Pas Dose от "Cantina del Tufaio”. Но не може да си тръгнете от Olio D’Oliva, без да сте опитали нашия десерт крем маскарпоне, приготвен с чаша вино Franciacorta, за да се приберете у дома с усмивка.

Италианците казвате “Ascoltare molto, parlare poco”, перефразирайте според философията на Olio d'OLiva и за финал ни дайте трите думи, които описват това прекрасно място най-добре.
Слушайте добре, за да научите и да реализирате идеите си и после отново слушайте, за да разберете дали сте си свършили добре работата. Когато клиентите са доволни и ние сме доволни! Трите думи са: натурално вкусно, 100% italiano, гостоприемство.


 
Olio D’Oliva е на ул. "Цар Самуил" 60. Място за италианци в София и за софиянци, влюбени в Италия.

Mодел: Анна Георгиева/InterModels.

More All fashion