Следва

Уличният стил на звездите: Емили Ратайковски и да живеят 80-те

MOSCHINO, Spring 2021 READY-TO-WEAR

Spring 2021

Runway преди 3 години

Да се надсмееш на момента, като го направиш с вкус, добре, артистично и различно от всичко - това е Moschino Spring 2021, подписано с Джеръми Скот.

Изцяло върху кукли-марионетки, напомнящи и политическо тв-шоу, и детска игра, и артистична инсталация на съвремието, колекцията на Скот за Moschino има следната простичка цел, която постига без никакви проблеми и която дефинира самият дизайнер, във видео кол по случай дефилето от дома му в Лос Анджелис: "Най-доброто нещо, което мога да сторя за всички нас, стреснати от избори, от пандемия, от социални драми и брожения, и въобще от предстоящето, е да подаря този фантазен подарък, с който да дам шанс на всички нас да отвърнем за малко поглед от проблемите, поне за няколко минути. Нека се позабавляваме с този наш малък моден свят."

Седмици преди карантината да стане факт, Скот вече бе декларирал, че за предстоящата пролет колекцията на Moschino ще отдаде почит на ценността на haute couture, по-релевантна днес, откогато и да било. "Мислих си колко всъщност висшата мода е емоционално, тактилно преживяване, напоено с часове лично време и искрено посвещение, така се създава всъщност историята на дизайна". След като нещата се дооплетоха с глобалната изолация, Скот започва да се пита дали изобщо ще има ревюта този септември. Въодушевен от couture-центъра на своето проучване, той се обръща към Théâtre de la Mode, трупа от миниатюрни креации висша мода на парижки дизайнери, направени след Втората световна война, и изпращани на клиентите им, за да се съхрани бизнеса и да се представят идеите на Маестрите, дори във време, в което клиентите логично се въздържат от пътуване. След което Скот кани Джим Хенсън и неговия Jim Henson's Creature Shop, да направи куклите за шоуто.

"Кой би бил най-добрият начин да осигуря сходно преживяване на това, което бихте имали, ако присъствахте на живо на шоуто ми?", чуди се дизайнерът. "Как бих могъл да предам чувството за забава и вълнение, и магията, и фантазията?". Заедно с Creature Shop, той прави марионетки на своите любими модели, които облича с 40 цялостни ансамбъла, първоначално изработени в реални размери и после смалени до степен, в която да паснат на 75-сантиметровите кукли, които "ходят" по подиума, съпътствани от звука на нежни цигулки за фон.

Присъстват само неколцина редактори на първи ред. Цялото шоу, макар и миниатюрно, определено има страхотно въздействие. По думите на Скот, то е и доста по-скъпо, отколкото ако беше с реални модели.

"И все пак, още през Април знаех, че ще демонстрирам колекцията така, каквото и да става. Дори и всичко да тръгне нормално отново и дори всички останали да проведат ревютата си."
Всяка дреха, всяка тъкан и всеки мотив са разработени върху кукленските фигурки така, че да не загубят и капчица от автентичните си пропорции. Всеки детайл, предвиден от дизайнера върху моделите в реален размер, е дословно пресъздаден върху куклите. В контекста на Висшата мода и нейната култура, колекцията имитира буквално класическите методи на занаятчийска, изцяло ръчна изработка. Малка коктейлна рокля се отваря отпред, за да разкрие друга рокля под нея; бродирана, а най-вътре се подава къса шифонена пола. Бюстиета като от 18-ти век са изпипани перфектно върху марионетските фигури, усещането е, че дървените фигурки са живи и са прекарали разточителен следобед в приятното усилие да се облекат добре. Много Instagramable прийом, междувпрочем.

И не просто да се облекат добре, а да го направят в най-добрите традиции на високата мода, следвани упорито от съвременни дизайнери като Скот, Джон Галиано и Пиерпаоло Пичоли. Защото, по думите на самия Джереми Скот: "Сега сме в особената ситуация, в която хората сякаш могат да носят анцуг непрекъснато. Само че аз обичам да нося неща, които вълнуват и са единствени по рода си. Продължавам да се обличам старателно всеки ден, дори когато нямам предвидено излизане или среща с хора. Това е част от мен, това съм аз."

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.