Следва

Точно 6, числото на Венера, са горещите европейски принцове, за които почти не бяхме чували

Няколко неща, които научих за личните финанси по време на карантината

Мисля, че всички можем да се съгласим, че 2020 определено ни изненада.

Health преди 3 години

Никой от нас не си е представял, че през 2020-та ще седим вкъщи 8-10 месеца и че голяма част от живота ни ще изглежда по различен начин. Но от всяка ситуация може да извлечем нещо, което да научим. Карантината, макар и ужасно досадна и, нека не се лъжем, пагубна за доходите на много хора, се оказа един важен урок за личните финанси.

По време на карантината разговаряхме с много приятели, някои от които с малък бизнес. Те бяха поставени в много неудобно положение, но всеки един от тях спомена едно нещо - значението на планирането. Затова и в тази статия, екипът на View Sofia решихме да споделим важните уроци за управлението на личните финанси по време на криза.

Ето ги: 

За значението на разумните финансови решения

Може би важи за всички хора, но често подценяваме или изобщо не мислим за финансовото си състояние. Особено докато сме млади и считаме, че винаги има време да се образоваме финансово и да изградим стабилно финансово бъдеще. Но това, което Covid 19 доказа е, че всъщност нямаме време за подобни неща.

Пандемията определено постави акцент върху значението на планирането. Едно от най-важните неща, на които можем да кажем, че ни научи тя, е да разграничим ясно нуждите от желанията. 

Трябва да спестяваме за спешни случаи

Ако трябва да посочим само едно нещо, което научихме по време на карантината, то е доколко важно е да имаме спестявания за спешни случаи. Може би звучи като нещо, което дори няма нужда да бъде казано, но всъщност много хора нямат такива или мислят, че няма нужда да имат. Например, в САЩ, близо 28% от хората нямат спестявания за спешни случаи, а 1 на 4 американци имат т.нар. “Пари за черни дни”, които обаче се оказват недостатъчно, за да покрият 3 месеца разходи, например.

Какво точно са спестяванията за спешни случаи? Важен въпрос, защото трябва да уточним, че имаме предвид наистина спешни случаи. Този вид спестявания не трябва да се използват за покупка на предмети или като общи спестявания, а за истински спешни случаи. Като това да останем без работа по време на карантина.

В идеалния случай, спестяванията за спешни случаи трябва да покрият разходите за 6 месеца напред. Това е трудно постижима сума, но е от изключително значение да започнем да спестяваме сума, която е реалистична за нас и бюджета ни в момента.

За допълнителните доходи

С цялата несигурност покрай пандемията не беше трудно да осъзнаем, че не трябва да разчитаме само на една заплата. Разбира се, това може да не важи за хората, които имат високи доходи и сигурни професии. Но колко от нас могат да се похвалят с толкова сигурна професия? Изграждането на няколко потока от доходи може да се окаже едно от най-полезните неща, които да направим, за да изградим финансова независимост.

Създаването на множество потоци от доходи ви поставя в по-добра позиция да бъдете подготвени, ако един източник на доходи прекъсне. По-този начин ще има на какво да се опрете. А дори и основния източник на доходи да остане непокътнат, може да използвате допълнителните си доходи за плащане на сметки или покупката на продукти, без да е необходим лизинг.

Една идея за допълнителен доход е да пишете статии онлайн, да рисувате и продавате картините си или да давате уроци по език или музика, например. Има и много други начини за спечелване на допълнително пари, разбира се. Помислете за уменията си и потърсете допълнителна работа онлайн.

Да следим разходите си

Вярваме, че следеното на разходите е една от най-важните стъпки, ако желаем финансова независимост. Основната причина, поради която трябва да проследявате разходите си, е да идентифицирате и премахнете излишните навици на харчене във финансовия си живот. Освен това, проследяването на разходите ще ви помогне да поддържате контрол над финансите си и ще насърчите по-добри финансови навици като спестяване и инвестиране.

Разбира се, тук не говорим за обсесивно следене на всяка изхарчена стотинка. Но е важно да установим бюджет, който да следим и спазваме.

Да се образоваме относно финансовата си култура

По време на карантината осезаемо усетихме, че е важно да инвестираме повече време във финансовото си образование. Когато имате свободно време се опитвайте да четете или да гледате образователни видеа в интернет за това как трябва да водите личния си бюджет и как ефективно да пестите пари.

More from View Sofia

Starbucks отличи най-добрите майстори на кафето: Брандът отбеляза 10-ото юбилейно издание на Бариста Шампионата за регион EMEA

Life преди 10 месеца

Най-добрите баристи на Starbucks® премериха сили на Националния Бариста Шампионат в десетото за регион ЕМЕА издание на състезанието, което се проведе в nOva art space. Заедно с авторитетно жури от професионалисти, включващо Иван Георгиев – оперативен директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев – регионален мениджър на Starbucks за България, Свилен Лалев – регионален мениджър на Starbucks за България и Дана Хейдел – Starbucks Brand HR Румъния и България, за първи път част от журито бяха журналисти и инфлуенсъри

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.