Следва

21 Questions: Тахома

SUCCESS & THE CITY: Еми Кирилова

ПЪТЯТ винаги е път към себе си

Interviews преди 3 години

Еми Кирилова е от този тип, много нежни жени, за които не подозираш какво и колко могат на бизнес попрището. Фина и елегантна, с ненатрапчиво изящен стил, някъде по оста Париж-Стокхолм, Еми е шеф на ПР-а на гиганта Huawei за България и Северна Македония.



Отдавна се каним да я поканим на разговор, защото опитът от познанството ни (поне 5-годишен), ни е научил, че зад фините черти и прекрасната, идеално поддържана фигура, се крие изключително ерудиран, мислещ и можещ, много интересен човек. Харесваме гледните й точки, космополитизма, финия маниер на общуване. Харесваме обмена на енергия с тази жена. Вижте!

View Sofia: Разкажи ни за пътя дотук?
Еми Кирилова: С удоволствие. Детската ми мечта беше да работя в списание. После тя се трансформира в увлечение по лингвистика, и по-точно математическа лингвистика, т.е. декодиране на езици, и оттам - непознати култури. Декодирането ме отведе до кодирането – в съвсем новата тогава специалност Информатика в Софийския университет и в края на следването специализация за Изкуствен интелект. В тези години компютърните науки тепърва прохождаха, както и медиите за тях, и се оказа, че мога да ги обяснявам просто и увлекателно. Почти на шега, или по-скоро от любопитство и под влиянието на детската ми мечта станах сътрудник в компютърно списание, което сложи началото на над 15 години кариера в технологични медии.



Преди точно три години започнах работа като ПР мениджър на Huawei за България и Северна Македония. Често ме питат защо съм минала „от другата страна“, но за мен това не е точно друга страна. Медиите винаги са били голямата ми любов, сега мога да я раздавам на много повече медии наведнъж. Питаш за пътя, той винаги е път към себе си. Моят път дотук е изключително интересен, щастливка съм с него, и все повече ме води до осъзнаването, че в основата си аз съм комуникатор и по един или друг начин развивам точно това. Дали е разшифроване на забравен език, „говорене“ с компютър, журналист или директно с широка аудитория - всичко е комуникация, предаване на съобщение от една страна към друга, като в това съобщение неминуемо оставяш и част от себе си.

VS: Как изглежда Еми Кирилова в офиса, каква е извън него, обградена от хора, и каква - когато е съвсем сама?
Е.К.: В офиса - приказлива, но все пак съм ПР, надявам се ми е простено. Не съм кой знае колко различна извън него. Бих казала спонтанна, сваляща бариери в различни ситуации и компании. Обичам и да съм сама и тогава обикновено съм комфортно облечена или дори завита, на топло, с чаша горещо горчиво кафе, без значение коя част на деня е. До съвсем скоро дори мислех, че съм интроверт, защото наистина обожавам и ценя времето сама със себе си. Само че 2020 официално ме опроверга - имам огромна нужда от хора, от жива, непосредствена комуникация, която ме зарежда.

VS: Имахме много странна пролет, почти толкова особено лято, доста нестандартна есен. Как са нещата в компанията след всичко, което се случи?
Е.К.: Странна е добро определение. Нестандартна също. Тази година буквално ни извади от релси, по-скоро в смисъл, че ни извади от инерцията и ни форсира да осмислим важните неща, да пренаредим приоритети, или по-скоро да осъзнаем кои приоритети ни водят. Говоря за всички нас като хора. 

За Huawei това е безкрайно предизвикателна година. Започнахме я с осъзнаването, че сме в уникалната позиция да променим вървящото по инерция статукво на мобилния пазар, поляризацията AppStore - Google Play, като представим нов и все по–силен играч - Appgallery. Но пролетта добави към това предизвикателство още едно - пазарния старт на очакваната серия P40. Това бяха първите ни масови смартфони, базирани изцяло на AppGallery. Тяхната премиера беше в условия на глобален и локален локдаун. Два сезона по-късно мога спокойно да кажа, че тази премиера беше успешна, но тогава просто идентифицирахме важните неща - а в един здравословен бизнес те винаги са потребителите, т.е. тръгнахме оттам. Сервизна услуга „От врата до врата“, буквално 2 часа след обявяване на извънредното положение. Предефиниране на начина на работа за всички в екипа и т.н. Това вече са детайли, но едно от нещата, които допринесоха за всъщност много успешната дотук 2020 година за Huawei - и в света, и в България, е изключителната гъвкавост и бърза реакция. В тази компания за един ден могат да се случат и променят повече неща, отколкото за година в друга, но това ни прави максимално адекватни спрямо външния свят, където са потребителите.

VS: Вие бяхте партньорът, който се обади в нашата Редакция, когато в София нямаше нито една маска по аптеките и ни попитахте дали имаме нужда от доставка на маски. Казахме да, на другия ден получихме пратката. Как се описва това? Защото този тип жестове се помнят дълго, независимо, че на някого могат да се сторят дребни?
Е.К.: Хм, не знам как се описва - това беше спонтанна реакция. Видях колега журналист, който беше постнал статус във Facebook, че няма маска в момента, в който обявиха, че без такава не можеш да излезеш навън. Свързах се с колегите, разбира се, те веднага реагираха, и помогнахме на доста партньори. Дори съм го забравила, но това е простичък пример за бързата реакция на компанията спрямо това, което вълнува хората точно в този момент. Част от корпоративната култура, която на това ниво се проявява и чрез служителите.

VS: Кариерата ти е много богата на завои и предизвикателства - от образование по Програмиране и изкуствен интелект, през медии до ПР в корпорация - леко, плавно и гладко ли беше и за хубаво ли? Защото за нас, жените, често такъв тип промени са плашещи. Можем ли изобщо да препоръчаме на една жена да опитва, да променя, да изкачва или все пак по-праволинейният ход е за предпочитане. Съвет от пиедестала на твоя опит?
Е.К.: Хаха, чак пиедестал, моля те, аз съм земен човек. Няма гладък път към голяма промяна и съвсем откровено, да, преживях трудни месеци на адаптация, и също толкова откровено - да, за добро е. Но има нещо важно, промяната не трябва да е самоцел. Винаги си давайте сметка каква всъщност е целта ви, защо го правите и доколко пътят на промяната върви в посоката, в която искате да вървите вие. Промяната на външните фактори винаги променя и отвътре, и това е хубаво, но има значение в каква посока. Ако не е вашата - имайте смелостта да спрете и да поемете друго предизвикателство.
Както казах, аз съм комуникатор и да попадна в гигантска глобална корпорация ме учи на нов вид комуникация. Основните неща, които са двигател за мен - общуване, различни култури, високи технологии в полза на човечеството, са повече от подхранени, останалото са оперативни предизвикателства, от които също уча. Едно от нещата, на които ме научи точно тази корпорация, колкото и странно да изглежда, е да искам помощ. Преди нея беше „актив“ да можеш да се справяш сам. Тук работим в екип, и то огромен, разпрострян върху континенти. И активът е да можеш да поискаш помощ. Макар че нашият генерален мениджър Джефри продължава да твърди, че има да уча още много в тази посока. И последно, най-страшното нещо за мен е скуката, аз обичам предизвикателствата, макар в конкретни дни да ми идват в повече, цялостно се чувствам в свои води, когато ги има.

VS: Кое отличава Huawei от всички?
Е.К.: Доста неща. Фокус върху комуникациите - това е основният бизнес на компанията, на ниво комуникационна инфраструктура и на ниво устройства. Huawei буквално е олицетворение на идеята за свързан свят на всички нива. Частна компания, при която 99% от собствеността е разпределена между служители, което създава вътрешна култура на отдаденост към общите цели. Обект на политически атаки, което й създава колкото проблеми, толкова и фенове. Революционер в мобилната фотография и видеография. И не на последно място - скорост. Лично за мен, това е думата, с която асоциирам Huawei. Почти невъзможно бързо развитие. Това всъщност е много млада компания, особено бизнесът й с устройства за крайни клиенти, а за броени години успя да промени толкова много неща на пазара.


Изумрудено зелената история на Huawei MateBook X Prо


VS: Ивет Лалова е рекламно лице на Huawei. Кой друг и изобщо кои са вашите посланици, как ги избирате, какви постижения имат, каква енергия, какво послание?
Е.К.: Не обичам думата рекламно лице, това са преди всичко фенове, с които си кооперираме. Сред тях са Ивет Лалова, Михаела Филева, Димитър Караниколов и Крис Захариев, но и много други. Изборът е двустранен - те нас и ние тях. Химията се получава, защото имаме много общи неща и допирни точки - състезателният дух на Ивет, младостта и бързото развитие на Крис, стремежът да се улови красотата на Митко, отвореното за публиката и за младите таланти сърце на Михаела...

VS: Твоята любима Huawei вещ? А не Huawei?
Е.К.: Тук ме затрудняваш сериозно. Любимата ми Huawei вещ e екосистемата от Huawei вещи, начинът, по който работят #заеднозатеб. Не се сдържах да използвам слогана на кампанията ни. Бих могла да кажа изумрудено-зеленият лаптоп, но всъщност освен цвета, любимо ми е как работи заедно със смартфона ми, все едно са едно виртуално устройство, почти магично е. Не бих могла да разделя и смарт часовника от смарт кантара и приложението Huawei Health на смартфона си.

От не-Huawei вещите - те са емоционално свързани с близки хора. Съвсем дребни неща, като назъбена лъжичка за грейпфрут, подарена от дъщеря ми, която ходила километри пеша в дъжд и студ, за да ми я купи за 8 март, имахме обща мания по грейпфрутите тогава. Иначе - колата ми. Тя е символ на любовта ми към свободата, независимостта и пътуването.

VS: Девиз или поне постулат, който ти помага в заплетени ситуации?
Е.К.: Всичко ще се оправи.

VS: Любими кампании?
Е.К.: Всичките, но нали знаете, човек помни най-вече първата и последната си любов. Първата ми в Huawei беше старта на продажбите на Mate 10 Pro, с фокус върху неговия изкуствен интелект. Все пак това е университетската ми специалност, беше като знак от съдбата, че съм на правилното място в правилното време. И двете последни - споменатата вече #заеднозатеб, в тази простичка фраза има толкова много слоеве и нюанси, неизчерпаема е, и много оптимистична. И второто издание на Huawei Smartphone Film Festival - една уникална, изцяло локална инициатива в партньорство със Cinelibri, в която всеки има шанса да заснеме истински филм с P40 Pro, и в този процес да общува с личности като Яна Титова, Ваня Николова, Александър Станишев. Гледайте трите първи места в YouTube канала ни, макар че нищо не може да се сравни с енергията на споделената им, отворена за всички премиера на голям екран, наскоро в парка на Военната академия.

VS: Пожелай ни нещо!
Е.К.: Продължавайте да развивате българските лайфстайл медии. Обществото ни има нужда от вас. Още повече читатели, още повече красота във всеки работен ден, и разбира се - здраве, хармония и приключения!



V.S. Благодарим ти, Еми, разговорът ни с теб направи деня ни!
Е.К. Аз благодаря! 

More Interviews