Следва

7 от най-емблематичните модни моменти на Кейт Мос

Нова книга, разкриваща ужасяващата истина за отношенията на принцовете

"Не просто битка между двамата братя. Това е по-голяма битка: любов срещу дълг, традиция срещу модерност.“ 

Celebrities преди 3 години

Новата книга на Робърт Лейси, Battle of Brothers, говори за враждата на Принц Уилям и Принц Хари и за страшното разделение на Царското семейство (подобна е на тази). Биографът казва, че тази ситуация е “толкова опасна, колкото и Абдикацията“. Враждата е по-голяма отколкото мислим (и започва много преди да знаем за нея!) твърди биографът на книгата, която излага опустошителната история.

На бюрото на историка и царски биограф Робърт Лейсти стои един текст, все още непознат на света. Това е черновата на последната му книга, която, както и трябва, той изпраща на Двореца за препубликация.

Доста необичайно за кралски писател да направи това, но Лейси винаги е работил така. През 1977-ма, когато е по-известен с професията си на разследващ журналист, той пише книгата, която до ден днешен е смятана за окончателна биография на Кралицата. Съдействат му длъжностни лица от Двореца и впоследствие е поканен на чай със старши придворните в Бъкингам.


Вкусвала ли е някога пица Кралица Елизабет?


Той никога не е позволявал на хората да “налагат вето“ на работата му, но казва, че да им позволява да видят “само части, а не цялата книга“ предварително е куртоазно и най-вече полезно за него, защото така включените в действията лица могат да изложат своя гледна точка и да оспорят, ако е необходимо. “Това отваря дебат“, казва той,“ако те не са съгласни с нещо, можем да поспорим по въпроса“.

И така писателят събира най-важните глави от последната си книга, изпраща ги с абсолютното съзнание, че от Двореца може да не харесат определени аспекти и неговия криминалистичен подход към това, което се случва в Уиндзор. Признава, че е малко изненадан, когато получава обратно пратката, неотворена, придружена от кратко писмо. Накратко: Двореца не иска и да чува.

Какъв е проблемът ли? Книгата е озаглавена Battle of Brothers и разглежда (в безкомпромисни детайли) проблемите между принцовете. Според писателя тя “ще вдигне твърде много шум“.

“Може би се уплашиха от заглавието", казва Робърт, осъзнавайки, че пратката му, отворена или не, е подействала като граната. “Но заглавието е правилно и важно. Когато чух за тази вероятна вражда между принцовете, не можах да повярвам. Мислех, че вестниците бълват неща, които просто не са верни. Не исках да приема, че това е истина. А определено е. Всъщност нещата за по-зле, отколкото си мислим". 

“Някои казват ‘О, няма значение, ще отмине‘, но историците няма да са съгласни с това през следващите десет години. Ако този скандал не изчезне, това ще е новата травма на монархията, равностойна на Абдикационната криза и смъртта на Даяна. Има време за нещата да се развият положително, но в момента Двореца не върви в тази посока“.

Книгата на Робърт рисува ужасяващата картина на това падение, контекстуализирана изцяло във връзката на някога близките братя. Проследява животът и на двамата (и на техните много различни съпруги) от момента, в който са родени.


Зодиакалните знаци на фамилията Уиндзор обясняват всичко


Знаем, че това не е единствената нова книга, засягаща живота на херцога и херцогинята на Съсекс. Но този път подходът е съвсем различен, защото във ‘Finding Freedom’ авторите Омид Скоби и Каролин Дюран разказват историята на Хари и Мегън от тяхна лична гледна точка. Прекалено е, според Робърт. “Тази книга е писана в старомоден похвалнически, кралсковъзхваляващ стил.“ А дали двойката е участвала пряко в написването на ‘Finding Freedom’? “Е, ако мислим в тази посока, ясно е, че има подробности, които само Хари и Меган могат да знаят“.

Работейки по своята книга, Робърт прекарва месеци в разговори с вътрешни лица, и обсъждайки кога започват пукнатините във връзката на принцовете (спойлър: много по-рано, отколкото си мислим), как и до каква степен монархията разпалва враждата им, повече отколкото прави опити да я потуши.

Благодарение на репутацията на Робърт много хора с директни сведения се съгласяват да помогнат. Разбира се, темата е деликатна и имената на източниците не са известни, “и все пак много хора искаха да говорят, защото проблемът тревожи всички“.

Робърт е и консултант в направата на сериала The Crown (Netflix) и веднъж му се налага да се премести със семейството си (трите си деца и първата си съпругата Санди) в Джеда, за да пише книга за Саудитското кралско семейство. Той е безупречно навлязъл в средите. През 2012-та се жени за вдовицата Джейн Антония Франсез Рейн, дъщеря на 8-ия маркиз на Лондондѐри, но твърди, че професионалната му репутация предшества всичко това.

Освен това, настоява, че връзката между принцовете е критична за бъдещето на кралската фамилия. “Важно е. Става въпрос за ценности, за национален морал. Идеята на модерното царско общество се гради върху връзката на двамата братя. Това, което трябва да разберем е, че цялата стратегия на монархията се базира на отношенията им. Меган промени това. Тя е трудна. Има невероятно голяма и опасна вяра в себе си“.

“Но Дворецът тълкува това много неправилно, както винаги става с второто дете. То, в случая Хари, винаги е третирано зле, да не кажа жестоко. Така стана и с Принцеса Маргарет, и с Принц Андрю. Това не е първородният наследник, това е един страничен човек, с когото те не знаят какво да правят. А сега не знаят и какво да правят със съпругата на този ‘страничен‘ човек“.

Битката, за която авторът говори в заглавието, “не е просто за двамата братя – двамата очарователни, талантливи, но травмирани мъже“. Това е по-голяма битка: любов срещу дълг, традиция срещу новост. Робърт е същевременно пламенен и отчаян, говорейки по темата. 

Херцогът и херцогинята на Съсекс, според изображението им от ‘Battle of Brothers’, се самосъжаляват до невероятна степен. Принц Уилям е благословен с пъвородните си качества, но е и ужасно избухлив. Дори и по адрес на Кралицата има критицизъм. Хари е безпомощен и наранен мъж, който намира изход в Меган. “Той намира нова съдба“ – казва Робърт – “разбира, че има нещо гнило в царствеността, което не е за него“. А Даяна е описана като “антиroyal“. Писателят я сравнява с Меган (която “по един определен свой начин ходи по тънък лед. Метафорично казано“). А Хари? Явно е, че той отсъства от настоящия разговор. Не е ли в него ключът за разрешаването на проблема и възстановяването на мира?


Принц Хари е ревнивец - особено спрямо брака на брат си


Мина много време, откакто принц Уилям последно се обърна към баща си за съвет, според Робърт. “Уилям се обръща към баба си, а не към баща си. Той смята, че баща му... е загубил пътя си към него. Но може би все още има време за Чарлс да се включи. Надявам се да е така“. 

Книгата оставя впечатлението, че всеки е загубил пътя си. Робът внимава с разпределянето на вината, но наистина вярва, че в момента Двореца се справя със “ситуацията Мегън“ страшно трудно.

“Има само един self-made милионер в кралското семейство и това е Меган Маркъл. Ако в началото бяха седнали очи в очи с нея и я бяха попитали “какви са интересите ти“, нещата можеше и да са различни. Но не, те просто я пратиха да гледа Кралицата на Моста Мерси. Няма нищо лошо в това, но просто е грешка. Грешка е да мислиш, че ще се справиш с нея както с всяка друга царска личност. Тя никога нямаше да стане такава“. Но и не е трябвало да бъде, добавя биографът. “Не искам да навлизам твърде дълбоко в съревнованието между двете съпруги, защото и двете са на едно и също място. Разликата е, че с ситуацията с Mеган има расова натовареност, а за монархия, която репрезентира нация от миксирана раса това е важно. Някой изненадва ли се, че Барбадос и Ямайка казват “Отпишете ни. Можем и без кралицата, много благодарим“.

Чудим се, дали работата с книгата на Робърт не се обърка, защото той а пише, че “Уиндзор не се осъзнават? " “Те не се осъзнават, стане ли  въпрос за оцеляване, Уиндзор трябва да го направят.“ С писанието си Робът настоява на това, че всичко е в ръцете на Уилям, и предупреждава, че историята на бъдещето се пише днес: “Иска ли принц Уилям да остане в историята като краля, който не успя да задържи семейството сплотено? Ще разберем по един или друг начин.“


Определиха Принц Уилям за най-НЕпривлекателния плешив мъж в света


 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.