Следва

Lunchtime shopping: View Sofia по петите на Mademoiselle Aia в Reserved

Givenchy, Spring 2021 READY-TO-WEAR

Първа колекция на Матю Уилямс за френската модна къща

 

Runway преди 3 години

И известно разочарование от очакването. "Макар че има отделни силни елементи - раменете, обувките, като цяло работата на Уилямс е твърде декадентска, но не в приятния, екстравагантен или модерен смисъл на думата. Повече траш, отколкото шик, за съжаление", гласи едно от специализираните мнения по темата. Друго: "Той очевидно има ясна визия, но тя няма нищо общо с Живанши." И трето: "Чантите във всеки кадър са толкова досадни. Навяват пълно чувство за безнадеждност. При това определено доминират самата мода, каквато може би е била и целта - е, жалко."

Най-чаканият дебют на Парижката седмица на модата за Пролет/Лято 2021 бе първото ревю на новоназначеният творчески директор на Givenchy - Матю Уилямс за поверената му марка. Събитието се състоя вчера (неделя), дигитално, и бе анонсирано от бранда като "демонстрация на мостри" (не директно, но в този смисъл).

Според прес съобщението от Живанши, Уилямс се фокусира, каквито са били намеренията му от момента на заемането на поста, върху Пролетната колекция на марката за 2021, която има за цел да постави основите на по-нататъшното й развитие, а именно "единение на мъжкото и дамското и символичното им преплитане с лукса. Ние нареждаме пъзела на колекцията чрез символи и знаци, без да забравяме, че този, който ще носи модата ни, е реален човек. Така на замисъла се вдъхва живот", казва Уилямс.

"Жените и мъжете трябва да са силни и едновременно безгрижни, равнопоставени и изпълнени с радост, точно каквито са - но с още една идея, добавена върху това. Идеята да открием хуманното в лукса."

Дизайнерът прави реверанс към предшествениците си - Юбер дьо Живанши и Александър Маккуин, като връща към живот някои силно разпознаваеми дизайнерски елементи, като драпериите и дневните голи гърбове ("Jour" open backs на Givenchy) и детайлите от рог (McQueen). Видимо е усилието да се предложат по-дневни, по-носими неща, изпълнени от иновативни материи и с майсторски финиши, вкл. восъчен деним и сложно изпълнени лъскави бодита. Аксесоарите изглеждат наистина големият комерсиален победител тук - особено скулптурираните tote чанти и грамадните Antigona. (Сандалите с трите каишки през пръстите вече си имат меме в Twitter.)

Както вече се коментира в модната стратосфера, колекцията на Уилямс за Givenchy е нещо, което на Бела Хадид би стояло много добре, съответно обещава да е фотогенично.

Всички визии за Пролет 2021 на Givenchy, снимани от Хеджи Шин, са в галерията ни.

 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 месец

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.