Следва

Rick Owens, Spring 2021 READY-TO-WEAR

Virón: шикозните „веган" кецове, които свършват като топъл хляб

Въпреки че Матс Ромбаут винаги създава обувки, чиито основни компоненти са устойчивост, здравина и грижа за природата, всеки негов модел предизвиква пърхане на пеперуди в корема, защото това определено е любов от пръв поглед

All fashion преди 3 години

Роденият в Белгия дизайнер, който избира Париж за свой втори дом, е известен като творецът, спечелил любовта на Бела Хадид с веган ботите си, издържани в стил Tomb Raider.

Въпросният смел мъж преди две години взривява пазара, пускайки кецове, в които са втъкани нишки, извлечени от маруля. Сега, с новия си лейбъл Virón, той акцентира върху мисията да увеличи екологичната осъзнатост на потребителите. "С бранда Rombaut си правим майтап с тази така масово прокламирана устойчивост и подхождаме към темата иронично, докато с Virón подхождаме изключително сериозно към опазването на околната среда и тази сериозност намира отражение в производствените ни практики и процеси", казва той в телефонен разговор, пътуваъки към фабриката си в Португалия. Новите маратонки, носещи неговия подпис, са изработени с дебели подметки от устойчиви, рециклирани и рециклируеми материали.

Ромбаут нахълтва за пръв път в света на дизайна преди 12 години, докато работи за Lanvin в екипа за мъжки аксесоари. По-късно отива при вече несъществуващия лейбъл "Дамир Дома", където отново вдъхва живот на идеите си за дизайн и често пътува до Италия, за да посети фабриките и сам да се увери дали всички детайли са изпипани до съвършенство. По време на едно такова пътуване идва идеята да създаде собствен устойчив бранд. Докато се наслаждава на времето, през което работи за вече утвърдени марки, Ромбаут забелязва колко отпадъци генеририра стандартното производство. "Виждам, че ценни материали се похабяват и унищожават, и си давам сметка, че мога да направя нещата доста по-ефективно", казва той. "Следя всичко, свързано с изменението на климата, отглеждането на животни само заради кожите им и негативното въздействие на тази порочна консуматорска култура върху околната среда, и всичко това ме мотивира да направя нещо по-добро."

Докато брандът, носещ името му, създава по-футуристично усещане, Virón клони към по-органичния дизайн (самото име съчетава френската и английска думи за „среда".) Преобладават изчистените, семпли форми, ниските обувки, които се предлагат в множество разновидности на землистите разцветки - зелено, кремаво, нюд и черно. Акцент в цялата колекция е високата напластена подметка, отличителна характеристика и подпис на двата лейбъла, сътворени от дизайнера. Голяма част от техно миналото на Rombaut сега влиза в дизайнерската игра. "Обичам да купонясвам", казва той.  "А сега откривам нови начини да насочим мощната енергия на техно партитата към този проект. Така се чувствам здрав и полезен. " В светлината на казаното, никак не е учудващо, че високите му кецове, изпъстрени с подобни на постери щампи, са вдъхновени от флаерите за техно партита.

И ако духа на денс партитата внася енергия в проекта, то устойчивостта е опората, макар този път тя да е и естетически избор. Например, един чифт от ниските му обувки е направен от рециклирани армейски чанти и палатки, дошли директно от фабрика за военни запаси. Използването на еко кожа е запазена марка и стандартна практика, като при някои обувки горната част дори е изработена от ябълков материал или царевична кожа, в изработката на която се използват около 60% от отпадъците от царевицата. Неговата характерна подметка е направена от рециклирана гума, която може да се рециклира отново и отново, създавайки система със затворен цикъл. В крайна сметка целта му е да създаде пунктове, където клиентите да оставят износените си обувки за рециклиране. "Обикновено в края на живота на обувката тя се изхвърля - това е системата, която искаме да преосмислим", казва Ромбаут.

Реализиран от фотографите Валентин Фабре и Борис Камака, look book-ът допълнително подчертава екологичната природа на Virón. На изображенията, заснети от Фабре, се виждат манекени, които се скитат из Париж, носейки в ръце саксии с различни растения. В снимките на Борис Камака пък моделите са показани в гъвкави пози, извили гръб над клоните на дърветата или в квазийога състояния с ръце, закрепени между краката на пейките. „Искаме да демонстрираме колко гъвкави са били предците ни някога и колко е важно да запазим тази гъвкавост, заедно с експериментаторския си дух и днес", казва Ромбаут. „Но все пак не е нужно да се огъвате назад в йогистката поза „лък", за да намерите добри веган обувки", обобщава с намигване дизайнерът.

Virón са ТУК или ТУК. Ще видите силно изчерпана номерация, но може и да имате късмет.  

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.