Серина Уилямс е корицата на British Vogue, body positivity issue

Серина Уилямс е корицата на British Vogue, body positivity issue

“Тялото ми ме направи това, което съм!"

Да се чувстваш комфортно в тялото си е задача с повишена трудност, независимо от природните дадености. Всички, без изключение, се тресем от кратковременни или неизкореними почти съмнения, кое не е ок и кое - е. Логично, като чудесна 39-годишна жена, майка и топ атлет, през същото чистилище е минала и Серина. Която днес, като я виждаме да излиза на корта, изглежда всико друго, но не и неуверена. Но това изобщо не константна и за достигането на това състояние са минали години, включително на раздиращи съмнения.


Серина, хайде, покажи ни бедро


В последното си интервю за Британското издание на Vogue, тенис звездата признава, например, че твърде често е смятала, че сестра й Винъс, 40, е далеч по-хубава или поне, да го кажем иначе, се вмества по-лесно в социалните критерии за красота. 

“Докато растях, ценностите бяха различни", казва Серина Уилямс. “Винъс изглеждаше доста по-добре: с невероятно дълги крака и много, много слаба. Не виждах хора, които изглеждат като мен, т.е. пълни, по телевизията, например. Нямаше такова понятие - боди позитивизъм. Беше друга ера.”

На Уилямс й струва години да приеме и хареса тялото си, но днес тя е на вълна, в която цени всичко, дадено й от природата, т.е. всичко, допринесло изключително за нейния успех в тенис индустрията. 

“Прекрасно е, че именно физиката ми, моето тяло, направи възможно да имам кариерата, която имам, за което съм безкрайно благодарна. Единственото, за което съжалявам, е че не се усетих да благодаря по-рано", добавя шампионката. 

Майчинството категорично допринася за това Уилямс да види тялото си по различен начин. Мама Серина днес казва, че дъщеря й, Олимпия, 3, е най-важното й и голямо взъпновение. 

“Просто всичко изведнъж добива напълно завършен, достатъчен вид, в момента, в който погледна дъщеря си", казва тя. 

Уилямс е корица на ноемврийския брой на списанието в британския му формат, като основната тема на присъствието й една - да се окуражат всички останали жени, като им се внуши, че не само могат, но и трябва да преследват мечтите си. 

“В обществото не е често срещано жените да сме натоварвани със сериозни очаквания - да бъдем лидери, да бъдем управляващи. Този наратив е крайно време да бъде променен. Аз обожавам да окуражавам хората и да подкрепям жените. Да бъда гласа, който милиони нямат.”

39-годишната звезда коментира и движението Black Lives Matter, казвайки, че според нея технологичното време, в което живеем, е дало положителен тласък на това да разберем какъв е животът на тъмнокожите хора. 

“Днес виждаме неща, които бяха дълбоко скрити в продължение на години; неща обаче, през които хората е трябвало да преминат. И това се е случвало години наред. Във времето, когато хората не можеха просто да си отворят телефоните и да видят и прочетат, или да изгледат видеото", добява тя. 

Момичето в бяла рокля и със скъп часовник от корицата признава, че е била третирана по различен начин от мъжете или жените с бял цвят на кожата по време на кариерата си, но твърди, че не е спирала да работи за промяна на този двоен стандарт. Черните жени имат своето място в индустрията на спорта, и то не се различава по нищо от мястото или постиженията на останалите. 

“Никога не съм била от типа: "Ех, защо не съм с различен цвят на кожата" или "Така мечтая да съм с по-светъл тен." Харесвам коя съм, харесва ми как изглеждам, и ми харесва да съм представител на красивите тъмни жени по света. За мен, така е перфектно. Не бих искала нещо различно".  

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.