Следва

Захладня! Следват 5 худита, като на Уини Харлоу и другите

Louis Vuitton, Spring 2021 READY-TO-WEAR

We need freedom!

Runway преди 3 години

Никола Гескиер и Louis Vuitton сложиха финала на официалния моден календар, стартирал от Ню Йорк, минал през Лондон и Милано, и финиширал в Париж.

В поредицата модни ревюта, последвали тоталния колапс в индустрията, породен от коронавируса, видяхме безброй дигитални решения за публиката, затруднена да пътува, видяхме и много видеозаписи, имитиращи живо шоу, както и лайвстриймове, но никое от тях не успя да се приближи до реалната емоция, която модният свят познава от дългогодишните прекрасно организирани и все по-пищни и богати дефилета, с които бяхме свикнали преди Covid-19.

Шоуто на LV днес надгради видяното дотук в последните 4 седмици. Организирано сред реална публика в прясно отремонтирания от холдинга LVMH универсален магазин La Samaritaine, и въоръжено с 360-гдарусови камери, то позволи на хората, останали по домовете си, удобно разположени в любим фотьойл, да гледат идващите и отиващите си от сцената модели, както и да наблюдават кой какво място от малкото поканени на първия ред е заел. Усещането силно наподобява това на живо.

"Този път всичко е много различно", казва Гескиер. "Условията, с които се сблъскахме, ни накараха да започнем да мислим различно. Хрумна ни идеята за различните степени на присъственост на гостите." Освен камерите, зелени екрани по стените, и на някои места по подовете на La Samaritaine, направиха така, че зрителите на livestream-а - третата част от публиката, да могат да гледат и слушат шоуто (звучеше жива музика), на фона на прожектирани част от филма на Вим Вендерс "Криле на желанието".

Освен 80-тарските силуети, много характерни за дизайнера, връзката между филма на Вендерс и модното виждане на Гескиер са ангелите, с по две крила, но без пол. "Моите търсения този сезон се въртят около едно единствено нещо - граничната зона между женственост и мъжественост", казва дизайнерът. "Това не е зона, заета от двуполови същества, това е мястото, на което хора, обладани от свобода, се срещат и се обличат точна както им харесва, изпращайки обратно към останалите умножено чувство за свобода. Бях любопитен да си представя какво съдържа този гардероб, който не е нито женски, нито мъжки. Исках да разгледам отблизо тази секция по средата."

По мнението на повечето замесени в индустрията на голямата мода, може би с изключение на Шанел, точно това е бъдещето на модата. И ако навременната тениска с надписа Гласувай! е чудесно хрумване, със сигурност генерирало хиляди симпатии сред приятелите на Гескиер зад океана, то останалото от колекцията е идеалният пример, че няма за какво да се притесняват и най-големите скептици. Модата на бъдещето е унисекс, но не е антисекс.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.