Следва

WIN IT: Kiehl's Customer Favourites

Истории от живота : Джейн Мансфийлд

Бурният й живот и трагичната й смърт са достойни за холивудски филм...

Celebrities преди 3 години

Често си мислим (а и отвсякъде ни изниква) за снимката на София Лорен и Джейн Мансфийлд. Писахме за нея съвсем скоро  (ТУК) и многостранните реакции, които получихме, ни накараха да се поинтересуваме малко повече... За София знаем много, затова сега обръщаме вниманието (и погледа си) към русата красавица, житейската история на която е просто Уау!

Една от най-скандалните жени и един от най-големите секссимволи на Холивуд през 50-те и 60-те, Джейн Мансфийлд е олицетворение на класата, виталността, мистерията и, естествено, красотата на периода. Ето какво знаем за нея: 

Родена под името Вера Джейн Палмър, Мансфийлд мечтае за звезден живот, по възможност като този на звездата Шърли Темпъл, още от малка. Свири на барабани, цигулка, виола и пиано, учи испански и немски език. Има късмета да бъде единствено дете в семейството, заради което получава наследство от 126 000 долара тогавашни пари от дядо си и баба си.

Фамилията Мансфийлд взима от първия си мъж, Пол Мансфийлд, за когото се омъжва едва 17-годишна през 1950 г., бременна в третия месец. Дъщеря им, Джейн Мери, се ражда след 6 месеца и двамата влюбени гимназисти живея добре, до момента, в който неистовите амбиции на мама Джейн прекрачват моралните граници на Пол. Живеят в малък апартамент, пълен с домашни любимци - немски дог, три котки, две кучета чихуахуа, пудел (боядисан в розово) и заек - пълна лудница. Тя толкова се радва на постиженията си - печели няколко конкурса за красота и работи като еротичен модел (често споменава, че единствената титла, която е отказала е тази на Мис Сирене рокфор, защото “… просто не звучи добре“). След поредица от скандали заради амбициите, изневерите и животните на Джейн, двамата решават да се разведат, като Джейн запазва Мансфийлд като свое професионално име.

През 1953 тя получава своята първа значима роля в постановката „Смъртта на търговския пътник“ по Артър Милър, но изявата й не е особено впечатляваща. По време на кастинг за Парамаунт установява, че ще има по-голям шанс като блондинка и изрусява естествено тъмната си коса.

Започва началото на истинската й кариера. През 1953 година Хю Хефнър стартира Плейбой, списанието бързо набира популярност с модели си, сред които самата Джейн, Мерилин Монро, Бети Пейдж и Анита Екберг. Мансфийлд печели Плеймейт на месеца и се снима за списанието няколко пъти, като фотосесиите й, освен че повишават тиража на изданието, дават тласък на кариерата ѝ. Бързата слава обаче има и горчива страна - Джейн губи попечителство над дъщеря си.

През 1956 г. подписва 6-годишен договор с 20th Century Fox, като идеята е да заеме мястото Мерилин Монро, с която студиото в този момент е в обтегнати отношения. Мансфийлд е Джери Джордан, първата й главна роля, във филма "ДО-РЕ-МИ" през 56-та, който става хит в кината. Фокс изпозват успеха и започват да промотират Мансфийлд като „Мерилин Монро в голям размер“. Целта е да се провокира  Монро да се върне и да довърши договора си със студиото.

Следващата роля на Джейн е в “Автобус на пътя“, с която тя се опитва да разчупи стереотипния образ, изграден около нея, и да се превърне в сериозна актриса. Филмът се радва на скромен успех, а Мансфийлд печели "Златен глобус" през 1957 за новоизгряваща звезда. Според Ню Йорк Таймс това представяне е „общопризнато като най-добрата ѝ актьорска игра“.

Същата година красавицата се запознава с втория си съпруг, Мики Харгитей, мистър Вселена, актьор и културист. Двамата стават популярна холивудска двойка и участват заедно в пиесата "Ще провали ли успеха Рок Хънтър?" и във филма "Обещания! Обещания!". Раждат им се три деца и всичко е окей до момента, в който Джейн не започва да изневерява и то непрекъснато. Разделят се през 1963 година. По-късно Джейн Мансфийлд заявява публично: "Съжалявам за всичко, което Мики трябваше да понесе заради мен."

Кариерата на холивудската дива достига своя връх през 1957 г. с филма "It takes a thief". Това е вероятно най-успешното й драматично превъплащение, поне на фона на останалите й филми - комични и дори еротични.

Филмовият критик Уитни Уилямс пише за нея във Variety: "личният й живот е по-вълнуващ, от която и да е от ролите й“. Да, така е. Джейн има три брака и три развода, от които се раждат общо пет деца. Между браковете се роят любовни афери с много, и то публични, личности, включително братята Робърт и Джон Кенеди.

Желанието на Мансфийлд за публичност е пословично в Холивуд. Тя буквално презира семейния живот, в прочита му от 60-те, обожава да я снимат и да е център на внимание. Само за периода септември 1956 май 1957, Джейн може да се похвали с 2500 публикувани във вестниците снимки и около 122 хил. статии в списания. Нещата се обръщат, когато започва да се грижи за публичността си сама. Годината е 1960 г., а агентът ѝ Уилям Шифрин казва за този момент: „тя се превърна в чудовище“.

В същия момент Лас Вегаската "Тропикана" обявява в афиша си стриптийз шоуто на Мансфийлд "Почивка в Тропикана". През декември 1960 г. и "Дюн хотел и казино" обявя шоу на Мансфийлд - "Къщата на любовта", за което тя получава по 35 хиляди долара на седмица - най-високата сума в кариерата ѝ. Облеклото ѝ за представленията в Тропикана и Дюн се състои от  златиста рокля от мрежа с пайети. Въпросната скандална мрежеста рокля става известна като „Джейн Мансфийлд и няколко пайети“.

Маснфийлд се превръща в първата американска филмова звезда, снимала се гола в главна роля, във филма "Обещания! Обещания!". Плейбой публикува голи снимки от снимачната площадка, в резултат на което срещу Хю Хефнър са повдигнати обвинения за непристойност. Филмът е забранен в Кливланд, но се радва на успех навсякъде другаде. Мансфийлд попада в списъка на топ 10 звезди, инкасирали най-големи приходи за филмите си през 1963 година.

Скоро след успеха ѝ в "Обещания! Обещания!", Мансфийлд е избрана сред множество други актриси да замени наскоро починалата Мерилин Монро във филма "Целуни ме, глупчо" - романтична комедия от 1964 г. Налага й се да откаже примамливото предложение, защото е бременна с дъщеря си Маришка Харгитай. В същото време Мансфийлд се запознава с третия си съпруг Мат Симбър, режисьор на филма "Една обзаведена стая" от 1966, в който тя участва.

Това са годините, в които интересът към стереотипните блондинки намалява, а негативният имидж на Джейн, заради нейната прекомерна публичност, нараства и тя престава да фигурира в списъка на топ актрисите. Остава популярна извън Щатите и участва в нискобюджетни филми в Европа.

Гардеробът на Мансфийлд разчита на безформения стил от 1960-те, за да скрие качените килограми в резултат от раждането на петото ѝ дете от Мат Симбър. Въпреки някои кариерни несполуки, тя остава сред големите звезди на ранните 60-те, като продължава да е ангажирана с реклами и вечерни сценични изпълнения. През 1967 г. Мансфийлд сннима последната си роля-камео във филма "Наръчник за женения мъж".

След изпълнение в клуб в Мисисипи през 1967 г.  в нощта на 28 юни Мансфийлд и Сам Броуди, неин адвокат и любовник по това време, заедно с шофьора им (20-годишен) и три от децата й - Миклош, Золтан и Маришка - тръгват на път около полунощ. Дестинацията им е Ню Орлиънс, където Мансфийлд трябва да се появи по телевизията на следващия ден. Около 2:25 сутринта колата им се блъска в тъмнината в ремарке на трактор. Буикът е толкова сплескан в предната си част, че тримата възрастни на предната седалка умират мигновено, докато децата, спящи на задната седалка, получават само леки наранявания.

Погребението е на 3 юли в Пен Аргил, Пенсилвания. Мики Харгитай е единственият ѝ бивш съпруг, който присъства на церемонията. Колата, в която Джейн издъхва, е съхранявана от частен колекционер във Флорида, където се превръща в абсолютна атракция през 70-те. От 2019 г. колата е собственост на Скот Майкълс и се намира в музей в Лос Анджелис.

Джейн умира на 34, без да успее да докаже истинския си потенциал. Известна като „най-умната глупава блондинка“ в Холивуд, Джейн е наясно, че хората не се интересуват от интелекта й. Оставя петте си деца без наследство, защото се оказва, че има задължения от около $500 хил. към момента на смъртта си. 

More Celebrities

Тенис мода номер 4 от Зендая, този път в бяло

Celebrities преди 18 часа

Тенис модното турне на Зендая вече е към своя край. Признаваме се, никога не сме се радвали толкова на буквалната мода. Стилът на актрисата, вдъхновен от тениса, за премиерата на предстоящия филм Challengers, обаче, определено е нещо много специално. През уикенда видяхме разнообразие от бели тенис визии в Милано, следващи показаното в Сидни, Париж, Рим и други столици, така че се гмурваме в приказния стилов свят на талантливата актриса, създаден от стилиста Лоу Роуч (Law Roach), за пореден път.