Следва

3 книги, които ще направят есента ви по-уютна

Книгите, които ще четем тази есен

Есен 2020 с богата колекция от класическа литература, фантастика и графични романи

Books преди 3 години

Нищо не може да спре българските издателства да радват читателите си. Въпреки затрудненията и епидемичната обстановка от началото на годината, работата продължава активно, а резултатът са всички прекрасни издания, които виждаме. И тъй като есента и дъждовните следобеди са перфектни за чаша чай и книга в ръка, нека видим кои заглавия ще ни сгряват този сезон.

Стари класики, нови издания

„Майстора и Маргарита“, Михаил Булгаков (изд. „Кръг“)

В началото на новата ера в Юдея Пилат Понтийски се опитва да спаси осъден на смърт мъдрец от жестоката му гибел. През 30-те години на XX-и век тайнствен професор по черна магия и дружината му бродят из Москва, а Маргарита страда по изгубения си любим. Три сюжетни линии се преплитат в сатиричното фентъзи на Булгаков и будят въображението на поколения читатели.

През последните месеци изд. „Кръг“ представиха две луксозни издания с твърди корици, а сега идва и трето. И то с оригиналния превод на български от Лиляна Минкова.

„Лични спомени за Жана д’Арк“, Марк Твен (изд. „Изток-Запад“)

Макар романът да излиза преди близо 130 години, за първи път на български език ще имаме пълното издание на книгата, и то не в един, а в два варианта – на изд. „Изток-Запад“ и на изд. „Плеяда“. Самият Марк Твен нарича романа най-добрата си творба. Книгата за Орлеанската дева е най-мащабният му проект, за който авторът прави дългогодишни проучвания и се стреми към максимална автентичност.

Нови издания на Агата Кристи от ИК „Ера“

Септември традиционно е месец на Агата Кристи, а тази година имаше два специални юбилея – на 15 септември се навършиха 130 години от рождението на кралицата на криминалния жанр и 100 години от дебюта на Еркюл Поаро в първия ѝ публикуван роман, „Аферата в Стайлс“.
Романът получи ново издание в стилния монохромен дизайн със златисти елементи, а заедно с него излезе „Последният сеанс“ – подбрана селекция от разкази на Кристи, пълни с окултизъм, суеверия и щипка криминални загадки.

Свят на митове, фантастика и мистерии

„Герои“, Стивън Фрай (изд. „Еднорог“)

След бестселъра „Митове“, изд. „Еднорог“ ни предлага втората част на Фрай – „Герои“. Докато в първата книга се запознахме с древногръцките титани и богове, тук поемаме на приключения с простосмъртните. Те може и да не са равни на божествата на Олимп, но със своите ум и храброст Язон, Херакъл и Персей си извоюват място в песните и легендите от стари времена.

„Кой се бои от смъртта“, Неди Окорафор (ИК „Прозорец“)

Една доста различна фантастика вече е преведена и у нас. Този път действието се развива не къде да е, а в постапокалиптична Африка. Главна героиня е Ониесону, чието име означава „Кой се бои от смъртта“, а в нейни ръце е съдбата на народа ѝ.
Авторка на романа е Неди Окорафор - американка от нигерийски произход. През 2011 г. книгата „Кой се бои от смъртта“ получава Световната награда за фантастика и е номиниран за наградата „Небюла“. HBO дори купува правата за сериал по романа през 2017 г.

„Откраднато, обречено, опазено“, Искра Урумова (изд. „Сиела“)

Ако пък сте фенове на българската митология, то новото издание на трилогията за красивата самодива Неда е вашата книга. Самодивата е пленена от овчаря Марко, който проявява неочаквано милосърдие към нея и я пощадява. Но овчари и самодиви винаги са били врагове. Така двамата герои се оказват въвлечени в жестока битка, от която само истинската любов може да ги спаси.

Искра Урумова умело потапя читателите в един митологичен, а в същото време, и много модерен свят.

За живота и хората

„Кратка история на иновациите“, Мат Ридли (изд. „Сиела“)

В този том са събрани истории за стотици открития и изобретатели, представени са големите постижения на човешкия ум, постоянният порив за търсене и развитие. Ако искате да разберете как човекът е опитомил кучето, кога се появява печатната книга или кой открива променливия ток, тук всичко ви очаква, грижливо побрано в една книга.

„Pape Satan Aleppe. Хроники на едно течно общество“, Умберто Еко (изд. „Колибри“)

След „Как се пътува със сьомга“ (2018), всички мислехме, че сме получили последната доза от неповторимия италиански писател. Днес обаче можем да се насладим на още един том с избрани есета на Еко, публикувани в емблематичната рубрика „Бустина ди Минерва“, която авторът списва във в. „Еспресо“. Предвид предишната селекция, несъмнено и тук ще има много политика, религия, култура, медии и … конспирации (най-вече оборването им). И със сигурност много чувство за хумор.

„Решения“, Робърт Дилъншнайдър (изд. „Обсидиан“)

Стигаме до нещо полезно за ежедневно ползване. Всички ние се изправяме пред стотици решения всеки един момент. Дребни или не, тези решения предопределят живота ни, изпращат ни към върха или пък ни бутат към дъното. „Решения“ предлага моменти от живота на 23 личности, които в хода на историята са променили света. И тяхната решителност във важните моменти ще се помни винаги.

Истории в образи

„Етюд-и-те на София“, Иван Шишиев (изд. „Кръг“)

„Етюд-и-те на София” е фотографски проект, познат ни още от 2015-а от популярната вече Facebook страница. Автор на снимките е Иван Шишиев, който предлага разнообразно съдържание на кадри от столицата – познати или не чак толкова известни кътчета и пространства. Вече можем да се насладим на избрани фотографии и в луксозен албум - чудесен подарък за всеки любител на изкуството и хубавите гледки.

Marvel. Върховна колекция графични романи (изд. “Hachette”, бълг. редакция “Artline Studios”)

Сигурно са ви направили впечатление луксозните Marvel издания по вестникарските павилиони. “Hachette” отдавна публикува „Върховна колекция графични романи“ по света. Издадени са стотици броеве, а 60 от тях, с някои от най-емблематичните истории от Marvel вселената, ще видим и на българския пазар. Благодарение на редакцията на “Artline Studios”, от април проектът е факт. Забавяне имаше покрай епидемичната обстановка, но през септември първата книга най-сетне се появи на пазара, а нова излиза на всеки две седмици.

More Books