Следва

"Паразит" в кината с премиера 16-ти Октомври

3 книги, които ще направят есента ви по-уютна

Уютна обстановка. Пухкаво одеяло. Топъл душ и перфектният завършек на есенния ден – смислено четиво

Books преди 3 години

Подготвили сме три заглавия на книги, едната, от които е любима на известна тенисистка. Ако все още се чудите какво да четете или пък сте любопитни какво може да добавите към вашата книжна колекция, то тази статия е за вас.



1. Зейди Смит- За Красотата

Това е интелектуален роман, който задава въпроса, дали красотата е опасна за самите нас. Главната сюжетна линия се развива на основата на двубой. Двама университетски преподаватели защитават ревностно своите естетически ценности, възгледите си за изкуство и политика. В своя ожесточен според те неусетно замесват и своите жени. Въпреки неразбирателството на двамата мъже, между съпругите им пламва истинско женско приятелство.

Интересното е, че нежните половина са също толкова различни, колкото и мъжете си. Разликата е, че дамите успяват да помирят противоположности и да се учат една от друга. Романът поставя въпроса за това какво наричаме класическо в XXI век по отношение на музиката, ако Моцарт е класик, то защо 2Pac не може да бъде класикът на хип-хоп музиката. "За Красотата" е книга, която не дава готови отговори, а общува умело с читателя с литературни, художествени и музикални препратки. Няма да съжалявате, ако изберете това четиво.

2. Джонатан Франзен – Поправките

Безмилостна дисекция на американското обществото. Фините линии, които обрисуват малките сюжети ( историите на хора от различен пол и възраст) се събират в една голяма история : за икономическата криза в Америка, за лицемерието на държавните и болнични учреждения и за натиска върху човека, който е длъжен да мисли постоянно за пари.

В едно свое интервю Гарет Бейл споделя, че това е една от любимите му книги. За него четенето по време на дълга почивка е било едно от най-хубавите преживявания и е помагало да се фокусира върху наистина важните неща в живота. Вероятно за това шансовете на неговия отбор Тотнъм да бъде краен победител на Лига Европа е са с коефициенти за залагане 9.00. Той споделя, че е впечатлен от сериозната проучвателна дейност на Франзен. Той анализира в детайли икономическия крах в Литва, американските финансови спекулации като ги свързва с конкретни житейски истории "Поправките" е роман за грешките, които всеки един от нас прави и за достигането до идеята, че никоя от тях не е непоправима, стига да я осъзнаем на време.

3. Маркъс Зюсък – Крадецът на книги

Не можем да ви обещаем, че докато четете тази книга няма да се разплачете. Действието се развива по време на Втората Световна война. Става дума за девойка, която не спира да се бори с действителността като открива своя алтернатива : четенето. Докато градчето, в което израства, е заплашено от бомбардировка, тя чете на глас на всички жители на селото.
Нейната любов към четенето я превръща в крадец на книги. Романът на Зюсък поставя сериозния въпрос ние, които имаме възможност да притежаваме неизброим брой книги, обичаме ли да четем толкова много, че да откраднем книга от огъня. Променяме ли живота на някой със стремежа си към по-добре, вдъхновяваме ли, предизвикваме ли бурни емоции. Четенето "На крадецът на книги" е емоционална наслада.

Надяваме се, че нашите три четива ще направят есента ви спокойна, уравновесена и изпълнена с положителни емоции.

More Books