Следва

ТенденцииТЕ Есен/Зима 2020-та: The Fashion Matrix

Second hand, second hand!

Нека си поговорим за рециклиране, мода и забавление - с две думи - second hand!

Street Style преди 3 години

Всички ние обичаме да пазаруваме и да се глезим с шопинг терапии. Много често обаче не се замисляме до какви последици води това непрестанно купуване. В момента, така наречената бърза мода е завладяла света, нуждата да се обличаме сякаш се е превърнала в безсмислен спорт - хората пазаруват и изхвърлят повече от всякога, което води до едно ненужно масово производство. Най-лесното решение на проблема е second hand шопингът.

Ние, екипът на ViewSofia, сме фенове на рециклираната и устойчивата мода, все пак е важно да мислим за околната си среда. И не, не ви казваме да тръгнете да обикаляте вторите употреби, особено във времена на върлуващ вирус. По-скоро искаме да ви предложим един вид online каталог на старателно подбрани дрехи, изпрани и съхранявани с грижа и внимание. Затова се поразровихме и направихме специална селекция от предложения с любимите ни български Instagram second hand магазини.

1. Aurumstoresofia

Ако трябва да опишем Аurum с една дума, то тя ще бъде ЕСТЕТИКА! А ние сме влюбени в нея. Името идва от латински и означава злато, редовните клиенти на магазина дори го наричат “златното магазинче“. Това е second hand на подбрани с внимание към детайла дрехи. Aurum не е за всеки и със сигурност не попада в категория vintage. То е за ценителите на елегантното и изящното, за жените с финес и усет към дрехите. Самата основателка на магазина, Ванеса, сподели с нас : “Стремя се да поддържам едно ниво на качествени материи, чрез които да предизвиквам фините сетива у жената и допускам, че обличайки и събличайки коприната, лена, вълната или лекия памук, човек попада в една ритуалност, която макар траеща само няколко мига присъства категорично в ежедневния битовизъм.“

2. Glitter Pantalönes vintage

Glitter Pantalönes vintage е страница, създадена през 2019 г. Магазинът е колекция от внимателно подбрани втора ръка дрехи. Варирайки между минималистични basic дрехи и еклектични съкровища, гардеробът на Glitter Pantalönes също е най-познат с чантите и корсетите си. Софи, студентка в София, разказва за своя магазин: „Концепцията за магазина се породи от любовта към винтидж находки и екологично устойчив начин на пазаруване. Дрехите в акаунта се редуват с картини на майстори от началото на 20 в., създавайки асоциацията, че дрехите са също вид изкуство.“

3. Lollygagthrift

Следващият ни фаворит е Lollygag. Магазинът същестува от 2019 година и е истинско попадение в Instagram. Попитахме самата Дани, създателката на магазина :

View Sofia: Как реши да се занимаваш с магазин в Instagram и откъде взимаш дрехите?Lollygag: “Един ден, след поредното недообмислено пазаруване, гардеробът ми почна да прелива от дрехи. Осъзнах, че трябва да изкарам всичко и да видя какво реално бих продължила да нося и какво трябваше да си отиде. Бях виждала сторита, в които познати си продават дрехи на супер ниски цени. Пробвах и аз. Всичко си отиде за секунди, след което ме попитаха дали ще го направя отново. Не исках да използвам личния си акаунт, реших да направя страничка. Така се появи и Lollygag. Осъзнах, че ми е нужно да се отуча от това да се привързвам към предмети, които вече нямат приложение в живота ми. Бих посъветвала всеки, който има преливащ гардероб и нездравословна връзка с пазаруването, да се пробва. Доста е освобождаващо, ха-ха.”

Цените на Lollygag са изключително достъпни, доставката е удобна, а качеството е винаги отлично. Ако сте фен на streestlyle или urban стила - това е вашето място!

4. Klek Shop

Klek Shop е доказал се любимец на пазаруващите в Instagram. Създаден е през 2018 година в София и последователите на магазина наброяват повече от 27 хиляди, може би защото повечето дрехи са унисекс, а може би просто заради уникалните находки, които можете да намерите там. Стилът, с който можем да опишем дрехите на Klek shop, е sportswear или urban - удобен, цветен и модерен. Перфектното място за любителите на спорта и streetwear културата. Освен в инстаграм можете да пазарувате и на официалния сайт на Klek Shop.

5. W.O.W. wear

W.O.W wear си е наистина УАУ! Страницата е създадена през юли тази година, но въпреки краткото си съществуване, винаги ни впечатлява с редки находки и красиви аксесоари, обувки и чанти. В интерес на истината, това магазинче е комбинация от елегантен вкус и винтидж стил, но разглеждайки страницата, можете да попаднете и на ретро спортни горници и streetwear дрехи. Тази комбинация дава богат избор от стилове, цветове и материи.

6. Thrifterka

За Thrifterka можем да кажем, че е наистина уникална по рода си страница и е чисто нова. Създадена преди едва 3 седмици, този магазин е подходящ, ако искате да изразите себе си чрез ретро стила на 90-те. Но какво всъщност е толкова специално за този second hand? Освен че дрехите са специално подбрани от различни втори употреби те са ръчно модернизирани и прекроени, за да придобият по-съвременен вид, но да запазят ретро усещането. Кроп топове с къси и дълги ръкави, идеални и лесни за комбиниране с дънки или спортни долнища. Споменахме ли, че можете да си поръчате ръчно изработена шапка-идиотка на страницата?

7. Drippy Shop

Drippy Shop е oще един магазин създаден тази година и е концентиран към по-младата аудитория. Commercial стайлингът е присъщ за страничката, дрехите са нови и втора ръка. Изключително готини, цветни и модерни худита, тениски, топове и какво ли още не. Както се казва в самата страница – Get da drip!

Още зареждащи дози мода - в Инстаграм профила на View Sofia, разбира се!

More Street Style