Следва

Галерия Сердика представя "Нахлуване в пейзажа“ – изложба живопис на проф. д-р Аделина Попнеделева

"Паразит" в кината с премиера 16-ти Октомври

A must watch!

Movies & TV преди 3 години

Семейството на Ки-тек е задружно, но всички са безработни и бъдещето им изглежда несигурно. Синът Ки-ву е препоръчан от свой приятел, студент в престижен университет, за добре платена преподавателска работа, която може да му осигури постоянен доход.
Натоварен с очакванията на цялото семейство, Ки-ву трябва да се яви на интервю в семейната къща на господин Парк – собственик на компютърна фирма. Там Ки-ву се запознава с Йон-
кио, красивата стопанка на дома. 

Първата среща на двете семейства ще предизвика неудържима поредица от премеждия. "В тази завладяваща история корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано, след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари.“

Изабел Стивънс, Sight & Sound magazine.

Появата на нов филм на Понг Чун-Хо винаги е събитие, но премиерата на „Паразит“ в Кан 2019 бе очаквана с още по- сериозен интерес. След като през последното десетилетие работи върху експанзивните, международно признати "Снежен снаряд“ и "Окджа“, режисьорът се завръща в родината си за филм, който е по-фокусиран в своята среда и по-амбициозен в изпълнението си.

"Паразит“ представлява не просто нов филм, а началото на нов етап в кариерата на Понг Чун-Хо. Напълно непредсказуема в развитието на историята, творбата му е извън всякакви категоризации и не се вписва в нито един жанр. Комбинацията от черен хумор, социални коментари, сатира и напрежение е характерно за Понг Чун-Хо. „Паразит“ е своеобразна - сложна, но и честна алегория за предизвикателствата, пред които всички сме изправени в свят, в който съжителството представлява все по-труден за постигане идеал.

Думи от режисьора

За хората, родени и израснали в различна среда, не е лесно да живеят заедно в едно и също пространство. Нормални човешки взаимоотношения, основани на съвместно съществуване или симбиоза, не могат да бъдат константа в днешния тъжен свят - и съвсем естествено една група може да се окаже в паразитна връзка с друга. В такъв свят кой ще се осмели да посочи с пръст едно семейство в нужда, което води битка за оцеляване, и да го нарече паразит?

Тези хора не са паразити по природа.

Те са наши съседи, приятели и колеги, които са били изтласкани до ръба на пропаст.
Като картина на отношенията между обикновени хора, които попадат в необикновена ситуация, този филм е комедия без клоуни, а също и трагедия без злодеи, и всичко това води до жестоки взаимовръзки и стремглаво търкаляне надолу по стълбите. Всички сте поканени на тази неудържимо ожесточена трагикомедия!

Понг Чун-Хо

Понг Чун-Хо е роден на 19 септември 1969 година в Тегу, Южна Корея. Той е режисьор и сценарист, известен с криминалната драма Memories of Murder (2003), филм на ужасите Чудовището (2006) и научно- фантастичния екшън Снежен снаряд (2013). Последните два са сред най-касовите заглавия в Южна Корея за всички времена. Два от филмите му участват в състезателната програма на филмовия фестивал в Кан: Окджа, чиято премиера е по време на фестивала през 2017 година, и Паразит, който е отличен със „Златна палма“ през 2019 година.

Той е първият южнокорейски режисьор, получил тази престижна награда. „Паразит“
печели и четири награди Оскар, включително за най-добър филм – прецедент за историята на наградите!

Какво е значението на заглавието "Паразит“?

Първоначално всички очакваха, че „Паразит“ ще бъде филм за странни същества или научнофантастична история - заглавието интуитивно препраща към един от предишните ми филми „Чудовището“. Но главните герои на този филм са членове на семейството, живеещи в реалния свят. Има хора, които се надяват да живеят с други хора в особена симбиоза, но се превръщат в паразити. Мисля за тази история като за трагикомедия, която изобразява хумора, ужаса и тъгата, възникващи когато имате желание да живеете проспериращ живот заедно, но след това се сблъсквате с реалността и осъзнавате колко трудно може да бъде това. „Паразит“ носи ироничен нюанс в заглавието си.

Как бихте категоризирали жанра на „Паразит“?

Това е човешка драма, но силно повлияна от днешния ден. Въпреки че сюжетът се състои от поредица уникални и отличителни ситуации, все пак това е история, която съвсем естествено може да се случи в реалния свят. Който и да е инцидент, попаднал в новините или в социалните медии, може да бъде представен на екрана. Това е доста реалистична драма, но не бих възразил, ако някой го нарече криминална драма, комедия, тъжна човешка драма или ужасяващ трилър. Винаги се опитвам да „преобърна“ зрителските очаквания и се надявам „Паразит“ да успее по този начин.

Кои са семействата в центъра на „Паразит“?

Едното семейство е от по-низша класа, живее в мизерен, приземен апартамент, което просто се надява на обикновен живот - но дори това се оказва трудно постижимо. Бащата е натрупал множество бизнес неуспехи, майката, която се е обучавала като спортист, никога не е постигала особен успех, а синът и дъщерята са се провалили на няколко пъти в университетския изпит. За разлика от тях, семейството на господин Парк, който работи като изпълнителен директор на компютърна фирма (не е свързана с нито един от корейските бизнес конгломерати), са заможни, позиционират се над средната класа. Парк е работохолик, има красива млада съпруга, чаровна дъщеря-гимназистка и малък син. Те могат да се разглеждат като идеално четиричленно семейство в съвременния градски елит.

Какъв образ на съвременното общество искате да представите чрез този филм?

Мисля, че един от начините да акцентираме върху продължаващата поляризация и неравенството на нашето общество е като тъжна комедия. Живеем в епоха, когато капитализмът е царуващият ред и нямаме друга алтернатива. Не само в Корея, но целият свят е изправен пред ситуация, в която принципите на капитализма не могат да бъдат пренебрегнати. В реалния свят пътищата на семейства като нашите четири безработни герои и семейство Парк е малко вероятно да се пресекат някога. Това може да се случи, ако някой е нает като учител или домашен работник. Именно тогава се появяват моменти, в които двете класови системи се доближават достатъчно близо, за да усетят дъха си. В този филм, въпреки че няма злонамерено намерение от двете страни, хората са поставени в ситуация, при която най-малкото подхлъзване може да доведе до сблъсък и конфликт. В капиталистическо общество, дори и в настоящето, има невидими нюанси в разделението на класите. Държим ги маскирани, далеч от погледа, смятаме класовите йерархии за реликва от миналото, но реалността е друга. Мисля, че този филм изобразява неизбежните пукнатини, които се появяват, когато две прослойки се окажат една срещу друга в днешното все по-поляризирано общество.

Какво се надявате зрителите да извлекат от този филм?

Моята надежда е, че историята ще предложи на публиката храна за мислите им. Филмът е забавен, плашещ и тъжен и ако подтикне зрителите да говорят, да споделят за всички идеи, които са имали, докато са го гледали, не мога да си пожелая  нищо повече…

"Паразит" се разпространява в България от АРТ ФЕСТ с премиерна дата 16 октомври 2020г.

More Movies & TV