Следва

Lunchtime shopping: на ЕСЕН (с песен) с придобивки от 15 до 199 лева

Скритото съкровище на Фрида Кало: дрехите на една модна муза в изложба

Гардеробът на Фрида отваря своите врати за света след 5 десетилетия

All fashion преди 3 години

Необикновеният стил на Фрида Кало винаги грабва окото и вдъхновява по свой собствен начин. Мексиканската художничка е абсолютната модна муза. Нейният стил на обличане е един от начините й да заяви позицията си в обществото, както политическата, така и културната. Фрида умира през 1954 година и оставя след себе си гардероб, пълен с невероятни, единствени по рода си дрехи, които е носила приживе.

Удивителната колекция от дрехи на Фрида попада в ръцете на съпруга й, Диего Ривера. Художникът решава да започне да я продава в собствената си баня, в къщата им в Мексико, където доскоро двамата са живели. Малко странно и нагло от негова страна и именно заради това гардеробът й е иззет от него. Долорес Олмедо, близка приятелка на двойката, пази дрехите 5 десетилетия. Колоритните одежди на Фрида Кало не са показвани пред публика половин век.


Големите любовни истории: Фрида Кало и Диего Ривера


През 2004 г. куратори на къщата-музей на мексиканската художничка откриват близо 300 рокли, бански костюми, наметки, аксесоари и купища фотографии. По-късно се създава изложба, която включва артикулите на Кало, и е наречена “Външният вид подвежда: роклитe на Фрида Кало“. Главната кураторка на изложбата, Кирсе Енестроса, споделя в интервю: “Фрида Кало е била много, много по-напред от времето си. Била е страшно авангардна и хората ще видят това в нейните вещи. Ще се убедят, че ботушите й могат да се носят и днес, както и нейните обеци.“

Изложбата в Музея "де Янг" в Сан Франциско (25.9.2020-7.02.2021) разкрива възхитителната натура на мексиканските жени и увлечението на Фрида към богато бродирани етно тоалети и символични цветя в косата като аксесоар. Част от дрехите й са правени по поръчка от индиански шивачки - тя самата има корени от тази етническа група. Една от най-известните и емблематични рокли на художничката носи името на една от шивачките - “Тихуана“. Впоследствие роклята се превръща в инспирация за много дизайнери и е копирана от хиляди жени по света.


Всички мои мъже: The multi lover Frida Khalo


Популярният фотограф от Япония, Ишиучи Мияко, снима тази прекрасна колекция и ни пренася в автентичния свят на Фрида :

1. Обеците на Кало

2. Протеза за крак

Кракът на Кало е ампутиран през 1953 г. поради гангрена. Тя проектира този протезен крак с бродирани червени дантелени ботуши и прикрепена камбана.


Love to quote: "Искам да съм в тъмнината ти" и още 6 безсмъртни цитата от вечната Фрида


3. Класически cat-eyes слънчеви очила

4. Тоалет на Кало

5. Роклята "Тихуана"

6. Ботушите на Фрида

7. Плетен бански костюм в ментово зелено

8. Пола от зелена коприна и дантела, прикрепена към корсет

9. Корсетите на Фрида

След инцидента с кола, Кало участва в актьорски състав в продължение на три месеца. Тя рисува сама своите отливки и корсети, превръщайки ги от медицинско оборудване в произведения на изкуството.

10. Сатенена пола

11. Преносим пепелник

12. Лак за нокти Revlon

13. Ръкавици

14. Гребен, все още покрит с косми от косата на художничката

 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.