Следва

Черната Луна е тази вечер: какво ни очаква по зодии

Колко струва електрическият автомобил и защо да си го причиним

Цената на електрическите коли ни стъписва, донякъде резонно, но решихме да се поровим за повече информация относно колко наистина ни струва електическият автомобил. Жокер: имаме добри новини! 

All About Life преди 3 години

Искаме електрическа кола отдавна - чудим й се, мислим я, цените изглеждат нереално високи, но пък желанието да притежаваме такава се засилва от ден на ден, затова решихме да се опитаме да сметнем, колко всъщност би ни струвало ново попълнение в живота като това. Защото имаме две страни на "монетата" - от едната страна идва първоначалният разход, т.е. цената на колата, от друга страна - разходите по нейното използване и управление. Е, тук идват много добрите новини. Да видим!

Свикнали сме, май от момента на появата им, че електрическите атомобили са над възможностите ни на градски момичета, не само като цена, но и предвид въпросителните от типа - кога и къде я зареждам, къде и как я поддържам. Защото, факт е - цената на новата ни кола далеч не се ограничава до месечната вноска по лизинга, която надлежно излиза от банковата ни сметка.

Ако математиката не ви е силната страна, този материал е за вас. В него надлежно описваме, защо уравнението с новата ни еко-придобивка в крайна сметка излиза повече от положително.

Какво сочи етикетът?
Тук е най-голямата чуденка, защото, преглеждайки рейнджа, виждаме, че електрическите коли са доста по-скъпи от подобните на алтернативно гориво - дизел или бензин. Която и малка ел-количка да си харесаме, ценовият диапазон е леко стресиращ - между 35 и 50 000 лева. Или, иначе казано, можем да вземем почти всяка бензинова кола за половината от цената на електрическата й посестрима. При това, това са цените след приспадане на еко-бонусите, предвидени от държавата. Да отидем по-нататък - ако очите ни пожелаят някои от по-големите и спортни модели, цената на еко-колата ни ще удари тавана от 100 000, и дори ще го задмине. 

Какво обаче получаваме free of charge към офертата
И Правителствата, и местните власти, и автомобилните вносители, и дилърът, правят всичко възможно да ни убедят в ползата и необходимостта да инвестираме в нова ел-кола. Тук идва ред на първите реални облекчения. Като например - опростяване на пътен данък, неплащане на паркиране в централна градска част, други опростени данъци. Или съответни корпоративни предимства, ако това е нашият бизнес автомобил. По-добрите бранодве предлагат в пакета и безплатно домашно зарядно, което иначе би струвало между 2 и 5 хиляди лева, или пък година или повече безплатен абонамент към някои публични зарядни станции. Което постепенно ни води до...

Реалната цена на електрическата ни кола 
Това се нарича "Пълна цена на стоката" на технически език. Това е моментът, в който от съществения първоначален разход започва изваждането. Например, ако зареждате колата вкъщи, вероятната цена за пълно зареждане ще ви е около 11,50 лв*, което стига за 395 километра в случая с нашия отдавнашен фаворит Zoe. Това е точно наполовина от разхода при идентични обстоятелства на бензин. Ако успеете да организирате зареждането си така, че то да се случва на нощна тарифа - т.е. между 10 вечерта и 6 сутринта - цената ще падне с още 43,32%, т.е. същите тези 395 километра ще ви струват само 6,50 лв. А из града има и безплатни зарядни станции, което е невероятно като сделка, както и да го погледнеш. Отделяме ги за спестявания или се награждаваме за добрия избор с някоя нова чанта - който както го усети!

И така, ако продължим със сметките, да си джиткаш с новото ел-автомобилче ще ти струва около 1,45 лв на ден, ако приемем, че дневният ти пробег е средно 50 километра. Ние не се сещаме за алтернатива, нито в частта градски транспорт, нито в някоя друга! 

След това идват по-леката във финансово отношение техническа поддръжка и по-евтините части при необходимост от ремонт или подмяна. Но и самият факт, че колата ви преминава в режим готовност докато спите, на посочените по-горе цени, е достатъчно да започнем да възприемаме електрическия автомобил като една твърде добра сделка. 

Вече се навихме и дори си избрахме електрическа кола - изваяна страшно симпатично, с най-ново оборудване и технологии, удобна и шик точно като французойка. Новата ни най-добра приятелка е Renault Zoe

За жените, взаимовръзката с автомобила е почти инстинкт. И за да се уверим сами дали наистина всичко е толкова изгодно, колкото изглежда черно на бяло, от редакцията вече се повозихме в Zoe - изцяло електрически автомобил и най-новата версия на крадящия погледи модел на компанията - и, *въздишка*, чудна е! Подкарахме я по софийските улици, отментахме от списъка си няколко задачки и, освен че сякаш се отзовахме в друго измерение, се изумихме от това колко малко енергия наистина изразходи Zoe, това малко и безшумно изумрудено бижу!

Колегата тръгна от редакцията на "Хан Аспарух" (с батерия, заредена напълно), мина по чудния "Шишман" за бърз обяд и после през Паветата, покрай Невски и по "Московска", където се ангажира с едно увлекателно интервю (очаквайте скоро!), поглези се (докато останалите усърдно пишем) с един подобаващ на мекото време сладолед от "Сан Стефано" и се върна при нас с огромна усмивка и букет чудносладки есенни хортензии.

Цялото това приключение се развива в рамките на 4 часа, в които всички екстри и възможности на Zoe са в активен режим и изразходената батерия е по-малко от 15%. Да, наистина! И да, взимаме я. 

Тя е тиха, умна, различна! Свикваме бързо. Пътят е пред нас, а бензиновите автомобили - назад. Доста ни се иска не след дълго да не чуваме изобщо рева на двигатели, нито на разходка в центъра, нито на магистралата. От Renault кимат, за тях бъдещето вече е ясно - и зелено. Разказваме още малко за нейното обаяние, на новата ни електрическа кола:


Французойката от бъдещето: Renault ZOE


Зелена е! 
Добре, можем да наречем зеления цвят, един от изборите в конфигуратора на Renault, по-точно аквамарин, но електрическото возило има изцяло зелена душа. Разбира се, говорим не за двигател, а за мотор с 0 емисии, това също трябва да се спомене. Все още има конски сили, но и киловати. В зависимост от серията, която ни подхожда - Zen, Life или Intense,можем да отидем до Черноморието само с едно или без зареждане на батериите (пробег до 395 км.). Има и B-Driving функция, чрез която шофираме почти само с един педал - като вдигнем крак, моторът обира скоростта, а създадената енергия влиза обратно колата. Споменахме ли, че е умна?

Натискаме газта - така де, педала - без скрупули
За тези, все още оглеждайки се несигурно, електрическите зарядни станции в страната стават все повече. Откриваме ги из по-големите градове, в повечето големи бензиностанции, както и във всеки търговски център в страната; тоест всяко ходене до мола си е self-care и за автомобила ни. Нямаме притеснения и да подемем пътешествие из Балкана, ако все пак не сме сигурни дали ще можем да се заредим, един поглед в сайта vsichkotok.com разсейва несигурностите. Общо 177 е броят на станциите в национален размер и той тепърва ще се разраства. 

Любопитни сме и за техническите подробности
Новото Zoe пристига безшумно с два вида двигатели. Единият – R110, е с мощност от 80kW, равняваща се на 108к.с., и е достатъчно пъргав и спестовен за всеки взискателен градски шофьор. Но ако чувате повика на пътешественика, вашият избор е R135. С мощност от 136 к.с., той ще позволи да излезете на магистралата, спокоен в способностите на автомобила си. 

Екстра! A екстри?
В колата ни посреща 9,3-инчов таблет. Освен че управляваме всяка една функция на автомобила, той си е истински бордови компютър. Качим ли се с приятелки пускаме музика и пеем (всички го правим това, нали), а като сме сами или с децата подкаст, независимо от предпочитаната платформа. С глобалната GPS функция Tom Tom, сме винаги в сигурни ръце: местоположение, трафик информация и, естествено, маршрути със зарядни станции - всичко е там. Както сме навсякъде с телефона, така сме и навсякъде със Zoe, така че получаваме и мобилно приложение. Не само, че локализираме автомобила си чрез него, но и планираме пътуването, следим заряда - всичко от дивана вкъщи. И знаете ли - Zoe може да паркира сама! Да! Само с няколко насоки от наша страна се позоционира перфектно на всяка тясна уличка, на закрит паркинг, в гаража. 

Е, и спестяваме ли с E-автомобила? Със Zoe - със сигурност! Освен всичко, получаваме количката си с с подарък на обща стойност до 6500 лева: ваучер за зареждане в станции Eldrive на стойност 4500 лв с ДДС и зарядна станция за дома. Разходите със Zoe, при ежедневно използване на автомобил, са между 3,5 и 5 пъти по-ниски от сумата, която харчим за зареждане на стандартен автомобил с двигател с вътрешно горене. It's a deal!

Вече е решено, шофираме по-евтино и по-еко, винаги с кеф и стил, така че е-автомобилът има нашия stamp of approval! Au revoir!

*Тези стойности за цена на електроенергията са актуални към 28.10.2020г. и са средни за цената, на която се предлага електроенергия от четирите електроразпределителни дружества в България. 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 2 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.