Колко струва електрическият автомобил и защо да си го причиним

Колко струва електрическият автомобил и защо да си го причиним

Цената на електрическите коли ни стъписва, донякъде резонно, но решихме да се поровим за повече информация относно колко наистина ни струва електическият автомобил. Жокер: имаме добри новини! 

Искаме електрическа кола отдавна - чудим й се, мислим я, цените изглеждат нереално високи, но пък желанието да притежаваме такава се засилва от ден на ден, затова решихме да се опитаме да сметнем, колко всъщност би ни струвало ново попълнение в живота като това. Защото имаме две страни на "монетата" - от едната страна идва първоначалният разход, т.е. цената на колата, от друга страна - разходите по нейното използване и управление. Е, тук идват много добрите новини. Да видим!

Свикнали сме, май от момента на появата им, че електрическите атомобили са над възможностите ни на градски момичета, не само като цена, но и предвид въпросителните от типа - кога и къде я зареждам, къде и как я поддържам. Защото, факт е - цената на новата ни кола далеч не се ограничава до месечната вноска по лизинга, която надлежно излиза от банковата ни сметка.

Ако математиката не ви е силната страна, този материал е за вас. В него надлежно описваме, защо уравнението с новата ни еко-придобивка в крайна сметка излиза повече от положително.

Какво сочи етикетът?
Тук е най-голямата чуденка, защото, преглеждайки рейнджа, виждаме, че електрическите коли са доста по-скъпи от подобните на алтернативно гориво - дизел или бензин. Която и малка ел-количка да си харесаме, ценовият диапазон е леко стресиращ - между 35 и 50 000 лева. Или, иначе казано, можем да вземем почти всяка бензинова кола за половината от цената на електрическата й посестрима. При това, това са цените след приспадане на еко-бонусите, предвидени от държавата. Да отидем по-нататък - ако очите ни пожелаят някои от по-големите и спортни модели, цената на еко-колата ни ще удари тавана от 100 000, и дори ще го задмине. 

Какво обаче получаваме free of charge към офертата
И Правителствата, и местните власти, и автомобилните вносители, и дилърът, правят всичко възможно да ни убедят в ползата и необходимостта да инвестираме в нова ел-кола. Тук идва ред на първите реални облекчения. Като например - опростяване на пътен данък, неплащане на паркиране в централна градска част, други опростени данъци. Или съответни корпоративни предимства, ако това е нашият бизнес автомобил. По-добрите бранодве предлагат в пакета и безплатно домашно зарядно, което иначе би струвало между 2 и 5 хиляди лева, или пък година или повече безплатен абонамент към някои публични зарядни станции. Което постепенно ни води до...

Реалната цена на електрическата ни кола 
Това се нарича "Пълна цена на стоката" на технически език. Това е моментът, в който от съществения първоначален разход започва изваждането. Например, ако зареждате колата вкъщи, вероятната цена за пълно зареждане ще ви е около 11,50 лв*, което стига за 395 километра в случая с нашия отдавнашен фаворит Zoe. Това е точно наполовина от разхода при идентични обстоятелства на бензин. Ако успеете да организирате зареждането си така, че то да се случва на нощна тарифа - т.е. между 10 вечерта и 6 сутринта - цената ще падне с още 43,32%, т.е. същите тези 395 километра ще ви струват само 6,50 лв. А из града има и безплатни зарядни станции, което е невероятно като сделка, както и да го погледнеш. Отделяме ги за спестявания или се награждаваме за добрия избор с някоя нова чанта - който както го усети!

И така, ако продължим със сметките, да си джиткаш с новото ел-автомобилче ще ти струва около 1,45 лв на ден, ако приемем, че дневният ти пробег е средно 50 километра. Ние не се сещаме за алтернатива, нито в частта градски транспорт, нито в някоя друга! 

След това идват по-леката във финансово отношение техническа поддръжка и по-евтините части при необходимост от ремонт или подмяна. Но и самият факт, че колата ви преминава в режим готовност докато спите, на посочените по-горе цени, е достатъчно да започнем да възприемаме електрическия автомобил като една твърде добра сделка. 

Вече се навихме и дори си избрахме електрическа кола - изваяна страшно симпатично, с най-ново оборудване и технологии, удобна и шик точно като французойка. Новата ни най-добра приятелка е Renault Zoe

За жените, взаимовръзката с автомобила е почти инстинкт. И за да се уверим сами дали наистина всичко е толкова изгодно, колкото изглежда черно на бяло, от редакцията вече се повозихме в Zoe - изцяло електрически автомобил и най-новата версия на крадящия погледи модел на компанията - и, *въздишка*, чудна е! Подкарахме я по софийските улици, отментахме от списъка си няколко задачки и, освен че сякаш се отзовахме в друго измерение, се изумихме от това колко малко енергия наистина изразходи Zoe, това малко и безшумно изумрудено бижу!

Колегата тръгна от редакцията на "Хан Аспарух" (с батерия, заредена напълно), мина по чудния "Шишман" за бърз обяд и после през Паветата, покрай Невски и по "Московска", където се ангажира с едно увлекателно интервю (очаквайте скоро!), поглези се (докато останалите усърдно пишем) с един подобаващ на мекото време сладолед от "Сан Стефано" и се върна при нас с огромна усмивка и букет чудносладки есенни хортензии.

Цялото това приключение се развива в рамките на 4 часа, в които всички екстри и възможности на Zoe са в активен режим и изразходената батерия е по-малко от 15%. Да, наистина! И да, взимаме я. 

Тя е тиха, умна, различна! Свикваме бързо. Пътят е пред нас, а бензиновите автомобили - назад. Доста ни се иска не след дълго да не чуваме изобщо рева на двигатели, нито на разходка в центъра, нито на магистралата. От Renault кимат, за тях бъдещето вече е ясно - и зелено. Разказваме още малко за нейното обаяние, на новата ни електрическа кола:


Французойката от бъдещето: Renault ZOE


Зелена е! 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.