Следва

Голяма гола мацка: Ашли Греъм

Джо Байдън: много драма, още повече амбиция

Ще успее ли бившият вицепрезидент да стане най-възрастният държавен глава на страната?

Celebrities преди 3 години

Остават по-малко от две седмици до изборите за нов държавен глава на САЩ, а борбата, както винаги, е безмилостно жестока. Досега имахме достатъчно време да опознаем Тръмп и като президент, и като публична личност в пълния му блясък, но в момента на преден план стоят въпросите за неговия опонент Джо Байдън - кой е той и защо иска да стане президент?

77-годишният Джоузеф Робинет Байдън младши е роден в Пенсилвания, но отраства в Делауеър, където завършва средно и висше образование – докторантура по Право, а през 1972 г. става и сенатор на щата. Има повече от 45 години стаж на политическата сцена и се кандидатира за президент общо три пъти – през 1988, 2008 и 2020 г. Първият му опит е неуспешен, тъй като е обвинен, че е плагиатствал речта си от британския политик Нийл Кинък.

През 2008 г. Барак Обама, който печели първичните избори на Демократическата партия, го избира за кандидат-вицепрезидент, след което двамата побеждават опонентите си Джон Маккейн и Сара Пейлин от Републиканската партия. Така Байдън става първият вицепрезидент, който е католик.

Оттегля се от поста през януари 2017 г., а следващата година намеква, че смята отново да се кандидатира за Белия дом. Оттогава започва често и открито да критикува работата на настоящия президент Доналд Тръмп.

„Историята ще гледа на четирите години на този президент и на всичко, в което той вярва, като аномален период. Но ако дадем на Доналд Тръмп осем години в Белия дом, той завинаги и из основи ще промени нацията, това, което сме. Не мога да стоя отстрани и да допусна това да се случи", казва Байдън по негов адрес.

Основните теми, за които се застъпва кандидат-президентът са свързани с работниците, които по негови думи са изградили държавата, както и с ценностите, благодарение на които могат да се преодолеят разделенията в САЩ. Байдън обещава да обърне сериозно внимание на защитата на околната среда, здравеопазването и международните съюзи, а също и да създаде нови икономически възможности.

Според него най-належащите проблеми в страната понастоящем са расовата дискриминация и борбата срещу коронавируса, която той смята да подпомогне, като осигури безплатни тестове за всички, както и да създаде национална програма за проследяване на контактите между хората, за която планира да наеме 100 000 души.

Бившият вицепрезидент е на мнение, че климатичните промени представляват екзистенциална заплаха за хората, въпреки че Тръмп досега не е положил необходимите усилия за предотвратяването им и дори се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Байдън е решен отново да се съюзи с останалите държави, за да бъдат предприети спешни действия за ограничаването на въглеродния отпечатък върху природата.

Немалко са хората, които вярват, че печелейки изборите за държавен глава, Джо Байдън ще осигури нормален живот за всички жители на САЩ. В негова подкрепа се изказаха бившите президенти Бил Клинтън и Джими Картър, както и бившия държавен секретар Колин Пауъл.

"Никога не съм си представяла, че на 26 години ще се питам "Как спасяваш едно разбито семейство?". Отговорът е същият като този как се спасява една разбита нация – с любов и разбиране". Това са думите на Джил Джейкъбс, съпругата на Байдън.

А кое е разбитото семейство, за което говори тя? Няколко тежки събития напълно разтърсват живота на настоящия кандидат за президент на САЩ. Байдън се запознава с първата си съпруга Нийла Хънтър на почивка в Бахамските острови, където двамата се влюбват. Малко след това той се мести в Сиракуза, за да учи право в същия университет, в който е Нийла. Двамата се женят на 27 август 1966 г. и се местят в Уилмингтън, Делауеър, където се раждат и трите им деца - Джоузеф „Бо“ Байдън III, Хънтър и Наоми. След няколко години обаче се случва нещо, което преобръща целия им свят.

На 18 декември 1972 г., малко след като е избран за сенатор, съпругата и децата му излизат със семейния автомобил да купят коледно дърво за предстоящите празници. В момента, в който Нийла се включва в движението, колата е ударена от камион. Тя и едногодишната Наоми загиват на място, а Бо и Хънтър, които тогава са съответно на 3 и 4 години, са ранени. Това събитие за малко не го подтиква да се откаже от поста на сенатор, за да се грижи за децата си, но успява да открие сили и да продължи да се катери по политическата стълба.

Байдън се запознава с Джил през 1975 г. на уредена среща от брат му среща. През това време тя се развежда със съпруга си и това, от което най-много се нуждае, е ново начало. Двамата сключват брак през 1977 г., а четири години по-късно се ражда и дъщеря им Ашли. През 2015 г. първородният му син умира от рак на мозъка, което е поредният удар за Байдън. Днес той е успял да премине през загубата на най-близките си хора и въпреки всичко намира смисъл да продължава напред.

"Затова сме готови да поверим страната на Джо, той ще направи за вас това, което направи за нашето семейство - сплоти ни", допълва Джил.

В началото на септември шансовете за победа на Тръмп и Байдън бяха изравнени, но в момента бившият вицепрезидент доминира с рекордна преднина. Сега кампанията е в напреднал етап, а Байдън разполага с повече от 50% от подкрепата на гласоподавателите. Изборите са на 3 ноември, когато предстои да разберем кой ще е новият президент на САЩ.

More Celebrities