Следва

Хейли Бийбър с нова, 22-ра татуировка!

КоронаМИНУС витамин D

Може ли слънчевият витамин да намали риска от заразяване с COVID-19

Health преди 3 години

В последно време се появяват все повече въпроси, свързани със способността на витамин D да се бори с коронавируса. Все още обаче няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението, че приемането на добавки с витамин D може да предотврати заразяването или да помогне за лечението на COVID-19.

Въпреки това, липсата на достатъчно слънце при смяната на сезоните, както и препоръките да прекарваме повече време у дома, оказват отрицателно влияние върху организма. Следователно, допълнителният прием на витамин D може да се окаже благоприятен по време на пандемия.

Какво трябва да знаете за витамин D

Често го наричаме „слънчевия витамин“, тъй като се синтезира по естествен път, когато кожата ни е в контакт с UVB лъчите на слънцето. Той е изключително важен за костите и зъбите и в същото време е мощен имуностимулатор. Освен това има многобройни защитни ползи за организма и дори предпазва от заболявания като множествена склероза, рак на гърдата и артериална хипертония.

Проучвания показват, че около 1 милиард души по света страдат от дефицит на витамин D, дори и по време на месеците, през които има повече слънце. Симптомите за това състояние са хронична умора, болки в костите и ставите, мускулни крампи, както и склонност към инфекции на горните дихателни пътища. Понякога симптоматиката не е достатъчно ясно изразена и трудно може да се забележи проблем, без да бъде направен кръвен тест. Ако дефицитът не бъде възстановен, това може да доведе до повишаване на кръвното налягане, различни сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 или астма.

Как да разберете дали приемате достатъчно витамин D

Както стана ясно, симптомите може и да не са очевидни, затова е най-добре да си направите кръвен тест, чрез който да се установят нивата на витамин D в тялото. Това е най-сигурният вариант, тъй като ще сте наясно дали и колко от него ви липсва, следователно и колко е необходимо да набавите.

Какво е идеалното ниво на витамин D

Препоръчителните стойности на витамин D са между 40-80 ng/ml, обаче всеки човек е различен и тялото му има индивидуални нужди, затова е най-добре да си направите иследвания и да се консултирате със специалист. Лошата новина е, че всичко под 30 ng/ml е недостатъчно, добрата е, че това лесно може да се промени.

Как да увеличите приема на витамин D

Излагането на слънчева светлина остава най-добрият начин да се сдобиете с витамин D. Специалистите съветват това да се случва минимум по 10 минути на ден, въпреки че на хората с по-тъмна кожа им е необходимо повече време да усвоят UVB лъчите. Благоприятните часове за слънчеви бани през зимата са между 11:00 и 15:00, защото тогава ултравиолетовите лъчи достигат най-лесно до кожата.

Друг вариант за набавяне на витамин D е чрез консумацията на храни, които са богати на него. Най-голямо съдържание има в мазните риби като сьомгата и скумрията, в жълтъците на яйцата, различните видове сирена, гъбите, както и в черния дроб. Тъй като по-голямата част продуктите, в които има по-голямо съдържание на витамин D, не са подходящи за вегани, се препоръчва и употребата на хранителни добавки.

Не забравяйте, че преди да предприемете мерки за допълнително набавяне на слънчевия витамин, е необходимо да се консултирате с лекар, защото прекаленият прием също може да доведе до нежелани последици за здравето.

В Редакцията на View Sofia вярваме безпрекословно в полезните имуностимулиращи свойства на витамин D, затова и се доверяваме на следните няколко продукта (защото ги ползваме от няколко месеца):

Натурален Витамин D x11.7 мл, на Jamieson
Вигантол капки 10 мл, на MERCK AG
Витамин D 400 I.U, на Doppel herz

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.