Следва

„How To Forget Your Past Fast“ в КО-ОП този уикенд

Място до прозореца

Проект на международно известната чешка художничка Катержина Шеда ще бъде реализиран в София на 31 октомври и 1 ноември 2020 г. в квартал Манастирски ливади – запад под формата на градска игра с участието на хора от квартала и гражданите на София

Events преди 3 години

На 31 октомври и 1 ноември 2020 г. в софийския квартал „Манастирски ливади“ – запад, ул. „Казбек“ от 10:00 ч до 17:00 ч ще се осъществи художественият проект „Място до прозореца“ на Катержина Шеда. Създаден специално за този квартал, проектът ще се реализира през 2020 и 2021 г. Чрез него художничката кани хората от района и гражданите на София да се включат в акция под формата на градска игра, като споделят идеите и визиите си за промяна и облагородяване на мястото. Манастирски ливади – запад е един от кварталите в София, в който най-вече проличава проблемът с презастрояването; липсата на основна инфраструктура като улици и тротоари, оскъдните зелени площи, отсъствието на публични сгради и детски градини.

Характерно за проектите на Катержина Шеда е работата й с общности най-често под формата на градски игри с участието на голям брой хора. Тя се интересува от всекидневния живот и обстоятелства на дадено място, като се стреми да ги подобри, промени или да ги представи от друга гледна точка. Всеки един от проектите й е вдъхновен от наблюдението върху рутинни, съвсем обикновенни дейности или действителност, върху която художничката намира начин да въздейства. Участниците в нейните акции са хиляди жители на малки населени места, квартали или градове. Те стават герои в истории чрез прости действия, които извършват заедно със своите съседи, съграждани или други хора в ежедневното им обкръжение.

"Място до прозореца": Кога? Къде? Как?:

На 31-ви октомври и 1-ви ноември от 10:00 ч до 17:00 ч хората ще могат да излязат на разходка с кола със семейството или приятелите си, да паркират на някое от освободените места на ул. „Казбек“ в Манастирски ливади – запад, да изберат прозореца с най-неприятната гледка и да нарисуват върху стъклата на автомобила си какво искат да добавят или да променят в това място. Техните идеи и коментари ще бъдат заснети и показани в рамките на изложба в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия през декември 2020 г. Най-добите предложения ще получат награда, а всички идеи ще бъдат публикувани и представени така, че да бъдат видими и разбрани от кмета на София и хората от общината.
Катержина Шеда е реализирала свои проекти по целия свят – от Силиконовата долина в Америка до Чернобил в Украйна. Нейните работи са били показвани в Тейт Модерн, Лондон, Документа в Касел, Венецианското биенале и много други международни платформи и пространства за изкуство. За представянето си в ключовия международен форум за съвременно изкуство Документа 12 в Касел през 2007 г. Катержина Шеда създава проект за квартал в родния си град Бърно, чрез който успява да сближи хората като ги провокира да се обърнат един към друг и да видят общата среда, в която живеят. През 2011 г. художничката кани хората от село Бедроховице в Чехия да се преместят в околностите на Тейт Модерн в Лондон и за един ден да правят същите неща, с които обичайно прекарват почивните си дни.

Целта е хората да погледнат на себе си от друга гледна точка на новото място и да се обединят около общи действия и активности, за които в работните дни нямат време и които сплотяват тяхната общност и разнообразяват живота им. Сред по-новите й проекти е инициативата „Нещо за нещо“ в Норвегия през 2019 г., при която на туристите се предоставя безплатен ербиенби престой в добре оборудвана каравана срещу извършване на някаква помощ или услуга за местната общност.

Проектът „Място до прозореца“ е подкрепен от Министерство на културата в Чехия, Чешки център в София, Столична община, Район Витоша, Софийска градска художествена галерия. Той се реализира по инициатива на Софийска градска художествена галерия – филиал галерия „Васка Емануилова“ и сдружение „Заедно за Манастирски ливади – запад“.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.