Следва

Астрологията повелява: изберете професия според знака, в който попада Медиум цели

Ссстрессс: едно проучване на Huawei за нивата ни на стрес в момента

От научна гледна точка стресът е естествената защита на тялото срещу хищници и опасности. 

Health преди 2 години

Модерният начин на живот, паралелно с всички технологични чудеса, които го правят по-удобен и вдъхновяващ, поставя все по-завишени изисквания в работен и личен план.

Настоящата година прибави допълнителни предизвикателства към хората от цял свят, които обаче се различават в детайлите според специфичната икономическа, културна и епидемиологична обстановка в съответната страна. Навлизайки все по-активно на пазара на смарт часовници, не само за спорт, а за по-осъзнато управление на цялостното ни качество на живот, Huawei инициира много полезно социологическо проучване на IPSOS в 12 държави, сред които и България. 

Не сме изненадани от резултатите, имайки предвид политическата и здравна ситуация в страната ни. Изправяме се пред реалните цифри, за да се втрещим, след което да открием начините да преборим стреса в условията на глобално предизвикателство. 

За България проучването покрива територията на цялата страна с 400 души на възраст между 18 и 55 години, като фокусът е върху основните източници на стрес, промяната на нивата на тревожност през последните месеци и начините ни за справяне.

Нови предизвикателства
Все по-често за стреса се говори като за една от чумите на 21 век, една от основните болести на модерното общество, за която не е намерено работещо решение. Постоянен живот на пълна скорост, натиск от страна на обкръжението - дори от страна на семейството и приятелите, високи амбиции - това са само част от отключващите и натрупващи се фактори на стреса. Последните месеци се асоциират и с нарастваща несигурност в много аспекти от живота, неясно бъдеще, които ни кара да се чувстваме дори по-стресирани и нещастни от обикновено. Благодарение на Huawei, чиято стратегия е да работи за постигане на по-интелигентен начин на живот, имаме по-ясна картина на ефекта от всичко това в България и дори можем да го сравним с други европейски държави.

Защо са нещастни българите?
Щастието е въпрос на субективна преценка, но на конкретен въпрос „Какво ви кара да се
чувствате нещастни“, 42% от българите посочват финансовото си състояние. Следващите
най-често цитирани причини са цялостното качество на живот и качеството на съня (24%), следвани със съвсем малка разлика от трудности в балансирането на личния и служебния живот.

 

Интересно е, че например в Полша водещият отговор е физическата форма (29%), докато в България той фигурира, но в много по-малка степен от горепосочените (17%). Интересно е и друго - текущото финансово състояние като основна причина да се чувстваме нещастни е посочено от над 40% от анкетираните само в две държави - България (42%) и Гърция (45%).

На въпрос, много по-директно ориентиран към стреса - „Кое ви стресира най-много“, 49% от българите отново посочват финансовите проблеми. Разликата е, че при така поставен въпрос, търсещ най-силния стрес-фактор, финансовите проблеми са топ отговор в порядъка на около 50% във всички държави, включително Финландия, а в Гърция е посочен с най-висок дял от 60%.

Следващите по честота отговори в България са цялостното чувство за несигурност, лични проблеми със здравето и такива на роднините. В повечето изследвани държави картината е подобна, макар и личните здравословни проблеми и тези на роднините да са посочвани по-рядко. В Хърватска обаче претовареността със задължения и задачи е много по-често даван отговор, а в Австрия личните здравни проблеми са на едно ниво (35%) с чувството за несигурност, при отново водещ отговор (45%), свързан с финансовите проблеми.

Колко точно сме стресирани и как се променя това?
Към датата на провеждане на проучването - края на август, 67% от българите се определят като силно или умерено стресирани. Въпреки че е доста повече от половината анкетирани и един от най-високите сред 12 държави, това не е най-високият процент в изследването - като по-стресирани от нас се определят в Турция, Полша и Литва, а Сърбия дори минава 80%. В „зелената“ зона - под 50%, попадат Унгария и Финландия.

Обезпокоителен детайл е, че 13% у нас се определят като много силно стресирани. Този негативен показател е още по-подчертан в Сърбия - 20%, и особено в Гърция с цели 32%. Как се е променило нивото на стрес през последните месеци? Във всички държави се наблюдава чувствително повишаване на стреса през последните месеци. В България повишаване споделят 57% от анкетираните, докато при 7% то се е понижило.

Какво се обърка?
Логичният въпрос е какво, според самите хора, се е влошило през последните месеци, което е повлияло на нивото на стрес и цялостното им светоусещане. Ето какво споделят те, като сред отговорите отново се открояват финансовата ситуация, цялостното им качество на живот, качеството на съня и физическата им форма.

Кои са симптомите на стреса?
Стресът се характеризира със съвкупност от много симптоми, не всички от които изникват в съзнанието на хората, дори реално да ги проявяват. В България най-често посочваният (45% от анкетираните) симптом е цялостното изтощение, загуба на енергия и чувство за повишена умора. Впечатляващо висок е процентът (39%) на тези, които споделят за проблеми със съня, както и на тези, които идентифицират нездравословна тревожност - 33%. Други 30% споделят за цялостен спад на интерес и удоволствие от нещата, които правят, което може да е симптом и на депресивни състояния.

Загубата на енергия и цялостната умора са най-често посочваният симптом във всички
държави с изключение на Гърция и Хърватска, където води цялостната тревожност.

Има ли изход?
Повишаването на нивото на стреса през 2020 година не е изненадващо, както и основните
фактори, които допринасят за него. Целта на проучването е да направи следващата
стъпка - да уточни начините, които хората ползват за справяне със стреса, и даде
добра основа за техния анализ, разширяване и обогатяване.

Ето как се справят българите със стреса:

Въпреки доста голямото разнообразие, прави впечатление, че преобладаващо хората се ориентират към пасивни начини - слушане на музика, социален контакт с най-близките, гледане на филми и др. Разходката като начин за разтоварване на напрежението се практикува от почти всички, но редовно я правят по-малко от половината анкетирани. А редовното ходене на фитнес и бягането са посочени едва от 10, респективно 8% от анкетираните. Съответно 29% и 37% практикуват фитнес или бягане „понякога“.

Отговорите на този въпрос показват най-голямо разнообразие сред различните държави,
което е обяснимо с различната култура, климат и цялостна обстановка през годината.
Докато повечето съседни държави, като Гърция и Сърбия например, показват подобна
картина в горната част на диаграмата, при държави от Централна и Северна Европа като
Полша, Унгария, Финландия, Австрия и дори Румъния най-разпространените подходи са
избягване на алкохол и хранене преди лягане и цялостно ориентиране към по-
здравословна диета, както и намаляване на времето, прекарвано онлайн и в социалните
мрежи. И макар интензивният спорт и там да е далеч от топ отговорите, много хора
споделят опити за цялостно увеличаване на физическата си активност по време на деня.

Промяната е в нашите ръце
Промяната винаги започва отвътре и първото - и най-трудно нещо, което можем да
направим, е да променим начина си на мислене и вътрешната нагласа. Паралелно с
всички предизвикателства, които поставя настоящата година, е и това да се обърнем повече към себе си. Приоритетите се пренареждат, но това, което е полезно всички да
осъзнаем е, че трябва да се грижим за своето тяло, мисли и емоции. Нуждите на всеки от
нас са различни, реакциите ни на стреса също, затова и да опознаем себе си по-добре
е първата крачка към това да променим и живота си към по-добро.

Помагат ли технологиите?
Според 56% от българите - да. 56% от анкетираните вярват, че новите технологии и устройства могат да повишат качеството им на живот. 43% вярват в ползата им конкретно за здравето, а 42% - в използването им в борбата срещу стреса. Тъй като качеството на съня се явява един от основните влошени елементи в състоянието на хората, цели 70% споделят, че биха си купили смарт часовник, ако той може да им помогне да опознаят по- добре проблемите със съня си и да го подобрят.


HUAWEI WATCH FIT - разговор по женски за скини-фит треньорите


Новите Watch GT 2 Pro и Watch Fit
Най-новите представители на смарт часовниците на Huawei имат много какво да
предложат в тази посока. С над 100 спортни режима и изключително разнообразие от
спортове, от свръх-интензивни до много по-медитативни, те вдъхновяват притежателите
си да опитат по-редовно практикуване на активни начини за разтоварване. Повишената
прецизност на измерването на здравословни показатели като пулс и кислород в кръвта,
както и на нивото на стрес и фазите на съня, ги правят незаменим партньор в
изграждането на по-добро качество на живота. Те идентифицират множество проблеми
със съня, дават ценни съвети за решаването им, и най-вече постоянно ни напомнят, че
ние сме центърът на своя живот, а той сам по себе си предлага необозримо много начини
да го живеем по-добре във всяка ситуация. 

More Health