Следва

Горчиво вино: и Веселин Маринов с автобиография

Мария Бакалова: дъщерята на Борат, един предизвестен Холивудски триумф

Момичето, което говори с Холивуд на някакъв странен език... 

Movies & TV преди 3 години

24-годишната българска актриса, Мария Бакалова, е новата звезда в приключенията на Саша Барън Коен в дългоочакваното комедийно продължение на "Борат", а именно "Борат 2". 

Изненадващото, защото изобщо не се очакваше в момента, продължение на Borat излиза на екрана днес, като идва направо на Amazon Prime Video.



Първият "Борат" излезе на екран преди 14 години и се превърна в една от най-запомнящите се комедии на съвременното кино. Продуцент, режисьор и актьор в главната роля е Саша Барън Коен, станал известен с предаванията си, в които прави номера на всякакви нищо неподозиращи хора. 

Концепцията накратко - политическа пародия, в която един казахстански репортер попада в САЩ тотално неподготвен, но и крайно необезпокояван от невежеството си. Без никакви претенции за езикова, историческа или етническа достоверност филмът смесва безброй стереотипи за американците и чужденците, а хиперболизацията на случките, в повечето от които не участват актьори, а обикновени хора, прави филма тотален хит. Зрителите или го мразят и намират смешките за откровено глупави, или го смятат за най-забавния филм на десетилетието. 

Новият филм има нескромното подзаглавие: "Доставка на невероятен подкуп за американския режим с цел облагодетелстването на някога великия казахстански народ". За да възбуди нетърпеливо очакване сред зрителите, Коен държи в тайна повечето неща, свързани с новата продукция до 1 октомври, когато пусна първия трейлър.

Съответно вече знаем, че Борат има дъщеря, която довежда в Америка, за да я омъжи за високопоставен политик във Вашингтон. Набелязан за съпруг е вицепрезидентът Майк Пенс. Докато загатнатият сюжет не предлага изненади, мигновено се явява питанката: коя е актрисата редом до Борат, която е в ролята на дъщеря му Тютар и върви успоредно с баща си при изкачването към върховете на американската политика? 

Е, тайната вече е явна - щерката на Борат се играе от младата българска актриса Мария Бакалова. Самата Мария потвърди, че тя е тя, чрез пост в Инстаграм. 

"Точно преди една година цялото това “американско приключение” започна... на шега ... реших в последния момент (както винаги без никаква подготовка) да се избъзикам с “Американската мечта”, 2-3 седмици по-късно бях зверски уплашена, след като ме извикаха на проби в Лондон", пише тя на 11 май.

"Година по-късно, карам карантината с гледка към знака “HOLLYWOOD” в огромна къща и в процес на най-якия и смешен филм някога", продължава Мария в момент, в който очевидно договорът ѝ за конфиденциалност не ѝ е позволявал да разкрива повече за участието си в продукцията.

"Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan" се очаква със завидно нетърпение, а самата Мария е в устата на всички, главно защото участва в повече от противоречиве сцена в лентата, заедно с бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. 

Джулиани, освен бивш кмет, и личен съветник на Доналд Тръмп, е заснет да си взаимодейства с Тютюр в хотелска стая по начин, който някои тълкуват като "неподходящ". 

Любопитството около нашата Мария се нагрява безкрайно, т.к. в първоначалните медийни допускания в ролята е актрисата Ирина Новак. Феновете скоро установяват обаче, че това е псевдоним. Става дума за Мария, нашето момиче, за което ще говори цял Холивуд от днешна дата натам. 

Бакалова е родена на 4 юли 1996 г. в Бургас. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Досега 24-годишната актриса е неизвестна за американската публика. Според данните за нея във филмовата база IMDb, тя е играла в българските филми "Трансгресия" на режисьора Валентин Тодоров и "Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Играе и в новия филм на Ивайло Пенчев "Като за последно", чиято премиера беше по-рано тази година. Участвала е и в телевизионния сериал "Типично", както и в няколко късометражни филми. За ролята си в "Трансгресия" печели награда за най-добра актриса на фестивала в Торонто през 2018 г. Според публикациите на Бакалова в Инстаграм, тя е в Лос Анджелис от януари.

Защо сцената с Джулиани нагнетява дотолкова напрежението? Дегизираният Саша Барън Коен нахлува в стаята, докато младата мацка, представяйки се за репортер, попада в неприлична ситуация с Руди. Саша обявява, че момичето е на 15 и е стара за Джулиани. Не е ясно как точно сцената с Джулиани се включва в сюжета на филма, но тя се появява в САЩ в контекста на движението #MeToo за правата на жените и против сексуалния тормоз. Джулиани отрича да е направил нещо нередно и описва сцената като "поръчков удар" срещу репутацията му.

Макар трейлърът на филма от 1 октомври да изпрати холивудските репортери в търсене на идентичността на Тютар, в България се чу за пробива на Мария Бакалова след участието ѝ в шоуто на Джими Кимъл на 19 октомври, където тя говори на български.

В комичен сегмент от предаването Мария се появява отново в ролята си на дъщерята на Борат и поздравява на български водещия. Публиката избухва в смях, когато тя отговаря с неразбираем за тях дълъг отговор на нашия странен език.  Бакалова разказва за първото си посещение в Америка, а след малко заявява отново на български, че иска "гащите" на Кимъл.

"Ставай, давай ми гащите веднага!", разкрещява се Тютор и заплашително тръгва към водещия. Борат превежда на Кимъл част от това, което всъщност Мария казва, а комичната сцена продължава с предложение двамата мъже да разменят панталоните си.

За американската публика сцената предвизвиква смях основно заради виковете на Бакалова на неразбираем за тях език. Очевидно е за българоговорящата публика, че Барън Коен няма никаква идея, какво говори актрисата, но пък си личи и че между двамата цари добре отработено партньорство.

Поне колкото първият, вторият "Борат" обещава да накара зрителите да се смеят, докато се чувстват неудобно. Със сигурност няма как да не обиди поне няколко милиона души. Излизайки 2 седмици преди президентските избори, филмът заплашва да разклати предизборната надпревара, засягайки теми като сексизма, расизма и корупцията във властта.

И дори да не успява да се омъжи за вицепрезидента Пенс, с ролята си в "Борат" 2 Мария Бакалова прави страхотен удар в друга легендарна американска точка - тази на екранния успех - Холивуд.

В рецензията си за The Independent, филмовият критик Кларис Лоури нарича Borat 2 "изненадващо точно представена Америка тук и сега“. В който сценарий нашата Мария блести като диамант. Радваме се!

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 3 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.