Следва

Истории от живота: Одри Мънсън, момичето-статуя

Култура под карантина: Рут, Деян, Рени, Огнян и Рикардо за това колко ни остава, преди да оскотеем съвсем

Обедняването на ума и духа е пагубно

All About Life преди 3 години

Рикардо Мути, най-известният диригент в света, наричан „кралят на вердиевите диригенти“, твърдо заяви, че не е съгласен с решението на италианското правителство да затвори театрите, кината и концертните зали в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

79-годшиният италиански диригент опитва да вземе съдбата на изкуството, италианското, но и световното, в свои ръце, като на висок глас, в отворено писмо до премиера Конте изрази тревогата и недоволството си от мерките срещу пандемията. Писмото на Мути до Джузепе Конте бе публикувано в Corriere della Sera този понеделник.

В обръщението си маестро Мути подчертава, че по време на глобална кризисна ситуация обществото се нуждае от "духовна храна", от музиката и театъра, за да не се „превърне в нещо грозно“. Той смята, че музикалните и театралните представления не са „излишни“, както смятат държавните служители, а също и че твърдение от този тип говори единствено за „невежество, липса на култура и липса на чувствителност“.

Едновременно с призивите на Рикардо Мути, близо 80 000 театрални мениджъри, режисьори, актьори и писатели подписват онлайн петиция, за да се обявят против затварянето на културните институции. Певецът Андреа Бочели също е в челните редици на негодуванието. 

Вчера, 27 октомври, Рикардо Мути получава отговор - писмо с отрицателен отговор от италианския премиер. Джузепе Конте обяснява, че решението е взето, не защото културният сектор се смята за „излишен“ в сравнение с останалите, а поради това, че той пряко допринася за разпространението на вируса сред хората.

Конте успокоява, че никой няма намерение да се отказва от културата. „Нуждаем се от храната, която получаваме от тези дейности… Нашето духовно измерение не би могло да оцелее без това преживяване“, се казва още в писмото.

Миналата събота Corriere della Sera сподели информация, че прочутият оперен театър "Ла Скала" в Милано е затворен, след като девет хорови певци и трима членове на оркестъра са с положителни тестове за коронавирус.

На артистите в България също им се налага да се „борят за оцеляване“ заради рестрикциите, наложени от правителството. Театър „София“ и Народният театър отменят част от представленията си, а Театър 199, Музикалният театър и врачанският Драматично-куклен театър са затворени.

Заповедта на Министерството на здравеопазването от 27 октомври разпорежда всички културни и развлектелни мероприятия да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито при спазване на дистанция от 1,5 м и задължително поставяне на защитни маски. Тези мерки остават в сила до 12 ноември.

На 25 октомври се чества Световния ден на операта, който у нас не бе отбелязан, както подобава, а чрез лайв стрийм във Facebook и YouTube. В Софийската опера и балет са отменени всички спектакли до 8 ноември, а тези в Държавна опера Пловдив няма да се представят на сцена до 10 ноември. Държавна опера Бургас остава затворена до 13 ноември или до второ нареждане.

По-рано тази година Стивън Кинг изясни колко важна роля играят творците в живота на хората, особено по време на пандемия. В публикация в своя Туитър акаунт писателят отбеляза следното: „Ако смятате творците за ненужни, опитайте да прекарате карантината без музика, книги, поеми, филми и картини“.

Освен че мерките оставят стотици артисти без работа, те оказват влияние и върху социума. Ние, в Редакцията на View Sofia, сме напълно съпричастни с проблема, затова и се обърнахме към някои от най-успешните родни професионалисти с въпроса: Колко дълго да може да издържи обществото без тази „духовна храна“, преди да се превърне в „нещо грозно“, по думите на местро Мути?

Рени Врангова, актриса:

Няма да се случи. Винаги ще има “ духовна храна”. Тя е навсякъде. Трябва само да я откриваме и да сме ненаситни. Вярвам в това! Тези хора, които нямат нужда от нея, отдавна са се превърнали в “ нещо грозно”.

Огнян Драганов, директор на Държавна Опера Стара Загора:

Културните продукти, изкуството, са висша форма на рефлексия и оценка на света около нас. Ако хората престанат да ги "консумират" ще настане глад смъртоносен за човечеството, същият, като този от липсата на храна, защо той ще разгради генетичния ни код, който ни различава от животните.

Рут Колева, певица:

Като човек на изкуството, много тежко засегнат от ковид-19 кризата (тази година ми отмениха 3 турнета в Азия, Европа и САЩ) мога да кажа, че трябва да преглътнем егото и нуждите си и да почакаме. Според мен обществото трябва да се зареди с търпение, като във всяка една друга нормална държава и да изчака кризата да мине. В Ню Йорк затвориха Бродуей и операта до септември 2021. Концерти няма. Това е с цел да бъдем толерантни към по-слабите и уязвими хора в нашите общества. Храната за душата може да почака, а и със сигурност по този начин доста ще ни се услади след като премине всичко.

Деян Донков, актьор:

Първо, не съм сигурен колко процента от българското общество има нужда от така наречената „духовна храна“, защото много от тях са свикнали да получават само телесни наслади в чалга клубовете. Но пък има и хора, които обичат да ходят на театър. Що се отнася до изкуството, човек може да рисува картини от вкъщи и да получава наслада от рисуването, а зрителите могат да ги видят и след векове. Музиката също може да се слуша, макар, че на живо е друго. А театърът много лесно може да загине. По моему в България отдавна е настъпил културен геноцид спрямо всички изкуства. Вече всички театри се превръщат в халтураджийска сцена, за да обслужват нагоните и вкусовете на публиката, което не е добре. Добре е, когато накараш публиката да се събуди от този летаргичен сън, в който сме изпаднали. 

Изслушайте пълния аудио запис с гласа на Деян Донков на линка горе. 


 

More All About Life