Следва

Адел: "Вече не плача-потя се"

Истории от живота: Одри Мънсън, момичето-статуя

Тя е първият супермодел в света, цял Ню Йорк й отдава почит, после прекарва 64 години в лудница...

Celebrities преди 3 години

Със сигурност всеки, ходил в Ню Йорк, е забелязал изящните статуи, изобразяващи американската Венера. Благодарение на изящната си фигура тя става муза на не един или двама артисти. Президентът Уилям Тафт я нарича "въплъщението на Америка".

Става дума за първия супермодел в света - Одри Мънсън. Не само, че образът ѝ вдъхновява повече от 50, главно скулптурни, произведения на изкуството, тя е и първата актриса, която се съблича чисто гола на Бродуей.

Одри Мънсън е родена в Рочестър, Ню Йорк, през 1891 г. До навършването на 8-годишна възраст живее с родителите си, които се развеждат, тъй като баща ѝ Едгар има връзка с друга жена. Такова събитие не е обичайно за онези времена, затова с майка ѝ Кити напускат дома си и се местят в Провидънс, където живеят в бедност.

Малката Одри обаче силно мечтае да стане актриса, за да придобие популярност и да има възможността да издържа майка си. Тя расте стройна и красива, всички наоколо забелязват това, постепенно Кити придобива сигурността, че може да се превърне в секс богиня и да носи прилични приходи в семейството.

През 1906 г. двете с майка си заживяват в Ню Йорк. Точно там, на Пето авеню, фината като струна Одри е забелязана от фотографа Феликс Бенедикт Херцог. Става случайно, Херцог почти се сблъсква с момичето, загледано жадно във витрината на магазин. Това неочаквано събитие прави така, че Мънсън да започне редовно да позира за редица артисти, един от които е популярният скулптур Изидор Конти. Одри става негов модел, след като изпълнява единственото условие на твореца - да му позира чисто гола, разбира се, с професионални намерения.

Тийнейджърката има пълната подкрепа на майка си и въпреки пуратинските норми на времето, скоро се съблича все по-често и все по-уверено. Мънсън се превръща в изключително популярен модел, различни именити артисти се редят на опашка, за да я изобразят.

Днес нейните префинени голи (и понякога облечени) статуи са във фонтана пред хотел Плаза, върху моста Манхатън, пред обществената библиотека на Ню Йорк, както и на още много места, които са отбелязани на карта, отпечатана в книгата „Проклятието на красотата“ на Джеймс Боун, която разказва невероятната история на Мънсън.

През 1915 г. Одри заминава за Калифорния, за да изгрее като звезда във филмовата индустрия. Благодарение на все по-нарастващата ѝ популярност, Холивуд и Бродуей не могат да изпуснат възможността да привлекат Мънсън в продукциите си. Тя взима участие в неми филми и пиеси, в които играе себе си, а именно скандален модел.

Одри съблича дрехите си за филма „Вдъхновение“, който се смята за първия непорнографски филм с гола жена. След това се снима в още три ленти, но тъй като голите сцени не пасват на моралната обществена нагласа, много киносалони спират излъчването им. По тази причина тя се завръща на Източното крайбрежие и започва да се среща с богати мъже в Ню Йорк, сред които и сребърния наследник Херман Оелрихс-младши, по това време вероятно най-богатият ерген в Америка.

Въпреки крехката си възраст, Одри се държи като пораснала жена, която не си позволява да мълчи, въпреки че дебютира в нямото кино. Нейната позиция спрямо правата на жените, които се занимават с изкуство, е категорична и тя се превръща в главно действащо лице в борбата за техните права. През 1919 г. госпожица Мънсън пише писмо до държавния департамент на САЩ, в което твърди, че Херман Оелрихс-младши е съпричастен на прогермански заговор, заради което е изгонена от филмовата индустрия.

Мънсън е непримирима с факта, че сексизмът властва в артистичните среди и по тази причина през 1921 г. пише серия от 20 материала за популярното списание The New York American, в които не се страхува да разкрива тайни от артистичната кухня, например за крайно неравностойното заплащане на мъжете и жените модели и актьори. За съжаление и поради характера си, и поради елемента на нетипичност в поведението и занятието ѝ, Одри се забърква в много интриги, които нанасят невероятно тежки поражения в живота ѝ.

С майка ѝ за известно време живеят в пансион в Ню Йорк, а техен хазяин е възрастния лекар Уолтър Уилкинс, който се влюбва в младия модел. Наемодателят пребива съпругата си Джулия до смърт с оловна тръба, тъй като иска да се ожени за Одри. Въпреки че отрича между тях да е имало каквито и да е любовни отношения, младата Мънсън за кратко заживява в Канада. През това време в медиите не спират да публикуват материали по темата. Цялата тази публичност съсипва кариерата на Одри.

През 1922 г. Мънсън разказва, че един от най-големите продуценти на Бродуей влиза в съблекалнята ѝ преди представление и се опитва да я изнасили. За щастие Одри успява да се измъкне, но още на следващата сутрин разбира, че пиесата няма да се играе повече. След случката предложенията за работа изтъняват дотолкова, че почти секват.

В края на същата година Одри има репутацията на „някога известния модел на художници и артисти“. Донакъде причината за това е и променящият се вкус на американското общество, на което звездата на Златната ера просто спира да бъде любимка.

За да не останат гладни, Одри и майка ѝ се местят в Сиракуза, където продават кухненска посуда от врата на врата. Мънсън започва да работи и като сервитьорка в долнопробно заведение, малко след това започва да проявява признаци на психично разстройство. Променя името си на Баронеса Одри Мери Мънсън-Мънсън и прави опит за самоубийство.

Мънсън започва да смята, че за проблемите ѝ са отговорни евреите и дори се обръща към парламента с молба да бъде създаден закон, който да я защити при евентуално нападение от евреи.

На 40-тия ѝ рожден ден майка ѝ я изпраща в държавната психиатрична клиника в Сейнт Лорънс в Огденсбург, където бившият модел и актриса прекарва останалите 64 години от живота си. Тя умира през 1996 г. на 104-годишна възраст, а по ирония на съдбата жената, чиито скулптури красят десетки сгради в Ню Йорк, е погребана без надгробна плоча.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 14 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 11 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.