Следва

Озвучете роля в "Семейство Адамс 2“ и спечелите $2 000

Романтиците обичат концептуализма - Свилен Стефанов

3 ноември – 6 декември, 2020; вернисаж: 3 ноември (сряда), 17:00 – 19:00 ч.

Events преди 3 години

Изложбата на Свилен Стефанов съдържа изцяло нови или непоказвани у нас работи и представлява нещо като финал на негов отчетлив период, продължил повече от десетилетие. Този автор е преминал през много различни дейности и периоди. Той е изкуствовед и професор по история на изкуството на ХХ век в НХА, а като художник още в началото на 90-те преминава през минималистичен период, а после с група XXL се занимава с много широк спектър от дейности – от неоконцептуализъм до неоекспресионистична живопис. Но още от края на 90-те Свилен Стефанов се обръща към живописта.


Свилен Стефанов, "И им кажете, че аз имах прекрасен живот", 2019, м.б., платно, 90х205 см.

Посланията в тази изложба най-често са лишени от логика. Кои са романтиците и кои концептуалистите? Странна е и появата на жанра „историческа живопис“, който днес сякаш е изчезнал, но тази изложба съдържа платна като „Тайните оръжия на Фердинанд“ или „Последната снимка на футуристичната армия“.


Свилен Стефанов, "Великата красота и последният от пърформансите", 2019, м.б., платно, 90х205 см.

В тези картини самоубийци съжителстват с извънземни, красивото е пронизано от трагичното, героичното е смазано от идиотското. Това не е точно сюрреализъм, а по-скоро напрежение между подчертано богатият и подкупващ окото живописен език и абсурдите в мисловните полета на съвременния човек. В изложбата присъстват много скрити значения, идващи от историята на изкуството, философията, литературата и музиката.


Свилен Стефанов , "Onanism Macht Frei", 2019, м.б., платно, 90х205 см.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.