Следва

Романтичната история на Менабили - мистериозният замък от „Ребека"

Многолик фестивал в музея "Борис Христов"

Фестивалът „Музиката с много лица“ се открива на 30 октомври в Музея „Борис Христов“ с концерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков „Звук и цвят, музика и образ"

Events преди 3 години

От 30 октомври до 23 ноември 2020 г. Музеят „Борис Христов“ събира около 40 творци от различни поколения и с различно артистично амплоа, обединени в 13 събития.

Вдъхновение на фестивала е убеждението на великия Борис Христов, че „изкуствата не плават сами“ , че всяко от тях умножава силата си, когато е част от цялото „ято от изкуства“.

Идеен трамплин на фестивала е и педагогическата всеотдайност на Борис Христов в неговия стремеж да предава знанията си на младите таланти и да ги подкрепя.


Борис Христов

Изхождайки от тези две опорни точки Музеят „Борис Христов“ привлече авторитетни изпълнители-музиканти. Даде им свободата сами да определят начина си на участие: като творци, които представят многото си дарби в различни изкуства и ги сливат в една изява; или като ментори, които са готови да се представят на сцената съвместно с млади таланти, обединени чрез общ репертоар.


Музей "Борис Христов"

Някои от зрелите изпълнители се включват и в двете направления на фестивалната програма. Така можем да ги видим в различни роли по време на празника: като автори на музика, като интерпретатори на различни инструменти, като актьори и танцьори, като художници, сценографи, ражисьори и като педагози.

Но преди всичко те са музиканти, които със своите изяви разширяват представата за спектакловост и извеждат фигурата на музиканта от неговата изолираност и съсредоточеност единствено върху партитурата.

Така фестивалът представя многото лица на отделния изпълнител, но и многообразни жанрови проявления: класически концерт, камерна опера, музикален моноспектакъл, концерт-изложба, музикално танцов спектакъл...

Някои от участниците:

Мариана Цветкова – ученичка на Борис Христов, и Владимир Маринов въвличат в разнообразния си репертоар двама млади изпълнители - Мария Павлова и Владимир Бурянов - във вечер на шансона и сарсуелата. В друга вечер също Мариана Цветкова разгръща своя актьорски талант в музикалния моноспектакъл на Левена Филчева „Интервю с Мария“ – премиера.

Пламен Бейков – също ученик на Борис Христов – представя режисьорските си и сценографски идеи в камерната опера „Човешкият глас“ на Пуленк, а в програмата „Малка барокова вечеря за баща и син“ представя резултата от системните занимания с талантливия си син Георги Бейков в дългия период на изолация. Фестивалът привлече за участие и друг ученик на Борис Христов – Живко Желев, който ще инкрустира в музикалната си програма цяло фото-приключение по време на неговите круизни пътешествия по света. Георгиос Филаделфевс представя умението си да бъде и вокален изпълнител и артист в необичайната интерпретация на „Човешкият глас“, а в друга вечер е превъплощението му в ролята на пианист, клавирен педагог на талантливите Виктория Петкова и Никола Петков и като композитор. В този съдържателен контекст се вписват и изявите на Венцислав Диков, за когото музиката винаги е вървяла ръка за ръка с изразяването чрез боите и четката. Спектакловата форма на изява е характерна и за формацията на вокалните изпълнителки от „Bella Voce“, за които стилът в съчетаването на пеенито, актьорската игра и танца е издигнат в култ. Рада Тотева намира в камерната опера „Пимпиноне“ повод да представи и да си партнира с баса Велислав Нинов.

Ангелина Манчева също влиза в тройна роля – на оперна изпълнителка, на цигуларка и на партньор на сцената с младия бас Любен Байчински. Сопраното Гиргина Гиргинова избира бароковото музикално наследство, за да импулсира сценичната изява на пет вокални изпълнителки, с които задълбочено се занимава. Професор Милена Моллова, на която тази година празнуваме голяма годишнина, във фестивала „Музиката с много лица“ представя двама млади изпълнители - Анжела Тодорова и Мирослав Христов. Те вече имат богата колекция от лауреатства и от репертоар за четири ръце заедно със своята преподавателка.
В концертите са включени първокласни акомпанятори като пианистите Божена Петрова, Боряна Ламбрева, Милен Станев, Стефан Врачев, Йосиф Герджиков, Снежана Абрашева и Галина Апостолова.

Това е първият по рода си фестивал на Музея „Борис Христов“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

При извънредните обстоятелства и при спазване на препоръчителните мерки за неразпространение на COVID 19 Музеят „Борис Христов“ не прекъсна традицията и със собствени средства през май-юли проведе своя XVI фестивал на изкуствата „Борис Христов“ в

Градината на дома на великия артист, педагог и дарител.

Ограниченият брой места налага достъпът до фестивалните събития да е с предварителни заявки за билети на тел. 0879 889324 или 0879 889 326.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.