Следва

Аз съм пътят, и истината, и животът: моментът, в който 3-годишно момиченце бе извадено от руините в Измир

Големите любовни истории: принцеса Маргарет и Питър Таунсенд

Ромео и Жулиета на кралското семейство...

Love преди 3 години

Ако сте гледали The Crown, вече познавате трагичната история за първата любов на принцеса Маргарет от първия сезон на сериала. Малката сестричка на кралица Елизабет води вълнуващ и разтърсващ живот, изпълнен с много скандали и силни емоции, както и една истински драматична любов в лицето на разведения военен Питър Таунсенд.


Зад кулисите: Хелена Бонъм Картър a.k.a Принцеса Маргарет


Тя е интригуваща личност с нетипичен образ и характер за принцеса - буйна, инатлива, любителка на забавленията и с остро чувство за хумор. Маргарет и Питър се срещат за пръв път, когато тя е едва на 14, а той - на 30. Военният кандидатсва за пост при баща й - крал Джордж VI, а от дневника му разбираме, че в онзи момент не се впечатлява особено от “14-годишното девойче“.


 Кой, къде и как: "първата срeща" на 5 кралски двойки


Таунсенд започва работа за крал Джордж VI, няколко години по-късно двамата с втората дъщеря на краля имат близка среща отново и става ясно, че мнението на Питър относно принцесата е тотално променено. В съкровения си дневник той я описва с думите: Тя е момиче, надарено с необичайна, натрапчива красота - със стройна фигура, големи красиви синьо-лилави очи и нежен прасковен тен на лицето. Може да те накара не само да се превиваш от смях, но и притежава онази проницателност, докосваща те дълбоко в сърцето".  Очевидно Маргарет вече не е 14-годишно момиченце, а пораснала дама, която постепенно се влюбва лудо в Питър.

За началото на отношенията им не се знае много. В биографията на принцесата “Ma’am Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret“, авторът Колин Браун твърди, че Таунсенд и Маргарет излизат заедно още през 1947 г., когато Маргарет е само на 17 години. Питър я придружава до Белфаст, Северна Ирландия, пътува с кралското семейство на тримесечното им кралско турне в Южна Африка, където официалната му работа е да се грижи за малката сестра на бъдещата кралица. „Ние се събуждахме заедно всяка сутрин в тази прекрасна страна, беше прекрасно време“, спомня си принцесата и добавя: „Тогава наистина се влюбих в него.“

 

Двамата се сближават още повече в края на 1952 г. По онова време Питър, който е разведен с предишната си (невярна) съпруга, е адютанд на кралицата и прекарва много време в двореца и точно това предопределя развитието на отношенията му с Маргарет. Двамата стават наистина много близки приятели, особено покрай смъртта на крал Джордж VI, когато Питър се превръща в емоционална опора за принцесата, помагайки й да преодолее скръбта от загубата на баща й.

До един момент връзката им остава анонимна, но с времето близостта между Маргарет и Питър започва да се усеща в двореца. Влюбените не успяват да скрият погледите и усмивките, които си разменят и скоро започват да се разпространяват слухове и клюки в кралския двор. Край на догадките се слага в деня на коронацията на Елизабет през 1953-та. Тогава Маргарет, въпреки медиите и множеството около грандиозното събитие, без притеснение маха пух от униформата на Таунсенд, нежно шепнейки му нещо. Това потвържава твърденията, че тя и 16-години по-възрастният Питър имат интимни взаимоотношения. Новината се разчува из цяла Англия и те решават, че е крайно време да обявят публично връзката си. Маргарет очаква вестта да бъде приета добре, въпреки голямата разлика във възрастта. Уви, тези й желания не се оправдават. 

Да, британското общество е във възторг от новата двойка, но парламентът не е очарован. Твърди се, че връзката им накърнява имиджа на Великобритания, особено ако Маргарет се омъжи за разведен мъж. Всъщност се оказва, че за да може да се скючи този брак, кралица Елизабет трябва да даде одобрението си, защото сестра й все още няма навършени 25 години и няма право да вземе решението сама. Лилибет се оказва в доста сложна ситуация, срямо поста си като глава на църквата, според която подобен “нечестив съюз“ между младо момиче и разведен мъж е недопустим. За да поуспокои нещата и да даде време на сестра си да обмисли добре ситуацията, Елизабет изпраща Питър като военно аташе в британското консулство в Брюксел.

Идеята е тази насилствена раздяла да сложи край на любовта между Маргарет и Питър, но далeчното разстояние не успява да потуши пламтящите помежду им чувства. През 1955-та Питър се завръща в Лондон с надеждата двамата да могат да се венчаят, но парламентът все така не отстъпва. Принцесата е заплашена, че ако реши да се омъжи за любимия си, ще й бъдат отнети всички кралски права и привилегии, наследството й и правото да живее със семейството си. Всичко това е немислимо за Маргарет и не подлежи на обсъждане. На 31 октомври 1955 г. с огромна тъга тя обявява, че годежът й с капитан Питър Таунсенд няма да се състои. В изявление, прочетено по радиото на Би Би Си, Маргарет казва: Наясно съм, че ако се откажа от правото си на наследяване, е възможно да сключа граждански брак. Но, знаейки ученията на църквата, че християнският брак е неразривен, и съзнавайки своя дълг към общността, реших да поставя тези съображения пред всички други.“

Това е болезнен удар и за двамата, но раздялата им е факт. След края на връзката им Питър се жени за Мари-Люс Ямагне през 1959 г., но бракът завършва с неприятен развод. Година по-късно Маргарет се жени за Антъни Армстронг-Джоунс, известен като лорд Сноудън. Той е първият “обикновен човек“, който става част от кралското семейство, живеят заедно дълго време, имат две деца, но се разделят през 1978 г... В крайна сметка, принцесата така и не намира щастие в любовта. Питър умира през 1995-та, Маргарет - през 2002-ра ...  Колко ли различни щяха да са нещата в кралското семейство, ако развоят на събитията бе друг, питаме се...

More Love