Следва

20 години специалност МОДА

Романтичната история на Менабили - мистериозният замък от „Ребека"

Точно както проклятието на впечатляващата с размерите си къща в Мандърлей тегне върху втората г-жа де Уинтър, така и замъкът Менабили, който е неин прототип, обсебва талантливата писателка Дю Морие и тя прекарва значителна част от живота си там след публикуването на романа й  

Books преди 3 години

„Снощи сънувах, че отново отивам в Мандърлей...". Неслучайно английският литературен канон повелява именно изречение от подобен тип да отваря пътя на читателя към мрачната и същевременно притегателна като магнит загадка, в чийто център авторката Дафни дю Морие ситуира просторната селска къща, която има повече от осезаемо присъствие в романа й „Ребека". В действителност тя присъства във въображението на втората г-жа де Уинтър почти като жив герой, който я преследва заедно с духа на предшественичката й Ребека от едноименната творба. В момента нашумяла особено много с екранизацията на Netflix.  


Къщата Менабили

Не е никак изненадващо, че съществува реален и вдъхновяващ прототип на къщата в Мандърлей и Дю Морие го познава съвсем отблизо, тъй като това е собственият й дом в Корнуол, Менабили. Тя се мести да живее там по забележително романтичен начин. По време на посещението си в градчето Фоуи през 1926 г., тя се натъква на къщата, докато се разхожда в гората, намирайки я разположена сред вековни дървета, а до нея води широк и утъпкан път, подобен на този, за който тя разказва, описвайки Мандърлей. 


Дафни дю Морие с децата си, Крисчън, Теса и Флавия в Менабили

Скоро романистката бива изцяло погълната от стигащото до истинска мания желание да заживее в това забравено от Бога имение, и скоро го прави. Именно това я вдъхновява да пресъздаде обитаваната от призраци къща в Мандърлей, която страховито хвърля дългата си сянка върху втората г-жа де Уинтър, както и върху самата Дю Морие.


Дафни дю Морие пред Менабили

Наистина, едва след публикуването на „Ребека", екранизиран впоследствие от Алфред Хичкок, тя сбъдва желанието си. Докато изследва къщата, авторката открива, че е построена от семейство Рашли, което все още я притежава. През 1943 г. Дю Мюрие успява да ги убеди да я наеме и се премества там със съпруга и двете си деца, оставайки в продължение на 26 години, докато договорът за наем не изтича. Разказват, че е можела да остане и още, ако наследникът на сем. Рашли не изявява желанието си да се нанесе вместо нея там.


Дафни дю Морие на сълбището в Менабили

Построена през 1580-те години от Джонатан Рашли, родоначалник на фамилията, внушителната постройка е разширявана и обновявана отново и отново през поколенията, всяко от което оставя свой отпечатък. Със своите обрасли градини и криволичеща дълга алея с изглед към къщата, тя със сигурност има ключово присъствие не само в „Ребека", но и в цялото творчество на Дю Морие. От нея тя черпи вдъхновение, създавайки „Кралете на генералите" по време на Гражданската война в Англия, след като става ясно, че в избеното помещение на къщата са открити зазидани човешки скелет и чифт обувки „Кавалер".

More from View Sofia

Кендaл Дженър a.k.a диско русалка на афтърпартито на Оскар 2023

Celebrities преди 1 година

Кендъл Дженър пристигна на Vanity Fair афтърпартито на Оскари 2023 като парти русалка в диско стил. Избраната за реализирането на идеята рокля е ретро Jean Paul Gaultier - блестяща дреха със златно-бронзови "люспи", измайсторени от фини мъниста. Оригиналната "русалка" бе представена на ревюто на дизайнера Пролет 2008 

Същата, но по-млада: Жерар Пике с новата приятелка, май бременна

Celebrities преди 1 година

Тя прилича като две капки вода на Шакира, бившата любима на Жерар Пике и майка на двамата му сина, само че е по-млада от нея, ако трябва да сме точни, с точно 22 години. 35-годишният футболист се показа с приятелката си Клара Чиа Марти.  

More Books