Следва

Премиера - "Възраждането на Парадайс" на National Geographic

20 години специалност МОДА

10–27 ноември 2020, галерия Академия

Events преди 3 години

Изминаха 20 години от идеята до резултата. През 1999 година се осъществява първият прием на студенти за обучение в новооткритата специалност „Мода“ в най-старото училище за изкуства в България, което е със 120-годишна история – Национална художествена академия. Сформирана е катедра от дизайнери и художници, които да развиват и предават професионалните си познания, да споделят своите успехи и опит.

Във философията за изграждане на дизайнерско мислене на студентите е заложено изграждането на гъвкава система за непрекъснато актуализиране на програмата, като фокусът е върху създаване на необикновен, новаторски продукт на модния дизайн, като се остави настрана рутинното мислене.

В корените на обучението по „Мода“ са заложени академичните традиции, съчетани със съвременния поглед и развитие на визуалните изкуства, медии и дизайн. Изграждането на фундаментална връзка между изкуство и мода, в основата на което са заложени креативното и практичното мислене както и с помощта, ръководството и напътствията на преподавателите от специалността, всеки студент успява да развие собствения си талант.

Участието в изложби, конференции и симпозиуми, наградите от международни конкурси, както и създаването на успешни модни брандове на дипломираните студенти са доказателство за конкурентноспособността на кадрите от специалността.

За отбелязване на годишнината в галерия Академия могат да се видят реализирани проекти на студентите през годините, както и каталог, в който са представени основните дисциплини, водещите преподаватели и възпитаници на катедрата.

Проектът на катедра „Мода“ се финансира по програмата за научната и художествено-творческата дейност на НХА.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?