Следва

Списание Едно издаде книга Събрани съчинения и събития

Алън Гинзбърг, Вой

Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от „Вой и...

Books преди 14 години

Няма поет в американската литература след Уолт Уитман, чиято книга да се е продала в по-голям тираж от „Вой и други стихотворения“ на Алън Гинзбърг.

Макар и да не е получавал престижни литературни награди, Алън Гинзбърг преди смъртта си беше най-известният жив американски поет. Алън Гинзбърг е роден на 3 юни 1926 г. в Ню Джързи, недалеч от Манхатън.

Учи в престижния Колумбийски университет, след което скита из Америка и по света, работи в търговския флот, като мияч на съдове, в редакция на списание.

Събира се с Уилям Бъроуз и други звезди на битническото поколение. Гинзбърг е прототип на герой в култовия роман „По пътя“ на другия прочут битник и негов приятел – Джек Керуак. Издава първите си книги през 1956 г. в „Сити Лайтс“, издателството на поета Лорънс Фърлингети в Сан Франсиско, с предговор на големия поет У. К. Уилямз.

За тази книга Гинзбърг е даден под съд за „неморално“ съдържание. Но съдебният процес само подсилва славата на младия поет, който се превръща в политическа фигура. По-късно е икона и на хипи поколението, на контракултурата от 60-те.

Той понякога изпълнява стиховете си със собствен съпровод на странни инструменти или заедно с Боб Дилън или Пол Макартни.

„Първата мисъл – най-добрата мисъл“, т.е. „джазовата“ спонтанност – това е основният поетически принцип на Алън Гинзбърг. До края на живота си (1997 г.) поетът преподава в будисткия институт „Наропа“ и живее в скромен апартамент в Манхатън, Ню Йорк.

Превод: Владимир Левчев
Издава: Колибри
Двуезично издание
Цена 18 лв.
 

More from View Sofia

More Books