Следва

Street Style вдъхновения: Кая Гербер

Краят на инфлуенсърите? В рекламните кампании на марките отново снимат култови звезди

Вече не искаме като блогърите, искаме пак като звездите 

 

All fashion преди 3 години

Миналата седмица, с разлика от няколко дни, Miu Miu и Marc Jacobs представиха новите си рекламни кампании. Miu Miu - на пролетната колекция 2021, Marc Jacobs - на есенно-зимната 2020. Подходът към снимките е достатъчно различен при двата бранда, все пак те са доста различни като модни прийоми, послания и цели, съответно първата е стилизирана от легендарната Кейти Гранд, която току що напусна собственото си списание Love, и снимат Мерт Алас и Маркус Пигот.

Над втората работят пионерите на модната революция Лота Волкова и фотографът Шарна Осбърн, прочута с напълно неповторимите си lo-fi-кадри, които започнаха да се появяват в списанията преди няколко години с голям успех.

Обичайният подход на тези стилисти и фотографи обикновено е забележително различен, този път обаче, буди удивление почти идентичният им минимализъм: и за двата бранда виждаме моделите просто да позират в дрехите на цветен фон. Фокусът не е върху антуража, а върху героя. Марк снима в кампанията Кайли Миноуг, а Миуча - Ким Бейсингър, Клои Севини, звездата в предстоящия сезон на Нетфликс-сериала "Короната" Ема Корин и още неколцина актриси. Високият звезед статус на тези героини е не само подчертано общото в двата рекламни подхода, това е и безусловен символ на времето.


Ким Бейсингър в рекламната кампания на Miu Miu

Разбира се, видяното съвсем не е нещо ново: звезди и известни хора - посланици на брандовете, и преди се снимат редовно в рекламите, като в периода 2000-2010 са основен двигател на продажбите в индустрията. Поради причината, че въпросният двигател неуморно работи, водейки до константен ръст в продажбите. Марките съответно са готови да платят грамадни суми, за ди си осигурят желаното рекламно лице. Дори и тези, за които почти можем да се закълнем, че нямат нужда от реклама. Цифрите, разбира се, рядко се анонсират, но все пак за някои от тях имаме информация - така например, през 2006-та Чарлийз Терон взима 200 000 долара за това да се появи на червения килим на "Златен глобус" с бижута на Chopard. В интерес на истината, този ход се оказва повече от оправдан - показаните върху шията и ръцете на красавицата бижута (комплект с цена 50 000 долара) се изчерпват мигновено (очевидно към статута на звезди преди 14 години сме се отнасяли с далеч по-голям респект, отколкото днес).

През 2015-та пък, Джесика Пастър (стилистката на Кейт Бланшет и Емили Блънт) разказва, че клиентките й могат да получат до около 250 000 долара за една поява на официално събитие от международен мащаб. 


Кайли Миноуг в рекламната кампания на Marc Jacobs

Какво тогава е забележителното във факта, че Miu Miu и Marc Jacobs излизат с кампании със звезден състав? Все пак, известните личности не са изчезнали от модните радари, а комбинацията звезда - харесван бранд, винаги е причинявала маркетингова буря около марката. Това е така, безусловно. Но нека си припомним, кой напоследък се превърна в златната кокошка за крупните фешън брандове? Тези, които през 2010-те дори не можеха да мечтаят да седят на първи ред на шоу на Chanel, например, а именно блогърите, по-късно назовани с модната дума "инфлуенсъри". В средата на 2010-те години, именно те се превърнаха в най-желаниет гости на всяко по-джиджано мероприятие, съответно започнаха да попадат в рекламните кампании на важни марки. Причината е проста - успяваха да продават, при това добре.  


Киара Ферани 

С течение на времето започна да се изяснява, че инфлуенсъртие далеч не са така идеални, както изглежда на пръв поглед. Огромното количество последователи накара при много от тях да се размият границите на приличното. Дори силно влиятелни хора от индустрията, като Кендал Дженър, например, започнаха да си позволяват неща, които обществото не приема добре. Които дескредитират и дори обиждат на моменти. Припомняме какво каза тя в интервю за списание Love преди две години: "От самото начало много внимателно избирам ревютата и кампаниите, в които да се поява... Никога не съм била от тези момичета, които правят по 30 ревюта на сезон, или каквто там правят. Проблемът е техен." В същия този момент, Кендал е засипана с гневни коментари, главно в контекста, че не всички са привилигировани с известно семейство и милиони фолоуъри. Още повече, че именно тези два фактора изиграват в кариерата на Дженър извънредно съществена роля. Защото, ако поставим въпроса така: "по-добре е да работиш с професионален модел или с професионален модел със 141 милиона последователи", изборът е очевиден. И тук вече нещата опират до бюджет. 


Кендал Дженър в рекламна кампания на Calvin Klein

Факт е, обаче, че скандалът, предизвикан от интервюто, далеч не слага кръст на кариерата на Кендал (страхотна мацка, няма спор!). Да, тя пропуска един сезон, но заради много натрупана умора и серия панически атаки. После всичко се връща в обичайния си ход, а Кендал - в топ-редиците на световните модели. Ярко свидетелство за това, че в модата понятието репутация, казано общо, не е много устойчиво. 

Коректив на всичко това се яви тазгодишната пандемия. Още през април 2020-та, Vanity Fair разказаха, че заболялата от ковид блогърка Ариел Чарнас документира всяка своя стъпка (огромен брой в рамките на огромния й апартамент) в сторита. "Тя се превърна в пример на всичко онова, което не бива да правим по време на пандемия: да демонстрираме привилегии, или колко леко преминаваме през болестта, докато наоколо умират, съпроводено с неспазване на карантината и подценяване опасносттта за околните" - вичко това пишат в VF, задавайки логичния въпрос: "Е ли това краят на ерата на инфлуенсърите?".


Ариел Чарнас

Да се отговори на това питане не е лесно. Ако наистина е така, то отмирането на тази епоха ще е бавно - поне докато от последователите не бъде източена и последната капка внимание.

Съответно, вече се появяват нови форми на инфлуенсване. Като например тиктокърите - вземете Ноeн Юбенкс (който се целуна с Еди Слиман и стана лице на кампанията на Celine с красноречивото название "Портрет на един тийн-идол ").
Ноен Юбенкс в рекламната кампания на Celine: Portrait of a Teen Idol

Все пак изглежда, че пандемията даде на дизайнерите да разберат, че да сътрудничат с хора с по-внушителен бекграунд е доста по-надеждно. Релевантността на този подход е проверена във времето. Още едно доказателство за това, че танцът на цифрите скоро ще приключи, е мощната промокампания на първата колекция на Матю Уилямс за Givenchy. Дизайнерът изпрати свои дрехи на огромно количество прочути свои приятели и близки, сред които Лив Тайлър, Джулиан Мур и Ник Найт. В общи линии, хора, които достатъчно отдавна (или въобще никога) не сме виждали в ролята на лидери на мнение. А пък тяхното "инфлуенсване" е много по-ценно, защото аудиторията ги обича не заради снимките в социалните мрежи, а заради таланта. Нещо, далеч по-ценно от числото последователи в инстаграм.


Лив Тайлер в Givenchy 

More All fashion