Следва

Костюмите в The Queen's Gambit - бледозелено, шахмат, Карден, красота

10 зашеметяващи дълги сериала, които задължително да гледаме

Днес можем спокойно да кажем, че използваме телевизора вкъщи повече, за да си гледаме стрийминг платформите, отколкото да следим определени канали. И има защо!

Movies & TV преди 3 години

Тези платформи крият в себе си неподозирани съкровища от света на хубавите и дълги сериали. Но когато са ги давали по телевизията, често пъти са били в неподходящ час по незнаен канал и сме ги изпуснали. Сега дойде точното време да ги изгледате докрай и по този повод ще ви представим десетте непреходни класики:

Досиетата Х (The X-files) – Amazon prime

Сериалът, който направи известни Дейвид Духовни и Джилиан Андерсен, остаря доста класно, като се има предвид, че първият епизод е излъчен преди почти 20 години – през 1993 г. Той често е награждаван с награди „Еми“ и „Златен Глобус“, защото има голяма заслуга в отдаването на нужното достойнство на паранормалното. Това става благодарение на двама млади, но надеждни агенти на ФБР (Фокс Мълдър-Духовни, който вярва и Дана Скъл-Андерсен, която е скептик). През времето на своите 217 епизода (по 45 мин всеки), връзките между агентите и собствените им вярвания се развиват, както и разкритите дела, свързани с НЛО, извънземни от различни раси, криптофауна, духове, психически сили, конспирации и др. Друго ценно, добавено от създателя Крис Картър, е линията на сюжета, която позволява отклонения от общия тон на поредицата. Пример за това са епизодите, които пречупват паранормалната вселена през черния хумор; тези, които са от по-психологически характер или пък други, които са чисти полицейски трилъри.

Изгубени (Lost) – Amazon prime video

Легендарният сериал за разбит самолет на изгубен остров и пътниците в него е като „упътване“ за създаване на нови сценарии. От този екип сценаристи, воден от Дж. Дж. Ейбръмс (“Westworld”, “Star Wars”) се раждат и различни фобии. Това е един от най-обсъжданите сериали в историята, чийто серии се надпреварват коя ще те изненада повече и в които може да се случи абсолютно всичко. Всекидневните взаимоотношения между различните герои (като естествено, има двама хубавци, които се надпреварват за готиното момиче в групата) се преплитат с постоянната последователност от мистерии, заплахи, странни явления, преследващи нови герои и погледи в миналото и бъдещето. В края на своите 118 епизода (по 40 мин всеки), или сте пристрастени, или сте точно обратното. Но каквото и да си говорим, „Изгубени“ е перфектният сериал за изключване за кратко от реалния живот и малко смях. Пък и да не забравяме, че през 2006 г. печели „Златен Глобус“ за най-добър драматичен сериал.

Истинска кръв (True Blood) – HBO

Ако ви се гледа забавен сериал за вампири, който все пак да не е за тийнейджъри - този е вашият! В своите почти едночасови 81 епизода проследяваме главната героиня, сервитьорката Суки Стакхаус (Анна Пакуин), която е мечтата на всички мъже, вампири и върколаци, които се влюбват до полуда в „нормалното“ момиче. В „Истинска кръв“ вампирите вече са излезли от скривалищата си, но за да живеят в нашето общество е необходимо да пият специална синтетична кръв, която никак не им допада, но ги поддържа живи. Естествено, има вампири, които доста добре се вписват в обществото, но има и апокалиптични такива. Разбира се, най-интересните са “underground” вампирите, които излизат нощем, за да танцуват, по възможност да пийнат човешка кръв и винаги ходят в бара на Ерик Нортман (Александър Скарсгард). Сериалът е забавен, разтоварващ и идеален преди заспиване.

Семейство Сопрано (The Sopranos) – HBO

Някои го смятат за най-добрият сериал в историята и, честно казано, малко сериали могат да се мерят с него. През 1999 г. започва да се излъчва историята в почти едночасови 86 епизода като на преден план излиза семейният и всекидневният живот на един мафиот от Ню Джърси. Той тайно решава да постъпи в психиатрия, когато внезапно започва да получава плачещи магии (неконтролируем плач). Кастът на сериала е феноменален - Джеймс Гандолфини, който играе Тони Сопрано, изиграва ролята на живота си; Еди Фалко пресъздава страдащата съпруга Кармела и Стивън Ван Занд и Тони Сирико като Силвио и Паули, най-близките служители на мафиота. Сериалът е толкова богат, че по него се издава кулинарна книга, тъй като това е основна част от сюжета. Декорът, костюмите, сцените - всичко е в симбиоза и задължително трябва да се изгледа….и след това пак.

Два метра под земята (Six Feet Under) – HBO

Сериалът, който се състезава със „Семейство Сопрано“ за най-добър финален епизод в историята на телевизията, се върти около едно семейство в Лос Анджелис, което притежава погребален дом. Състои се от 63 епизода по 55 мин и проследява хронологично случките, които преживяват главните герои (вдовица с трите си деца) и бурната връзка помежду им. В същото време обаче всеки епизод разказва отделна история, свързана с починалия, който ще спре работата на погребалния дом. Алан Бал, който печели „Оскар“ за оригинален сценарий за “American Beauty”, е основният създател и сценарист на това бижу, спечелило три награди „Златен глобус“ за най-добър драматичен сериал и най-добра актриса. Тотален хит в историята на телевизията, който не остарява, защото вече се е превърнал в класика.

Декстър (Dexter) – HBO

Този сериал от почти едночасови 96 епизода, който се развива в цели осем сезона, отвори вратата на един тип характер, който почти се превърна в жанр - психопатът, който ни се струва симпатичен. “Barry” и “Killing Eve” дължат много на убиеца (Майкъл К. Хол) в тази история от началото на 2000 г., която, за разлика от много други полицейски трилъри, те поставя на мястото на „лошия“. Накратко, Декстър е срамежлив анализатор от полицията в Маями, експерт в „разчитането“ на кръвта на местопрестъплението - откъде е дошъл куршумът, с какво оръжие е извършено убийството и др. През нощта обаче се превръща в изкусен убиец, който със същия хъс подготвя убийствата си, а след това се отървава от труповете. Различното обаче е, че неговите жертви „си го заслужават“. Сериалът проследява неговия престъпен и личен живот, които неведнъж се преплитат. В него има толкова кръв, колкото и ежедневни проблеми и умело се борави с черния хумор.

Западното крило (The West Wing) – Amazon prime

Между 1999 г. и 2006 г. се излъчва този сериал с политически сюжет, с който лесно можете да си правите маратон, когато започнете да го гледате. Има 155 епизода по 40 мин, разделени в седем сезона. Съвсем спокойно можехме да го считаме за предшественик на “The House of Cards”, ако не беше фактът, че въпреки появата на всякакви мътни въпроси по време на администрацията на демократичния президент Джосия Бартлет (Мартин Шийн), присъства една задружна и приятелска атмосфера между основните членове на президентския екип. Сериалът е създаден от Аарон Соркин и със сигурност можем да забележим отличителния му почерк по дългите диалози, чувството за хумор и по това, че действията се развиват в доста ограничени пространства (овалният кабинет и околните зони). Има както разпознаваеми лица (Роб Лоу и Стъкърд Чанинг), така и други, които след сериала стават много известни като Елизабет Мос.

Наркомрежа (The Wire) – НВО

Той все още минава за най-добрият сериал в историята – в IMDB достигна оценка 9.3 от 10. Също така е и най-трудният за гледане. „Наркомрежа“ никак не помага на средния зрител да задържи вниманието си, особено в първи сезон. В него се показват и самите герои – полицейски екип от Балтимор, който подслушва телефоните на наркобароните в града. В сериала бароните и ченгетата имат равни сили и времето минава изключително бавно. Часове на улицата, попълване на липсващи парчета, часове в офиса, където агентите се надяват някой наркобарон да се изпусне по телефона и да им падне в ръцете. Проследяват се също така политиците и техните интереси, синдикатите, личният живот на „добрите“ и „лошите“, които не са нито толкова добри, нито толкова лоши. Всеки епизод се върти около определен контекст: бедните квартали, поети от трафикантите; хищниците на пристанището; войната с недвижими имоти и др. Актьорите затвърждават качеството на сериала – Доминик Уест винаги присъства в картелите, а други по-второстепенни се оказват ключови за историята (Идрис Елба като Стрингър Бел е мафиот, който решава да стане МБА, за да ръководи по-добре бизнеса си). Сложен сериал, но основополагащ.

Сайнфелд (Seinfeld) – Amazon prime

Една телевизионна поредица от началото на 90-те, която разбули класическият модел ситком, който бяхме свикнали да виждаме. Въпреки, че действието се развива предимно в къщата на главния герой, динамиката и креативността на персонажите, дръзкият и освежаващ хумор, квартетът от главни герои и химията между тях промениха телевизията. Сериалът печели награда „Еми“ и „Златен глобус“ за най-добър комедиен сериал и е един от най-дългите за всички времена: 172 епизода по 23 мин, разпределени в девет сезона. Сюжетът проследява живота на комика Джери Сайнфелд, който играе…себе си. Всички главни герои са отличителни и имат собствени психози, но е доста лесно да се пристрастите към появите на Космо и съседът (Майкъл Ричардс), който влиза и излиза от къщата на Сайнфелд, когато пожелае. Ако имате нужда да се посмеете и разтушите, това е правилният сериал!

24 – Netflix

Екшън трилър, който ни остави девет сезона (с едно преиздаване след тях), който следва премеждията на Джак Бауер, агент, специализиран в тероризма, изигран от Кийфър Съдърланд. Както заглавието добре ни насочва, най-големият враг е времето. Агентът има на разположение 24 часа, за да предотврати плановете на враговете на САЩ, винаги готови за най-големите зверства. Проблемите, които има с международния тероризъм се преплитат с проблемите с дъщеря му Ким. Конспирации, отвличания, бомби, технологична война, съперничество между шпиони печелят награда „Еми“ и „Златен глобус“ на сериала, чиято максима е: бягай, бягай, бягай.

More Movies & TV