Следва

Acne Studios заснеха лукбук с шалове в галерията Thiel в Стокхолм

5+ съвета за как да си създадем Капсулен гардероб

Най-добрата идея за остатъка от 2020

All fashion преди 3 години

Имайки капсулен гардероб, разчитаме на селекция от любими дрехи (между 24 и 36), които лесно носим в различни готови тоалети, сглобени ad hoc, отговарящи на начина ни на живот и на модните нужди. Звучи доста невъзможно, нали? Е, никак не е! Тук не става въпрос за ограничения; става въпрос за компилиране на перфектен гардероб, с надеждни дрехи без усилия, които ВИНАГИ ще ни накарат да изглеждаме перфектно ‘сложени’!

В капсулната селекция има място само за неща, които обичаме, и които ни стоят страхотно. Не е задължително нещата да са по последен писък, задължително е само да са удобни, максимално стилни и практични. Трябва да сме абсолютно влюбени във всяка своя дреха!

Ако вие не сте, силно препоръчваме да изградите целогодишен базисен гардероб с основни, вечни дрехи, които да съчетавате със сезонните най-в момента. Убедени, че капсулният гардероб е правилният избор, създадохме този своеобразен лексикон, изцяло фокусиран върху модната концепция "Капсулен гардероб". You can thank us later!

1. Синхрон между гардероба и лайфстайла

Какво работи за моя начин на живот? 

Дали работата ни изисква елегантно, официално облекло или можем да се обличаме както го почувстваме, е добра отправна точка. Дали сме социални пеперудки или най-добрата петък вечер е с книга на дивана, също. Такива привидно елементарни и очевидни въпроси носят много отговори при съставянето на безупречния капсулен гардероб. Вглеждаме се в ежедневието, задълженията и предпочитанията си и оттам чертаем плана. 

Стил?

Съвсем адекватен въпрос, ако не сме сигурни вглеждаме се в любимите си модни икони: безстрашна и дръзка като Киара Ферани, изискана и елегантна като Оливия Палермо, резервирана, но уверена като Дженифър Анистън


Гардеробните на известните, в детайли


Вдъхновени от тях, както винаги, не забравяме само, че единственият инфлуенс, който наистина трябва да следваме, е своят собствен начин на живот. Как прекарваме времето си и как се чувстваме - толкова простичко! 

Към какво и защо посягаме най-често?

Всяка от нас има няколко привилегировани дрешки и други, които стоят в гардероба ни от векове. Замисляме се за простичките дрехи, които просто обичаме да носим, и се запитваме "защо?". Този отговор държим в съзнанието си при всеки следващ шопинг. 

Pro Tip: Pinterest Boards са велико нещо! Там събираме тоалети и визии, които ни привличат - цвят, стил, аксесоари, силуети - и сами научаваме собствените си модни наклонности. 

2. Цветове

Мислено си създаваме палитра от цветове, която включва един основен цвят (черен, тъмно син, бял) два координиращи цвята и един акцентов цвят (за него обясняваме повече надолу). Четири е идеално число, за първия ви опит.

Основният цвят е цветът, който носим всеки ден, доминиращият цвят във всеки аутфит. Вече знаете, че ние сме за черното. Черните дрехи са идеални, защото така или иначе вече имаме в изобилие, а и се вписват във всякакви моменти, съчетават се повече от лесно и, да си го кажем, черното си е черно!

Координиращите цветове за начало са два, максимум три. Класическият избор са бяло, бежово, синьо и сиво. Като цяло всеки неутрален цвят трябва да стои добре до основния и до други координиращи цветове. Колкото по-гъвкава е цветовата ни палитра, толкова повече тоалети създаваме.

Pro Tip: При избора на цветова палитра и гама, винаги вземаме предвид ключови дрехи: палта, обувки, чанти. Такива, които носим всеки ден, и които винаги се виждат. 

3. Back to the Basics

Oбясняваме си първо кои са 'the basics'. Те са есенциалните дрехи в гардероба ни - никога не излизат от мода и често ни спасяват в напрегнатите сутрини или при повод, за който не сме сигурни как да се нагласим. Те никога не ни подвежат. Добре измисленият капсулен гардероб е този, който дава безкрайно много възможности за избор. Ключът е да се уверим, че всичко в него се координира помежду си. Така че, преди да изберем един акцентов цвят за гардероба си, трябва да изберем какви дрехи да си вземем в координиращите цветове. И топове и панталони е добре да имаме в гамата от плътни цветове като черно, сиво, бяло и бежово. Примерите включват онази най-обикновена бяла тениска, светлосива жилетка, бежов тренч, дънково яке и др. Само с няколко от тези основни неща си даваме възможност за разнообразие от безупречни тоалети, в които винаги сме радостни! Тези най-прости и обикновени дрехи са сърцето на гардероба ни. Нашето предложение е да видите колко основни неща вече притежавате, и ако имате достатъчно изобщо да не се ангажирате с купуване на нови; да ползваме това, което вече имаме, винаги е добра идея. Ако обаче се окаже така, че в гардероба ви липсват тези basics, а бюджетът ви за пазар е ограничен, все пак си направете услуга и инвестирайте в тези дрехи, а те ще ви върнат услугата.

Идеалният брой панталони, според нас, е между 5 и 10, задължителни са тъмни дънки, предпочитаме широка кройка; черни тесни дънки; кожен клин/панталон, дълга и къса пола, нещо бежово и останалото е по избор.

За топове и блузи минималният брой е 10-12: черна и бяла тениска, блуза с копчета, обикновена блуза с дълъг ръкав; дънкова риза; жилетки в сиво и черно; едноцветен блейзър, бял или бежов пуловер, черно поло. Не пренебрегваме малката черна рокля за специални поводи и черното кожено яке, което си е всесезонна любов. 

За аксесоари и обувки нямаме лимит или идеален брой, защото така или иначе не бихме го спазвали.

4. Акцентовият цвят

Кой казва, че минималистичният гардероб е изцяло черно-бял? С един или два акцентни цвята добавяме всичкия блясък към капсулния си гардероб. Акцентите са цветове, които се съчетават добре с основната ви палитра и се използват умерено, привличат вниманието, правят всеки тоалет модерен, разнообразяват ни, фокусират погледа в едно конкретно място, превръщат обикновеното в супермодерно.

Акцентовият цвят сменяме по-често, според подходящото за сезона и най-модерното в момента. През по-топлите сезони обичаме да допълваме гардероба си с нюанси на розово, ярко червено или светло синьо, а когато е по-студено купуваме си бордо, сребро или кехлибар. Все пак има изключения, съобразяваме се с тенденциозните цветове в момента, тази есен/зима, например, тотално нелогично и много сладко, най-модерният цвят е яркото розово! 


Всички носят: Hot Pink, като да е пролет


Най-важното е дрехите в акцентовия цвят да пасват добре с всичко останало, което е лесничко, като имаме предвид, че основният и координиращите цветове си отиват с всичко. Тук влизат и всички принтове и мотиви, които обичаме: животински, полка точки, карета и райета, бляскави материи и прочее... защото без тях е скучно!

5. Съчетания

Е, вече имаме капсулен гардероб, как го използваме? Най-важното нещо е да се водим от повода и ситуацията, за която се обличаме:

-Винаги се интересуваме от дрескода.
-Избираме една дреха, която ще е акцентът на тоалета.
-Избираме чанта и обувки.
-Избираме останалите дрехи спрямо акцентовата. 
-Съобразяваме се с времето, ако навън е студено, можем да layer-нем тоалета си, ТУК обясняваме как.

Pro Tip: Аксесоарите са най-важното нещо тук! Те правят тоалетът ни по-изтънчен, по-небрежен, по-артистичен или по-класически. Отделяме им екстра внимание! 

Pro Tip: Цветовият контраст ни е приятел, you know what we mean. 

More All fashion