Следва

4 дни до The Crown, сезон 4! Пълният трейлър и още

Костюмите в The Queen's Gambit - бледозелено, шахмат, Карден, красота

А ти, изгледа ли The Queen's Gambit?

Movies & TV преди 3 години

Мини-сериалът на Netflix за гениалната млада шахматистка Бет Хармън спечели възторжени критики и тоталната любов на зрителите. Наистина, сагата от 7 недълги, много увлекателни епизода, буквално кове пред екрана. Продукцията изобилства от невероятни кинематографични похвати, извънредно грабващи вниманието, от красиви хора, всеки с проблемите и тайните си, от великолепно подбрани костюми, като същото важи и за грима. Изобщо, една увлекателна история за гения и лудостта, за падането и изправянето, за филмопроизводството през 2020-та - величествено, пълно с възможности и наистина безкрайно естетско.

В сериала на Скот Франк съществено място заемат костюмите: с най-добрите гросмайстори в света и собствената си наркозависимост, главната героиня се бори в Pierre Cardin, Courreges и изобилен брой елегантни и точно от епохата (60-те и 70-те на миналия век) рокли, напомнящи за Темата във филма - шахматната игра.  

1. Детска рокля с мамина бродерия

Малката Бет Хармън губи майка си, единственият й близък човек, при катастрофа, след което попада в сиропиталище. Облечена е в бледозелена рокля с бродирани сърчице и името й. Рокличката изглежда доста носена - дрехата е единствената вещ, която напомня на Бет за майка й. Впрочем, директорката на приюта с едно движение отървава момиченцето от притежанието ("Ще я изгорим"), и заменя роклята с униформата на интерната. Роклята с мамината бродерия се реинкарнира в една от последните сцени в сериала - по време на партията на Бет със съветския гросмайстор Боргов. Художникът по костюмите Габриела Биндер нарочно избира същия бледозелен цвят и подобна форма на якичката, само че кръгът на яката вече е отворен широко, героинята е намерила себе си отново. 

2. Дрехи като шахматна дъска

След като започват победите й на локални шахматни турнири, Елизабет Хармън открива банкова сметка и започва да заделя пари по нея. Отчислява 15% мениджърска комисиона на майка си, и започва да облича това, което й харесва на нея, при това без да е от разпродажба в супермаркета Ben Snyder. Както разказва актрисата Аня Тейлър-Джой, от момента, в който се явява на турнира в Лас Вегас, героинята й се старае да се облича като по-голяма, по-възрастна жена. "Изглеждаш... Уау!", това е първото, което Бет чува, срещайки втрещен познат на турнира в Кентъки. Елизабет е облечена в копринена рокля с new look силует на черно-бяло каре. От този момента нататък, в гардероба на героинята започват да се множат комплектите с разцветката на дъската за шах. Една от дрехите - бяла блуза с черни линии, е точно копие на произведение на Андре Куреж.

3. Пиер Карден

Пристигайки в Париж, Елизабет отива на шопинг. За Пиер Карден, естествено! За това не се казва директно във филма, но още на първия си мач в Париж героинята се появява в характерна за френския кутюриер бежова рокля с черен графичен елемент и без ръкави. Дизайн екипът на продукцията прави тоалета, базирайки се точно на оригинали на Карден. Друга Пиер Карден рокля - от плътна коприна и с панделки, Бет облича за първата си игра с Боргов. Роклята се вее супер красиво, докато Елизабет бяга по хотелските коридори. 

4. Factory girl 

Художничката по костюмите споделя, че стилът на Бет се променя след живота й с Бени в Ню Йорк. В този момент екипът от стилисти и дизайнери се ориентира повече към стила на Еди Седжуик и Туиги: дълъг пуловер над чорапогащник, мини-роклs, костюм с панталон, плътна очна линия. Самата героиня съвсем закономерно, във втората част на историята, почти достига дъното. Тоалетите й допълват внушението идеално. 


Twiggy, 70, за странното начало на бляскавата си кариера


5. Мини рокли от Biba

Тази кадифена рокля повтаря дословно модел на марката Biba - култов за моден Лондон бранд, основан през 1964 година от Барбара Хуланики. Именно в Biba стратриа кариерата на Анна Уинтур - Анна е едва на 15 в онзи момонт. Бет е облечена в дрехата в една от ключовите сцени във филма - решаващия мач на турнира в СССР - с мъдрия Лученко, на чиято игра се възхищава от детинство. 

6. Костъмът на Кралицата

Във финалната сцена, която вероятно силно трогва руските зрители, Елизабет се разхожда из Москва, облечена в белоснежно от глава до пети - с други думи, в ансамбъл, напомнящ за истинска кралица. На фигурата на Царицата в шаха напомня дори помпона на баретата й. 

More Movies & TV